2024. január 30., kedd

Mustáros sertésszív krumpligombóccal

 

Én nagyon szeretem a belsőségeket, de nemcsak a szénhidráttal, hanem bizony ezekkel is csínján kell bánni a férjemnek. Mégis néha megkockáztatok egy kis ezt-azt, mint most ezt a finomságot. Eredetileg pörköltet akartam főzni belőle, mert nyelvet nem kaptam a szíve-nyelve leveshez, amit szintén nagyon szeretünk. Aztán leszavazott egy családtag. Így nyakamba vettem az internetet, végül is ez mellett döntöttem, de legközelebb valamelyik savanyítóból nem teszek bele ennyit. Vagy bor vagy mustár vagy babérlevél vagy tejföl lesz kevesebb.  A bor az esélyes egyébként. Én szeretem a savanyút, engem nem zavart annyira, de nem mindenki van így ezzel a családban. Szerintem fenséges volt.
Hozzávalók:


2 db sertésszív (+5-6 szem bors, 2 babérlevél)
1 nagy fej vöröshagyma
3 szelet kenyérszalonna  
1 evőkanál zsír
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
2 db sárgarépa 
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
4 dl fehér bor
2 dl tejföl
2 evőkanál mustár
1 evőkanál liszt
2 dl víz
Elkészítés: A szíveket megmossuk, és kockára vágjuk. Annyi forró vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni 10 percre két babérlevéllel és néhány szem borssal. A zöldségeket megtisztítjuk, csíkokra illetve a hagymát kockára vágjuk. A szalonnát is apróra vágjuk, és a zsírral kiolvasztjuk. Megpirítjuk rajta a hagymát, majd a répát és a többi zöldséget. Kicsit később a leszűrt szíveket is hozzáadjuk. Azért vettem előre a zöldségeket, mert az a tapasztalatom, hogyha egy kicsit pirulnak a zsiradékon, akkor nem főnek szét olyan könnyen. Felöntjük a borral és a vízzel, belekeverjük a sót, köményt és a borsot. Én kuktát használtam, abban főztem, de sajnos nem néztem, hogy összesen mennyi ideig. Fél óra után érdemes megnyitni, és leellenőrizni. Ha kész, akkor a mustárt elkeverjük a tejföllel, liszttel és egy kis vízzel, és behabarjuk vele az ételt. 

Amikor elkészült, még habarás előtt:


A krumpligombóchoz 60 dkg áttört főtt, kihűtött krumplihoz adunk 15 dkg lisztet, egy tojást. Összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle vizes kézzel, és forró vízben kifőzzük. Én teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam a habaráshoz is, de működik finomliszttel is, természetesen. 
Bibliás elmélkedés: 
A Bibliában az emberi szív nem a szervet jelenti, hanem az egész valónkat, a lényünket, a gondolkodásunkat, az értékrendünket. Azt, akik vagyunk. 
Néhány igevers a Biblia ószövetségi részéből a szívvel kapcsolatban:

"Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van." (Sámuel 1. könyve 16. rész 7. vers)
"Uram, Izrael Istene! Nincs hozzád hasonló Isten, sem fent az égben, sem lent a földön! Hűségesen megtartod a szolgáiddal kötött szövetséget, ha teljes szívükkel előtted járnak." (Királyok 1. könyve 8.rész 23.vers)
"Reménykedj az Úrban, légy erős és bátor szívű, bátorodjék szíved, reménykedj az Úrban!"(Zsoltárok könyve 27.14)
"Gyönyörködj az Úrban (Istenben), és megadja szíved kéréseit!" (Zsolt. 37.4)
"Tiszta szívet teremts bennem, és az erős lelket újítsd meg bennem!" (Zsolt. 51.12)
"Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és megtört szívet nem veted meg, Istenem!" (Zsolt. 51.19)
"Bízzatok benne mindenkor, ti népek, öntsétek ki előtte szíveteket, Isten a mi oltalmunk!" (Zsolt.62.9)
"Boldog az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol (szívében)" (Zsolt. 84.6)

"Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk." 
Zsoltárok könyve 90.rész 12. vers)

6 megjegyzés:

  1. Finomat főztél, amit szépen tálaltál! A tálad is nagyon szép, amit már többször megcsodáltam.
    A belsőségeket mi is szeretjük, kivéve a tüdőt 😊.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, finom volt, de ha nagyon savanyúnak érzi a család, miből tennél kevesebbet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem legjobban a mustár savanyít, utána talán a bor, végül a tejföl, de a babérlevél inkább csak ízesít, azt nyugodtan tehetsz bele, amennyit gondolsz...

      Törlés
    2. Köszi, ha legközelebb főzök, akkor így lesz. Egyébként is ritkán használok mustárt.

      Törlés
  3. Nagyon guszta finom lehetett! Édesanyám jut eszembe ha belsőséges recepteket látok mert gyakran készített akkor megettem, de én valójában soha nem készítettem !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha nem készítettél belsőséget? Fel se tűnt.

      Törlés