2014. augusztus 22., péntek

Ennivaló úti beszámoló 3. rész. Pompos vagy pizza?

Az Őrségből Szlovéniába mentünk. Csodálatos tájakat láttunk. Kis Svájc!
Ptujban megtekintettük az ezer éves emlékeket, mint például ezt a sírkövet, amely Marcus Valerius Verus nevű római helytartóé.




Szép volt a Szent György templom is. 






Megjegyzem, hogy a Habsburgok ott nem robbantottak fel várakat, mint nálunk, így a ptuji vár is ott állhat 1000 éve.





Kilátás  várból.


A templommal szemben ebédeltünk egy pizzériában. Ez egy normál méretű tányér egy adag mini pizzával. Jóllaktam vele. A rendes méretű pizzákat nem tudták megenni a gyerekek, így elvittük. Finom volt, de a tésztája inkább a töki pomposra, mint a Magyarországon kapható pizzákra emlékeztetett. 





Továbbgondolás:
A templomot Szent György tiszteletére emelték. Ő egy magas rangú római katona volt, aki keresztény hitre tért. Hűségesen szolgálta a császárt egészen addig, amíg nem kezdték el üldözni a keresztényeket. Ekkor lemondott hivataláról, és szembefordult a pogány császárral. Hite elhagyására akarták kényszeríteni, de kínzásokkal sem tudták megtörni. Végül 303-ban kivégezték. A legenda szerint megölt egy sárkányt vagyis:  A hit ereje képes legyőzni a démoni erőket is. Halála ugyan ennek ellentmondani látszik,  de tudjuk az egyháztörténetből, hogy a mártírok vére magvetés. Példájuk bátorságot ad sokaknak, hogy kitartsanak a hitük mellett. Az imádságon kívül fontos emlékezni a hithősökre, akik kitartottak, és végül szétfeszítették az istentelen római birodalom kereteit. 
A világban sok országban ma is üldözik a  keresztényeket sajnos. Egyházaink közös imára szólítanak fel egy nyilatkozatban:

1 megjegyzés:

  1. Szép út lehetett, sok érdekes látnivalóval. Jól néz ki a pizza, ennyi nekem is elég lett volna :-)
    Várom a folytatást....

    VálaszTörlés