2022. december 28., szerda

Dióval kelt áfonyás csiga

 

Szénhidrát csökkentésem újabb gyöngyszeme ez a kelt kalács. Mivel a diót nem kell számolni, és finom is, miért ne kevernénk bele a tésztába? Hol van az előírva, hogy csak tölteléknek használható fel? Itt van például a nußpuß is, és sok más sütemény, amibe elkeverik, nem csak töltik vele. A diótorta sorozatról nem is beszélve, de keltek tésztájába nem szoktak tenni. Most újítottam. Persze a fehér liszt agyoncsapja az egész csökkentést, de hát semmi sem lehet tökéletes. 😊
Hozzávalók:
33 dkg liszt
7 dkg darált dió
1 mokkáskanál kardamom
6 g reszelt citromhéj
1 evőkanál 1:4 édesítő
2 dl tej
1 tojás
2 dkg élesztő
teáskanál cukor
...............
áfonyalekvár
Elkészítés:
Be kell vallanom, hogy a liszthez Nagyi titka kelt süteménylisztet (23 dkg) és 10 dkg finomlisztet használtam, mert már csak ennyi Nagyi titka volt, de finomliszttel ugyanígy működik a dolog. A dióval együtt volt 40 dkg. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a száraz anyagokat összekeverjük, beleöntjük a felvert tojás felét és az élesztős keveréket. Kidagasztjuk, és kétszeresére kelesztjük. A szokott módon kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, megkenjük lekvárral, feltekerjük, és felszeleteljük ujjnyi vastagra. Megkenjük a tojás másik felével. Hideg, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük.


Bibliás elmélkedés: 
A könyvjelzőn a következő bibliai igevers olvasható: 
"Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." 2. Korinthus 12.9
Azt jelenti, hogy nem kell görcsölni. Amire szükségünk van, azt Isten úgyis megadja. Imádkozzunk, maradjunk vele élő közösségben a gyülekezetben, igeolvasással, és várjunk türelmesen. ha nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, akkor vagy nincs rá szükségünk, mert ártana nekünk, vagy Isten a türelmünket teszi próbára. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése