2019. április 17., szerda

Sóska zöldcsütörtökre

Hozzávalók:
40 dkg sóska
fél dl olaj
1 evőkanál liszt
tej
csipet só
cukor vagy édesítő
Elkészítés:
A sóskát az olajon megdinszteljük, megszórjuk liszttel és felengedjük a tejjel. Kb 2 dl kell. A Sózzuk, cukrozzuk, majd botmixerrel pépesítjük.
Bibliás elmélkedés:
A zöld ételek fogyasztása húsvét előtti csütörtökön nincs a Bibliában. Olyan hagyomány, amelyet nem kötelező követni. Mégis, mint a többi hagyomány, erősítheti a közösséget. Ezen a napon 2000 évvvel ezelőtt Jézus együtt evett a tanítványaival  a páskaünnepet megülve. Arra emlékeznek ilyenkor a zsidók, hogy Isten kihozta őket Egyiptomból, ahol szolgaságban éltek. Bárányt, keserű füvekből készült mártást és kovásztalan kenyeret ettek. A bárány az áldozati állat, amelynek meg kellett halnia helyettes áldozatként az emberek bűneiért. Jézus ezt a helyettes áldozatot vállalta magára a keresztre feszítéskor. "Jézus az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit."
Csütörtökön szerezte az úrvacsorát. Kenyeret és bort ittak. A különböző felekezetek nem teljesen egyformán értelmezik ennek a jelentését. Van, ahol úgy tartják, hogy Jézus valóságos vérévé és testévé válik a bor és kenyér a misében/ úrvacsorában. Mások csak emlékeztetőnek gondolják, de azzal mindenki egyetért, hogy az Úrvacsorában Jézus jelen van közöttünk, és megerősíti az övéit, ha ezt igaz bűnbánat előzi meg, és nem a bortól és kenyértől, hanem Istentől várjuk a bűnbocsánatot.
Csütörtökön Jézus megmosta a tanítványai lábát is. Ez egy jelképes cselekedet arról, hogy Ő tisztít meg minket a bűneinktől. Alázatát mutatja, hiszen ő a világ teremtője is, mégis lehajolt a tanítványokhoz, és szolgai cselekedetet hajtott végre. Ilyen alázatot vár el tőlünk is, és nem gőgöt, a mások, főleg a hitetlenek vagy más vallásúak lenézését.
A református konfirmációi fogadalom így hangzik:
 "Ígérem és fogadom, hogy Jézus Krisztusnak igaz követője, református keresztyén anyaszentegyházunknak egész életemben hűséges, úrvacsorával rendszeresen élő, szolgáló és áldozatkész tagja leszek."
Bárcsak igaz lenne ez mindenkire, aki konfirmált!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése