2024. szeptember 6., péntek

Fügés kevert pite

 




A telken van egy kis fügefa, de mindig elajándékozzuk a termését, mert egyrészt nagyon cukros, nem ajánlott, másrészt meg azért is, mert nem szeretjük annyira. Így néz ki, amikor leszedve a legfinomabb a megajándékozott szerint, de ezt a pitét most egy másik fáról való gyümölccsel készítettem. Lehet is látni a héján, hogy az, ami a tál mellett van, sötétebb színű. 
Mivel így is, úgy is túl cukros, a tésztával sem diétáskodtam, bár a megadottnál kevesebb cukrot tettem hozzá. Bevallom, hogy nem voltunk elég állhatatosak, mert megkóstoltuk uzsonnára, de a férjemnek még így is nagyon édes volt. Hiába, elszoktunk a cukrozott dolgoktól.

Hozzávalók: 

3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg puha margarin
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál rum
1 teáskanál vaníliaaroma
barna cukor
.............
füge

Elkészítés: A gyümölcskalács receptet használtam kis változtatásokkal. Ha valakinek van egy jó "bedobálós" receptje, az nyugodtan vegye elő. Biztos jó lesz erre a fügésre is. 

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és a többi hozzávalót. Akkor jó, amikor kivilágosodott. Egy közepes kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, megkenjük margarinnal, rárakosgatjuk a ketté vágott, barna cukorba mártott fügét, majd ráöntjük a tésztamasszát. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc múlva mérsékeljük a hőfokot, és tűpróbáig sütjük. Utána kiborítjuk, és az alja kerül felülre. 


Bibliás elmélkedés
"Mindent szabad nekem, de nem minden használ, mindent szabad nekem, de nem minden épít." 
(1. Korinthus 10.23.)

Pál apostol írja ezt a Korinthusi gyülekezetnek, akik között voltak zsidók is és más nemzetségbeliek is. Itt a húsevést említi, mert a zsidóknak az ószövetségben tilos volt többféle állat fogyasztása. Krisztus halála és feltámadása után azonban ezek az előírások megszűntek. Így nyugodtan ehettek együtt, nem kellett lelkiismeret furdalást érezniük. 

Ma már nekünk természetes az, hogy sertéshúst vásárolunk, hogy esetenként nyulat eszünk. Persze  mindenkinek kellene figyelnie a helyes táplálkozásra, de ennek nem vallási, hanem egészségügyi okai vannak. 

Mi kell ahhoz, hogy valaki betartsa az orvos utasításait, ha kiderül, hogy egy betegség miatt már nem fogyaszthat akármit? Nyilván önfegyelem, józan belátás, lemondásra való hajlam, amit a Biblia önuralomként, önmegtartóztatásként, mértékletességként említ.

Ez vajon velünk született vagy lehet fejleszteni neveléssel, gyakorlással? 

Szerintem igen mindkét esetben. Az ember ugyanis nem tiszta lappal születik. Akinek több gyermeke van, annak ezt nem kell magyarázni. Az egyik szívesen megosztja az uzsonnáját a testvérével, a másik inkább eldugja, de nem ad a feleslegéből sem. Emlékszem, hogy milyen jót nevettünk egyszer egy vendégségben, amikor a háziasszony penészes palacsintát talált az egyik fiú szekrényében. megenni már nem tudta, ezért eldugta, de annyira nem volt rászorulva, és el is felejtette. 

Egy lelkész ismerősünk mesélte, hogy a fiai veszekedésére lett figyelmes. Elvette, elvette!-kiabálta az egyik elfúló hangon. Mit vett el? -kérdezte az apa. -Hát  a nagyobbik banánt!- És te melyiket vetted volna el?-hangzott az apai kérdés.-Hát a kisebbet!-mondta a felháborodott fiú. -Hát ott van!-mutatott rá az apa a kisebbik banánra. Ha te azt vetted volna el, akkor tessék, egyed!

Így születünk. Inkább a saját érdekünk, mint a másiké. Nem is annyira baj ez, ha gyerek még az illető. Felnőtt korban azonban elvárható, hogy tekintettel legyen az ember a másikra, hogy alá tudja rendelni az akaratát valamilyen más igénynek. Ez fejleszthető, neveléssel lehet alakítani az erényeket szerintem. 

Különösen fontos ez, ha orvosilag indokolt a diéta, a mozgás vagy valami más, ami nincs annyira az ínyünkre. Mi most megkóstoltuk a sütit. Elbuktunk vagy csak a "belefér egy kis kihágás" kategóriába tartozik ez? Döntse el a kedves olvasó!

(Elárulom, hogy csak két szeletet ettünk, a többit elajándékoztuk.)

Most a mobiltelefonok korlátozása borzolja a kedélyeket, pedig akkora a baj, hogy már az UNESCO is azt javasolja, hogy tiltsák be az iskolákban, mert nem jól használják. Sokan függők lesznek tőle, elvonja őket a tanulástól.

"Az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) 2023 júliusában megjelent, Technológia az oktatásban - GEM Report 2023 című globális oktatási monitoring jelentésében többek között az okostelefonok globális iskolai tilalmát javasolja, annak érdekében, hogy ismét a tanulók érdekei kerülhessenek előtérbe. Az okostelefonokat ki kell tiltani az iskolákból, hogy ne tudják elvonni a gyerekek figyelmét, javuljanak tanulási képességeik és kevesebb online zaklatás érje őket, fogalmaz a jelentés. A jelentés szerint a világ mintegy 200 különböző oktatási rendszerét elemezve mára 4 országból 1 kitiltotta a telefonokat az iskolákból, törvények, vagy ajánlások által. Kitér arra is, hogy az alkalmazó intézmények esetén javultak az iskolai eredmények (UNESCO, 2023 július: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000385723)."




5 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Ezek szerint ami most a teteje, az volt az alja az összeállításakor 😃?
    Mi nagyon szeretjük a fügét, de egy kicsit jobban éretten szoktuk szedni, mint nálad , amiket a hozzávalókkal fényképezted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Beírtam, hogy az alja kerül felülre. Én nem vagyok füge rajongó, egyik lányom szokta megkapni, és ennél kevésbé éretten szereti. Ízlések és…

      Törlés
  2. Nagyon finom pitét sütöttél, váljék egészségetekre! Kóstoltad már jó éretten, amikor már szép barna és nagyon puha. Akkor a legfinomabb. Én nagyon szerettem a jó érett, szinte már platy fügét, de sajnos a cukor miatt le kell mondanom róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én inkább a savanykás gyümölcsöket szeretem, ráadásul a fügére allergiás is a bőröm. de ha már ott van a kertben, és a lányunk szereti, akkor vigyázunk rá.

      Törlés
  3. Nagyon finom lehetett a fügével. Süteményt még nem készítettem fügével de magát a gyümölcsöt kedvelem.

    VálaszTörlés