2020. január 7., kedd

Sütőtök krémleves

Biztos mindenki úgy volt, mint én, hogy az ünnepek után nemhogy húst, de még ételt se kívánt. Ma is túrógombóc van, ettünk már gombás tojást is. Ez a krémleves is éppen jól jött. Mindig bajban vagyok, hogy hogy kell leírni: sütőtök krémleves, vagy sütőtökkrém leves. Maradtam az első változatnál. Már a juhtúró gombóc levesnél is töprengtem a helyesíráson, mert ugyebár lehetne juhtúrógombóc leves, vagy juhtúrógombóc-leves, vagy akár juhtúró gombócleves. Az ízén persze nem változtat, de én még régi motoros vagyok. Nekem még olyan magyar tanárom volt, aki kijavította a magyar dolgozatban a "pár" szó, hogy magyartalan, helyette használjuk a "néhány" szót.
A leves hozzávalói:
35 dkg sütőtök püré
tej
mokkáskanál mézeskalács fűszer
édesítő
(reszelt gyömbér)

Elkészítés:
A sütőtököt ez esetben mikróban puhítottam, de természetesen jó a sült is. Fazékba tettem, és annyi tejet öntöttem rá, hogy ellepje, Hozzáadtam a fűszereket, és főztem egy kicsit. Botmixerrel pépesítettem. Néhány (nem pár 😊) almakockát megpirítottam, és azzal tálaltam. 

2 megjegyzés:

  1. Én is így írnám, ahogy Te, de a finom, fűszeres ízét valóban nem befolyásolja 😊

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet ez a leves de még nem ettem! Az ünnepi telítettséggel én is így vagyok, grízes tésztát csináltam tegnap ma pedig csak paprikás krumplit:)

    VálaszTörlés