2017. december 12., kedd

Borkrém torta



A karácsonyi menüsorban szerepelt ez a torta, de úgy gondoltam, hogy érdemes külön is közzé tenni. Lehet, hogy idén elkészítem újra, mert azóta sem sütöttem meg pedig nagyon ízlett mindenkinek. de ha megkérdezem, hogy mit süssek, akkor rendszerint a répatorta a válasz. 






Hozzávalók:
Tészta:
5 tojásos kakaós piskóta
Borkrém:
10 gr porzselatin
2,5 dl száraz vörösbor
12 dkg cukor
1 vanillincukor
fél citrom leve
2,5 dl növényi tejszín
Máz:
10 dkg tortabevonó csokoládé
1 dl olaj
1 tasak tejszínhabpótló por, és a hozzá ajánlott tej mennyiség. Kb 1.5 dl

Elkészítés: A piskótához a fehérjét 5 kanál cukorral habbá verjük, egyenként hozzáadjuk a sárgáját, tovább verjük. Majd 3 púpozott evőkanál lisztet elkeverünk 2 evőkanál kakaóporral, és óvatosan belekeverjük a masszába. 24 cm-es kapcsos tortaformában kisütjük. Kivesszük a formából, kihűtjük, Közben a zselatint, a bort, a cukrot, vanillincukrot, citromlét elkeverjük, és addig melegítjük, nem forraljuk, amíg a zselatin feloldódik. Hagyjuk hűlni. Amikor zselészerűvé kezd válni, hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Én Hulalát használtam, mert nem kaptam a faluban tejszínt. A kihűlt tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot, és teljesen kihűtjük. Meg fog dermedni. 



A mázhoz a csokit darabokra törjük, az olajjal együtt gőz fölött egy lábasban megmelegítjük, és ráöntjük a hideg torta tetejére és elkenjük az oldalán is.


A tejszínhabpótló port felverjük a tejjel, és habzsákból díszítjük vele a tortát. (Az ötlet egy régi Dr. Oetkeres füzetből származik, de sok változtatással készült.)

4 megjegyzés: