Azt hiszem senkit sem lep meg a bejelentésem: hamarosan itt a karácsony. Már elkezdtem a próbasütést ezzel a finom gesztenyés tortával, mert a karácsonyi ízek, illatok között a gesztenye fő helyet foglal el a szívemben. Hála Istennek, már nem muszáj otthon főzögetni, bontogatni, darálni a gesztenyét, lehet kapni natúr gesztenyemasszát is. Ezzel dolgoztam most. A piskóta a megszokott zabpehelylisztes, ami nemcsak előnyös a cukrosoknak, de finom is. Persze elkészíthető hagyományos piskótával is, a krémbe bárki tehet cukrot is édesítő helyett.
A Zoé nevet én találtam ki erre a piskótára. Z, mint zabpehely. Z, mint élet görögül.
Itt az alaprecept linkje, de azért le is írom: https://korsocska.blogspot.com/2024/04/zabpelyhes-piskota-cukorbetegeknek-is.html
-piskóta:
6 tojás
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 evőkanál zabpehelyliszt (7 dkg)
1 teáskanál sütőpor
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 evőkanál zabpehelyliszt (7 dkg)
1 teáskanál sütőpor
-krém:
1 gesztenyemassza
1 dl tejszín vagy zsíros tej
1 evőkanál rumaroma
ízlés szerint 1:4 édesítő
-máz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál olaj
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből és az édesítőből kemény habot verünk. A végén belecsorgatjuk a vizet, és egyenként a sárgáját, de nem hagyjuk abba a habverést. Alacsony fokozaton szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy kis tepsit (23x18 cm) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és elegyengetjük. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 150-re, és tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hűtjük, majd ketté vágjuk.
A gesztenyemasszát villával összetörjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Én tejet tettem bele, mert a házi tej zsíros. A krémmel megtöltjük a tortát, és a tetejére is kenünk. Én a felső részt tettem alulra, hogy a teteje szép legyen.
A csokit összemelegítjük az olajjal, és rákenjük a tortára.Sajnos a lecsorgatás nem lett mindenütt szép, de a torta ízére nem volt panasz.Egy szép adventi éneket ajánlok Tímár Sárától. Jöjj, népek Megváltója! katt a képre.
Nagyon szeretem az Agapé műsorait. Most arról beszélgetnek, hogy Hogyan találjuk meg az ünnep mélységét lelkünkben? Katt a képre.A csokit összemelegítjük az olajjal, és rákenjük a tortára.Sajnos a lecsorgatás nem lett mindenütt szép, de a torta ízére nem volt panasz.Egy szép adventi éneket ajánlok Tímár Sárától. Jöjj, népek Megváltója! katt a képre.
.png)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése