2020. január 25., szombat

Sárgarépás sütemény

 Nem is tudom, miért mondjuk, hogy a sárgarépa piros, amikor inkább narancssárga. Levesben főve igen, de nyersen vagy sütve nem. A sárgarépa torta bármelyik változatáról elmondhatom ugyanezt. Itt a karácsonyi változat,  
aztán muffinban is jól mutat a narancssárga répa. 😊 Vagy mégis inkább piros?

Nem tudom, hogy kinél milyen élelmiszer szokott felhalmozódni. Nálam a lisztek, vagy a hagyma. Most sárgarépából vásároltam egy kicsit többet. Hússal akartam sütni, de kifelejtettem. Így született meg ez a süti. Krémsajt hiányában joghurtos kevert lett. Általában meggyel készítjük a bedobálós sütiket, bár almával, birsalmával is sütöttem már. Így is, úgy is finom és egészséges. Kiváncsi voltam, hogy milyen lenne répával. Nagyon jól sikerült. Csak ajánlani tudom.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
fél liter joghurt
5 kis tojás
20 dkg cukor
15 g sütőpor
 fél kg sárgarépa
1 nagy alma
5  dkg dió
2 evőkanál reszelt narancshéj
2 evőkanál rum
(fahéj, gyömbér)
Elkészítés:
Az almát és a diót nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a sárgarépát pedig kis lyukún. A lisztben habverővel elkeverjük a sütöport. Egy tálban vagy keverőüstben habosra keverjük a tojást és a cukrot, majd a többi hozzávalót is. Legvégül az almát, a répát és a rumot. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát. 10 percig 250 fokon, majd 170 fokon sütjük. Kb 1 óra alatt lesz kész. Nagyon finom, szaftos, kicsit nehéz sütemény. Volt itthon egy kis tejszínünk, kipróbáltuk vele, de nem igazán illik hozzá. Talán egy kis narancsos öntettel még meg lehet próbálni, de magában is jó. 




4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta mindegyik szelet, finomak lehetnek, bármelyikből elfogadnék kóstolásra pár falatot 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó szelet is elfogyott. Azért koszo.

      Törlés
  2. Jól hangzik, köszi a receptet, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Üdv újra a fedélzeten. Akarom mondani a konyhában. Bár biztos sokat jártál ott, de nem tudattad velünk. Finom lehet a legutóbbi tortád.

    VálaszTörlés