2015. március 11., szerda

Piros fehér zöld sütemény március 15-re




Katalinnál láttam, aki Katitól vette az ötletet, aki ...,szóval itt van az én kokárda sütim, melyet a nemzeti színű ételek után kínálhatunk.
Kati receptjét módosítottam egy kicsit.

Hozzávalók:
25 dkg liszt 
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojásfehérje
1 tasak vaníliás cukor*
csipetnyi só
piros és zöld ételfesték

Elkészítés:
A száraz anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét. Három részre osztjuk, és a egyikbe belegyúrjuk a piros, a másikba pedig a zöld ételfestéket. A harmadik úgy marad. 





Mindhárom cipót egyforma nagyságúra nyújtjuk, egymásra fektetjük, és szorosan feltekerjük. Fél órára a hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen, majd vékony szeletekre vágjuk. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt világosra sütjük.

Az eredeti recept vajat ajánl és egész tojást. Én viszont margarint használtam, ezért fehérjét adtam hozzá, hogy ne legyen sárga. Több piros festék kellett volna, mivel így nem elég élénk. Nyilván ki kell tapasztalni. vagy más márkát venni. Nekem ez volt itthon. A zöld rész ugyanolyan vastag volt sütés előtt, mint a többi. Úgy látszik, hogy ez a festék másképp reagál a hőre, mint a többi. 
*fél csomag sütőpor, de elfelejtettem beletenni.

Bibliás elmélkedés:
Isten, haza, család. Ez a három érték határozza meg az életemet. Hogy milyen sorrendben? Inkább egy kör mentén elhelyezkedve  képzelem el a szavakat, mert mindegyik fontos. Azért Isten felé billen el a mérleg, de ha lázas a gyerek, természetesen otthon maradok vele vasárnap délelőtt is, nem megyek templomba. Viszont Isten az, aki a család felé fordított, amikor nagyon jól éreztem magam karrierépítő, dolgozó nőként. 
És Isten az, aki népeket teremtett. A Jelenések könyvében szó van az üdvözültek nagy sokaságáról "minden nemzetből és ágazatból, és népből, és nyelvből." (Jelenések 7.9) Tehát a Biblia nem internacionalista, nem támogatja a világpolgár eszméjét. Minden jó keresztyén jó hazafi is egyben. Én legalább is így látom. 
Egy írás erről a honlapomról: 
Népi hagyományaink (katt a kék szövegre)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Én is gondoltam rá, hogy kéne valamit készítenem, mert ez már a negyedig március 15. lenne, amikor piros-fehér-zöld sütit készítek. De eddig semmi új nem jutott eszembe :-)

    VálaszTörlés
  2. Nem baj, az eddigiek is nagyon jók.

    VálaszTörlés