Szalagos fánk
Elfelejtettem, hogy a falunkban rétest szoktak sütni szilveszterkor, és nem fánkot. Így is jól esett, egészen jól is sikerült, pedig életem első önálló fánkja.
Elfelejtettem, hogy a falunkban rétest szoktak sütni szilveszterkor, és nem fánkot. Így is jól esett, egészen jól is sikerült, pedig életem első önálló fánkja.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 pohárka rum
késhegynyi só
kb fél liter tej
1 liter olaj a sütéshez
Elkészítés:
Minden hozzávalónak és edénynek melegnek kell lennie.
3 dl langyos tejjel, az élesztővel és egy kanál liszttel kovászt készítünk. A többi porcukorral a sárgáját kikeverjük, és az érett kovászhoz adjuk a hozzávalókkal együtt. A vajat előbb elmorzsoljuk a liszttel.
Fakanállal 20 percig vagy géppel 5 percig jól elkeverjük. Lisztezzük a tetejét, letakarjuk, és langyos
helyen másfélszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, és vizespohár nagyságú fánkszaggatóval kiszúrjuk. Még fél óráig kelesztjük. Középforró zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. Először a fánkok felső részét tesszük bele, és fedő alatt sütjük, majd levesszük a fedőt és megfordítjuk. Porcukorral vagy lekvárral tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztés után kisütjük. (Horváth Ilona szakácskönyv)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése