2021. január 21., csütörtök

Töltött csirke szeletben

 

Harminc éve készülök erre a receptre. Még egy régi Magyar Konyha magazinban láttam. Annyi mindent főztem már, nem is tudom, miért vártam erre ennyit? A csontozás nem volt egyszerű, de azért nem bántam meg, hogy hozzá láttam. Egy hegyes, jó éles késre van szükségünk. A nyakánál kezdjük, kézzel, és késsel apró mozdulatokkal dolgozunk. A nyakát letörjük, majd a másik végénél folytatjuk. Óvatosan kell dolgoznunk, hogy a bőrt ne szúrjuk ki. A felső comb csontját is kivágjuk, így szinte az egészet tudjuk szeletelni. Csak annyi csontos rész marad, amennyi a csirke kinézethez kell. Ha készen vagyunk, kicsit besózzuk a húst, és elkészítjük a tölteléket. 
Bocsánat ezért a képért.

Hozzávalók:
80 dkg máj szívvel
50 dkg csirkezúza
2 nagy szelet kenyér
2 tojás
só, bors, 
vágott petrezselyem
Elkészítés:
A máj nagyon sok lett, a töltelékből kimaradt egy májpástétomra való, de úgy hiteles, ha a valódi összetevőket adom meg. Valójában 30-30 dkg elég lenne egy szelet kenyérrel és egy tojással. A belsőséget és az áztatott kenyérbelet ledaráljuk. Mindig a kenyér marad a végére, mintegy kitakarítja a daráló belsejét. A májba nem kell sok só, de azért két mokkáskanállal tettem bele, és egyet a borsból is. Jól összekeverjük, és a csirke belsejébe töltjük. A nyakát még előtte összevarrjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Amikor megtelt a hasüreg, akkor a másik végét is összevarrjuk. 


Egy olajozott közepes tepsibe tesszük, két oldalán megtámasztjuk egy-egy nagy krumplival, hogy ne folyjon szét, maradjon meg a csirke alak. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és ha serceg, 200 fokra mérsékeljük a hőfokot, és megsütjük. Érdemes előtte kicsit megszurkálni hústűvel, hogy ki ne repedjen, ha már a csontozásnál sikerült ezt megúszni. Sütéskor előbukkan a máj sötét színe, így egy kis reszelt sajttal csinosabbá tehetjük. Mellé dobhatunk még krumplit, hagymát, zöldségeket. 
Ha vendégeket is fogadunk, nagy meglepetést okozhatunk, amikor elkezdjük keresztben felvágni. Senki sem számít arra, hogy a csirkét szeletekben fogja megkapni. 



Egészen a kis combig szeletelhető.
A maradék májat kerek formába öntöttem, és sütőben kisütöttem. 
Bibliás elmélkedés:
A májnak öröm kell! - vallják csángó asszonyok. Vagyis: az örömteli élet jót tesz a máj egészségének. A májjal kapcsolatban mégis negatív kifejezések jutnak az eszembe: rosszmájú, hízik a mája (kárörvendő). A máj a méregtelenítés szerve. Ha nem dolgozik jól, akkor a méreganyagok bent maradnak, és pusztítanak. Ha sok a stressz, a negatív érzés, akkor a májat pusztítják ezek az indulatok. Minden mindennel összefügg. Nem véletlen, hogy a népi megfigyelés egyes szervekhez érzelmeket társít. A szívhez a szeretetet, az epéhez a keserűséget, csalódást. A máj a düh és a kritika székhelye. Az önsajnálat, a mások kritizálása, vagy a folyamatos stresszes életmód, ha engem bántanak, vagy túlhajtom magam, felemészti az egészségemet. Pedig a májnak öröm kell, de honnan származik az öröm, ha mindig csak keserűségek érnek, ha senki és semmi nem  működik megfelelően? 
Pont ezt a látást kell megváltoztatnom MAGAMBAN, hogy visszatérjen az öröm. Isten jobban tudja, hogy mi jó nekem. Amit akadálynak látok, az lehet egy lépcső is, amire fel kell lépnem, hogy tovább haladjak.
Hogy a főzős témánál maradjak:
Olvastam egy kutatásról, miszerint a kubai emberek egészségesebbek, mint az amerikaiak. Pedig szegénységük miatt nem tudják megvenni a legjobb ételeket. Viszont csipszre, kólára sem telt gyermekkorukban, és őket szoptatták, míg az amerikai babák jelentős részét egy időben egyáltalán nem, olyan jól működött a tápszergyári propaganda. Az anyatej pedig hosszú távú védelmet biztosított a számukra. A szegénység nem akadály volt, hanem lépcső, védelem. 
Így van ez más területeken is. Ha elfogadom, hogy Isten teremtett engem, mert meg akarta osztani a szeretetét, akkor egy nehézség láttán kíváncsian figyelem, hogy vajon Isten mi jót hoz ki belőle. Így változik a gondolkodásmódom a szüntelen elégedetlenségből a hálaadásba, amely megtermi az örömöt. 
"...akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál."(Rómabeliekhez írt levél 8.28)
Egy hosszabb igehirdetés erről: Minden javukra van.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet volt ez a csirke sütés, jó hogy elkészítetted! Ahogy a közmondás is mondja, jobb későn, mint soha 😁.
    Nagyon guszta lett és biztos finom is!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Valóban finom lett, de sok munka volt vele, nem tudom, mikor próbálom meg legközelebb.

    VálaszTörlés
  3. Hű, de guszta lett! :) Ezt lehet én is ki fogom próbálni Ani! :)

    VálaszTörlés