2022. október 10., hétfő

Chilis bab

 

Chillis, csilis, ki hogy írja, de mindenki csilisnek ejti. Jó így is, és az étel is finom. Mi legalábbis szeretjük. Hússal és hús nélkül is készül. Valójában a hüvelyesekben van elég fehérje, magában is laktató. 

Először a fűszerkeveréket készítjük el.  ( a képen hátul)



3 kávéskanál pirospaprika
2 kávéskanál só
2 kávéskanál oregano
2 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál koriander
1 kávéskanál kakukkfű
1/2 kávéskanál gyömbér
1/2 kávéskanál babérlevél (nálam 3 darab)
1/2 kávéskanál curry
(1/4 kávéskanál fahéj)
2 kis szárított csilipaprika

Miután kimérjük a megfelelő fűszereket, kávédarálóban megőröljük. Kis méretű üvegekben, jól lezárva addig tároljuk, amíg el nem fogy. Illetve figyeljük a minőségmegőrzési időt. Eredetileg egy blogjátékra készült más fűszerekkel. 

A csilis babhoz pedig megpirítjuk a húst, megszórjuk fűszerkeverékkel, hozzáadjuk a főtt babot, és a kukoricát, kis vizet, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Én 1:1 arányban készítem, ha húst is adok hozzá. Ha fél kiló húsból főzöm, akkor két evőkanál fűszert keverek bel.-Frissítés, Nagy György András újságíró kiegészítése: Úgy vélem már vált annyira "hazaivá" a szó, hogy nyugodtan írható magyaros formában,  (kiejtés szerint) csilinek. Ráadásul elterjedt ez a forma, és a hivatalos helyesírásnak is megfelel.  Az eredeti a 'chilli' volt, a XVI. századi latin szövegkörnyezetben így írják le az indiánoktól hallott fűszernevet. Ételnévként  - spanyol és angol területen - már inkább 'chili' lásd a chili con carne elnevezést (hogy ne legyen egyszerű a 'chile' is feltűnik, ám a nyelvészek szerint nincs közvetlen köze az országnévhez). Szóval használjuk bátran magyarosan! Azon lehet gondolkodni, hogy más hangalakot/változatot használjunk-e a fűszerre illetve magára az ételre, de ez meg általában magától alakul, vagy így, vagy úgy:-)

Csak úgy küldöm ezt a szép versikét. 

Weöres Sándor: Földi és égi hatalom 

"Amit nekem adsz: mindenkinek adod",
hirdeti a földi hatalom.
"Amit mindenkinek adsz: nekem adod, hirdeti
az égi hatalom. 
A Bibliában így olvassuk: 
Aki könyörül a nincstelenen, az Úristennek ad kölcsön, mert Ő megtéríti jótéteményét." (Példabeszédek 19.19)

2 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek volt! Én is hasonlóképpen csinálom, csak egy kis sűrített paradicsomot is teszek bele.

    VálaszTörlés
  2. Mi is imádjuk a chilis babot, töménytelen mennyiséget tudnak megenni a fiúk! :))

    VálaszTörlés