2024. január 11., csütörtök

Szovátai túrófánk

 

Nem tudom megszokni, hogy alig van vége a karácsonynak, és máris kezdődik a farsangi időszak. Nem mintha jelmezbálba készülnék. És fánkot is lehet sütni bármikor az évben, de a farsang nekem egy állandó késztetés arra, hogy új recepteket próbáljak ki. Túrófánk már kettő is van a blogon itt és itt. És egy tk lisztes is itt. Mindegyik finom, de ez is nagyszerű lett. Kicsit változtattam az eredeti recepten, mert a liszt mennyiségét  növeltem, és a felét teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre cseréltem, ami egyáltalán nem ártott neki. Nagyon ízlett mindannyiunknak. 24 darab lett ebből a mennyiségből. 

Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
15 dkg tk tönkölyliszt
csipet só
1 evőkanál 1:4 édesítő
1 zacskó reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor
30 dkg túró
3 tojássárgája
2 evőkanál tejföl

Elkészítés: A száraz anyagokat habverővel összekeverjük. A túrót, a sárgáját és a tejfölt botmixerrel selymesítjük, majd összedolgozzuk az egészet.


Kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 6 cm átmérőjű kerek szaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a közepét is kiszúrjuk egy 3 cm-s pogácsaszaggatóval. Ezeket összegyúrjuk, és újra szaggatjuk. 
Olajat forrósítunk, és kisütjük a fánkocskákat. valamilyen savanykás lekvár illik hozzá pl. áfonya. 
Recept innen kis változtatásokkal. 



4 megjegyzés:

  1. Nem használok édesítőt. Cukorból mennyi kell az elkészítéshez?

    VálaszTörlés
  2. Kb négyszer annyi, de ízlés szerint.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták! De jó nektek, már ekezdődött nálatok a fánkszezon 😋.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt van a farsangi időszak. Hamvazószerdával kezdődik, bár egyházatyáink nem éppen a fánksütésre gondoltak, amikor a dátumban megállapodtak. :)

      Törlés