2025. május 2., péntek

Brokkoli krémleves zöldhagyma levéllel

 




A "Mi legyen a zöldhagymalevéllel?" című sorozat újabb fejezetét látják kedves olvasóim. Már van néhány javaslat, mivel nem szeretjük a levelét, csak a fehér részét, de azt nagyon, viszont a természet sajnos együtt kínálja a kettőt. 

Mi lenne, ha csak egy kicsi zöld rész árválkodna a növényen, éppen annyi, amennyi a fotoszintézishez kell?-teszem fel a kérdést mivel egyébként a gombák is megvannak valahogy, pedig semmi zöld részük nincs. 

Na, jó. Már hallom is a lelkes zöldhagymalevél-fogyasztók érvelését vitaminokról, allicinokról, meg a vércukorról, amit nem emel, és vérnyomásról, amit szintén nem. Sőt! Az A vitamin tartalomról!

Na, szóval én mégsem szeretem, ha túl erős, csak akkor eszem meg, ha zsenge. Így van vele a család többi tagja is, viszont kidobni sem szeretném, ezért rendszeresen felhasználom, mint most is. Ide gyűjtöttem a recepteket.

Már van egy brokkoli krémleves a blogon itt, de az csak fokhagymával készült. 

A mostani hozzávalói:


2-3 zöldhagyma levele
1 brokkoli
2 gerezd fokhagyma
5-10 szem zöldbors
fél mokkáskanál köménymag
1 teáskanál só
1-2 evőkanál olaj
1,5 liter víz


Elkészítés: A zöldet apróra vágjuk, és megfonnyasztjuk az olajon. Közben a felaprított fokhagymát és a fűszereket is beledobjuk. A brokkoli szárrészét felkarikázzuk, és félpuhára főzzük a sós vízben, majd a hagymás keveréket és a brokkoli rózsát is hozzáadva készre főzzük. A tejfölt és a lisztet csomómentesre keverjük egy kis vízzel, és behabarjuk vele a levest. Szétturmixoljuk. Levesgyönggyel, pirított zsemlekockával, vagy tésztával tálaljuk. 

2 megjegyzés: