2021. január 4., hétfő

Sajtbomba


 Ígértem, hogy közzé teszem Rozgonyiné Saci sajtbomba receptjét. Még nem készítettem el, de nagyon kívánatos, biztos szerepel majd az étlapon. 
Hozzávalók:
30 dkg natúr ömlesztett sajt
10 dkg füstölt hús
3 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
20 dkg dió
Elkészítés:
A füstölt húst ledaráljuk, vagy ha vékonyra szeletelt sonkát vettünk, apróra
kockázzuk. A diót durvára aprítjuk, enyhén megpirítjuk.
A szobahőmérsékletű sajtot villával szétnyomkodjuk, eldolgozzuk benne a sonkát,
aztán óvatosan a metélőhagymát is. (Ha sikerül metélőhagymás vagy medvehagymás
ömlesztett sajtot vennünk, akkor ezt a lépést megspórolhatjuk.) Gömböt formálunk belőle,
és belehempergetjük a dióba, hogy a külsejét egészen beborítsa.
Hideg büféasztalra kiváló. Mellé kréker-kekszet, vagy – ízléstől függően – magvas
kenyérszeleteket tálalunk. Mindenki saját magának kenheti meg a kekszet vagy a
kenyeret.
A sajtbombának többféle változata is létezik, az egyik például: a natúr sajtba lereszelt
cheddar sajtot keverünk, a sajtgömböt a felaprózott sonkás-metélőhagymás keverékbe
forgatjuk... A recept tehát ízlésünk és fantáziánk szerint variálható.

1 megjegyzés: