2024. január 8., hétfő

Tartalmas húsgombóc leves

 

Nyirkos, hideg idő van. Nem is értem, hogy miért nem hull a hó, hiszen alig vagyunk a fagypont felett. Persze amikor hullt a hó, akkor szó nélkül, egy hálaadó imádság nélkül elfogadtuk, és csodálkoztunk, hogy már két nap múlva el is olvadt. 

Megkívántam egy jó melengető levest, és az otthon talált hozzávalókból el is készítettem. Nagyon finom lett.

Hozzávalók:


fél kg sertés darált hús 1 dl bulgur só, bors
fél dl olaj
fél lila-és fél vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál morzsolt tárkony
1 mokkáskanál köménymag
1 nagy sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 cikk karalábé
1 cikk zellergumó
só, bors
1 marék fagyasztott zöldbab
fél liter paradicsomlé
1 marék tarhonya
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük a kockára vágott hagymákat, majd a karikára és kis hasábokra vágott zöldségeket. Felöntjük másfél liter vízzel, fűszerezzük, és főzni kezdjük. A darált húst összekeverjük 1 dl bulgurral és 1 tk útifűmaghéjjal, amit elkevertünk 80 ml vízben. Sózzuk, borsozzuk. Gombócokat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. Közben adjuk hozzá a tésztát, a zöldbabot, és a paradicsomlét. Ha minden jól megpuhult, tálaljuk. 
Imádság: 
Urunk, Istenünk! Bocsáss meg nekünk, hogy olyan természetesen elfogadjuk a jót a kezedből, sokszor meg se köszönjük, aztán amikor jönnek a bajok, csak morgolódunk, számon kérünk, elégedetlenkedünk. Segíts növelni a szívünkben a hálaadást, bárhogyan is döntesz felőlünk, de tudjuk, hogy akarod, hogy kérjünk, de kérjük hittel, semmit se kételkedve. Így kérünk hóért, nem is a magunk vagy a gyerekeink örömére elsősorban, hanem a vetésért. Jézus nevében hallgass meg bennünket! Ámen

2 megjegyzés:

  1. Finom levest főztél, a színe is nagyon szép! Ilyenkor télen jólesik egy finom tartalmas leves 😋.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, jól átmelegít. Ani

    VálaszTörlés