2018. február 22., csütörtök

Ez a sajt nem sajt 2. Fokhagymás sölyt

 Már van egy ilyen "sajtrecept" a blogon itt. Valójában ez nem sajt, mert nincs benne oltó, de nagyon könnyen elkészíthető, és finom is. A fázisfotókat itt láthatják, de a receptet újra közlöm. Sokféle fűszert keverhetünk bele, most fokhagymával készült. Én neveztem el sölytnek. Hogy miért, arról az előző sölytreceptnél olvashatnak.
Hozzávalók:
3 l tej
3 csapott evőkanál só
50 ml 10 %-os ecet.
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a sót és az ecetet.
Tovább forraljuk egy kicsit, amíg láthatóan darabos lesz, "összekap". Még a lábasban hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Ezt a mennyiséget egy sűrű szövésű levesszűrő szitán vagy tüllkendőn át lecsepegtethetjük. Amíg csepeg, kanállal nyomkodhatjuk belőle a vizet. Ha kihűlt, már kész is, és kiboríthatjuk. Kb 20 perc. Nagyon finom füstölve is.
További sölytreceptek:
Lilahagymás sölyt

Borsos, petrezselymes sölyt
Medvehagymás sölyt
Bibliás elmélkedés itt.

6 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon finomak néz k, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ehhez aztán nem kell ügyesség! Pik-pak megvan.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Mi nem tudjuk füstölni. Azok füstölték, ahonnan a receptet kaptam. Feltették a füstre, mint a kolbászt.

      Törlés
  3. Ez nagyon finom lehet. Nagyon gusztán néz ki :-) A 3 liter tejből ennyi lesz? Kb. hány dkg?
    Köszi :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mértem. Ez lehet, hogy csak két literből készült. Bevallom, nem emlékszem. Régebben fotóztam. A másik, a lilahagymás biztos, hogy 3 liter. Sajnos a linkwithin nem hozza be, nem tudom, miért.
      http://korsocska.blogspot.hu/2014/04/ez-sajt-nem-sajt-solyt.html

      Törlés