Ez egy sós fánk természetesen. Sós, borsos. Nyilván nem csokiöntetet vagy házi lekvárt kínáltam hozzá, hanem a káposztás rétesnél már megismert hagymaszószt. A Vidék Íze különszámában spenótmártogatóst ajánlottak, majd legközelebb. Azzal is biztos nagyon finom. Szeretem a spenótot.
Legközelebb nem héjában fogom megfőzni a krumplit, ha a férjem nincs itthon, mert alig tudtam áttörni. Az ilyen munkákat általában rábízom. Jó erős keze van. A habot is mindig apukám vagy apósom verte, amikor még nem voltak robotgépek.
Hozzávalók:40 dkg áttört főtt krumpli
Bibliás elmélkedés:
A krumpli szó bajor-osztrák nyelvterületről érkezett a magyar nyelvbe, míg a burgonya szó... eredete eddig tisztázatlan." Én azt szoktam mondani, hogy burgonyának írjuk, de krumplinak ejtjük. Legalábbis felénk, mert sok más elnevezése is van: kolompér, krumpedli, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka Erdélyben.
Ősi ellensége a krumplibogár, melynek eredeti élőhelye Mexikó, ahol a kevés csapadék miatt nem tudott elszaporodni, de aztán elindult északra, és hajósok Európába is elhozták. Magyarországon először Héderváron észlelték 1947-ben. Itt szobrot is avattak neki. Alig van természetes ellensége, ezért nagyobb területeken csak permetezéssel tudják megvédeni. Mi is ezt tettük. Egy ideig szedegettük a bogarakat, de aztán feladtuk.
Ahol krumpli van, ott előbb vagy utóbb a bogár is megjelenik. Olyan ez, mint a bűn vagy a sok nehézség az életünkben. Hiába próbálunk védekezni ellene, ma jó leszek, nem bántok senkit, távol tartom magamtól még a rossz gondolatokat is. Saját erőből nem sikerül, de Jézus Krisztusban van megoldás. Ő tud segíteni, magára vette a bűneink, fájdalmaink terhét. Erről szól ez a gyönyörű ének is.
Sokszor úgy érzem, összeroskadok. https://www.youtube.com/watch?v=bkpuNpMQnYo
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése