2019. április 23., kedd

Tojásos nokedli

 Sok jó dolog van a tavaszban. Ezek között mindenképpen szerepel a birsalmafa virágzása, nem szerepel az ablakmosás, de dobogós lehet a tojásos nokedli. Salátával vagy salátával. Lepirítva vagy lepirítva. Mondhatnám azt, hogy hidegen vagy melegen, de a hidegen tálalás a gyors elfogyás miatt ritka lehetőség.
Gyakran elkészítek egy nagy adag nokedlit, lefagyasztom egy részét, és jól jön, ha hirtelen levesbetétre vagy pörkölt köretre van szükség. Vagy újabb adag tojásos nokedlire.:)
Hozzávalók 
-a nokedlihez:
1 kg liszt
5 tojás
2-3 evőkanál olaj
2 dl tej
1 teáskanál só
víz
-öntethez
-5 tojás, 
1 evőkanál zsír vagy olaj
1 dl tejföl
só, bors
Elkészítés:
A tojást az olajjal, tejjel, vízzel jól elkavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, és annyi vizet, hogy szaggatható legyen. Van, amikor csak vízzel készítem. Forró, sós vízbe szaggatjuk, majd egy lábasba, zsírra vagy olajra szedjük a felét, és ráöntjük a tojást, tejfölt, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig pirítjuk, amíg összeáll. Van, aki kocsonyásan szereti, mi inkább lepirítva. A nokedli másik fele kerül a fagyasztóba kisebb adagokban.
Legjobb köret hozzá a fejes saláta. Valójában a saláta tavaszi megjelenése "hívja elő" a tojásos nokedlit. 


Bibliás elmélkedés itt.

2 megjegyzés:

  1. Igen, igen tojásos tészta bármikor jöhet nálunk is nagy kedvenc! Mi a leveshez főzött cérnametéltet is ha marad tojásos tészta köntösbe tesszük:-))

    VálaszTörlés
  2. Miért is ne? Úgy is finom lesz.

    VálaszTörlés