2020. február 29., szombat

Kavicstorta

 Annyira megtetszett a Csendes Percek  áhítata, hogy most a bibliás elmélkedéshez sütöttem tortát. Nagyon szeretem ezt az internetes oldalt, mert rövid, a hétköznapi élethez illő gondolatokat közöl. Most arról volt szó, hogy hogyan készülnek gyönyörű ékszerek a tengerbe került lim-lomból, és hogyan alkalmazható ez a mi életünkre is. Így a torta egy ilyen "kiállítást" próbál megjeleníteni. 
Hozzávalók:
-tortalap:
20 dkg cukor+ 70 g a habba
35 dkg liszt  

1 csomag sütőpor
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás

csipet só

krém:
75 dkg túró
2 dl joghurt
1 evőkanál búzadara
cukor/édesítőszer
vaníliaaroma
-díszítés: 
cukrok, mogyoró, csokidarabok, cukorgyöngyök
zselatin nem került bele végül is
Elkészítés: 
A tejet, olajat, tojássárgáját és a cukrot egy keverőtálban összevegyítjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Először fakanállal óvatosan,  majd a robotgéppel alaposan kikeverjük. Utána felverjük a habot a cukorral, és kisebb adagokban hozzáadjuk a masszához. Kézi habverővel vegyítjük. 24 cm-es tortaformában 178 fokon tűpróbáig sütjük.
 A búzadarát elkeverjük a joghurtban, kicsi duzzadni hagyjuk, majd a cukorral és az aromával együtt az áttört túróhoz adjuk. Kb három részre osztjuk. Egy részbe ízlés szerint keverhetünk feldarabolt zselés-és kemény cukrokat, aszalt gyümölcsöt, csokidarabokat. Ezzel töltjük a tortát, a sima túrókrémet pedig a külső burkolásra használjuk fel. Tetszés szerint díszítjük. 


Bibliás elmélkedés:
Szemét, amely kinccsé válik
Akik az ÚRhoz kiáltanak, azokat meghallgatja, és kimenti őket minden bajból.
Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.
Sok baj éri az igazat, de valamennyiből kimenti az ÚR.
Megőrzi minden csontját, egy sem törik el közülük.
Halálos veszedelem éri utol a bűnöst, megbűnhődnek, akik gyűlölik az igazat.
Az ÚR megváltja szolgái életét, és nem kell bűnhődnie senkinek, aki hozzá menekül.
Zsolt 34,18-23.
SZEMÉT, AMELY KINCCSÉ VÁLIK
Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti. (Zsolt 34,19)
Maine partjainál kézművesek árultak tengeri üvegből készült ékszereket, amelyek még otthagyott palack- vagy pohárhulladékként kezdték pályafutásukat. Az idő múlásával darabokra törtek, és szerteszét hánykolódtak az óceánban, amíg éles szélű fényes felületeik lágy, deres ékkövekké nem váltak, amelyeket a mesterek ezután újra felhasználtak. Mindegyik üvegdarab egyedülálló, ahogy minden ember is Isten egyedi alkotása.
Miután beszélgettem egy művésszel a tengeri üvegről, rájöttem, ha a törött üvegdarabok is értékes kincsekké alakíthatók, akkor Isten még többet tehet értünk, akik megtörtnek, elveszettnek vagy lelkileg sebzettnek érezzük magukat. Lehetünk bármennyire töröttek, Isten mindannyiunkban meglátja a jót. Ha akarjuk, Isten meglágyíthatja az éles széleket és lecsiszolhatja repedéseinket, hogy művészi alkotássá válhassunk, felragyogtatva a szépséget, amelyet ő hozott létre.
Ha a tengerből egy eldobott szemetet át lehet alakítani értékessé, akkor gondoljunk bele, mennyivel nagyobbra becsül bennünket az Isten, hogy megmentsen mindnyájunkat, az ő gyermekeit!
Imádság: Drága Istenünk, jelenléted ereje által formálj bennünket új életre, most és mindörökre. Ámen.
Megtörtségemet Isten valami széppé alakíthatja.
Robert K. Abel (Maryland, USA)
IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK MÉLTATLANNAK ÉRZIK MAGUKAT ISTEN SZERETETÉRE!

4 megjegyzés:

  1. Ismét egy finom és nagyon mutatós tortát alkottál 😊
    Az elmélkedés is nagyon tetszett....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki. Nekem is nagyon bátorító volt.

      Törlés