Bár az igazi bakonyi seréskarajból készül, de mi nem szeretjük, mert nagyon száraznak találjuk. Inkább tarját vagy combot veszek, ha sertésről van szó. Viszont a gomba nagy kedvenc, kár lett volna kihagyni ezt a finomságot. Akár a karácsonyi asztalon is helye lehet első vagy második napján.
Hozzávalók:
6-8 szelet sertéstarja
fél kg gomba
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt piros paprika
2 babérlevél
só, bors
2 evőkanál olaj
Elkészítés: A húst enyhén besózzuk, és legalább fél órát pihentetjük. Olajat forrósítunk egy serpenyőben, és a hús mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk. Kivesszük, és az apróra vágott hagymát is megpirítjuk a visszamaradt zsiradékban. Közben a fokhagymát is hozzáadjuk. Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a paprikát, majd a húsokat visszatesszük, borsozzuk, belekeverjük a felszeletelt gombát, és fedő alatt puhára főzzük. Ha a gomba nem enged elegendő vizet, akkor pótoljuk, hogy jó szaftja legyen. A végén tejföllel gazdagítjuk a levét. Rizzsel, bulgurral vagy nokedlivel tálaljuk.
-nokedli:
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finomliszt
1 tojás
1 teáskanál só
víz
A liszteket, sót összekeverjük, beleütjük a tojást, és annyi vizet adunk hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Sós, forró vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük és leöblítjük.
.png)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése