2019. szeptember 23., hétfő

Sült paradicsom chutney

Nem tudom, hogy miért marad mindig szeptemberre a paradicsom befőzése. Akkor is így volt, amikor iskolába jártak a gyerekek, és jó lett volna még a nyáron elkészülni vele. Talán az ár befolyásolt. Amikor nagy kertünk volt a parókia mellett, akkor persze szakaszosan raktam el, ahogy érett. Most 20 kg-t vettem, ivólé és tésztaszósz készült belőle, és hogy újítsak, ez a chutney. Juci lányom említette, kerestem hozzá receptet. Nem teljesen úgy készült. Befolyásolt a szilva chutney-m, és megnéztem a zöldparadicsom chutney-t is a blogon. Fenséges lett, csak ajánlani tudom.
Hozzávalók:
60 dkg paradicsom
40 dkg alma
15 dkg nádcukor
15 dkg lila hagyma
10 dkg mazsola
fél zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál reszelt gyömbér
150 ml borecet
Elkészítés:
A paradicsomot megtisztítjuk, ketté vágjuk, és egy tepsiben 200 fokon megsütjük. Levesszük a héját. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A hagymákat is apróra metéljük, és a többi hozzávalóval egy nagy lábasba tesszük. 

Később vettem észre, hogy nem húztam le a paradicsom héját. Pótoltam. 
Kis lángon főzzük. Keverjük, keverjük, keverjük, amíg elfővi a levét. Ez 50-60 perc. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor üvegekbe öntjük, és lefelé fordítva száraz dunsztba tesszük. Kiváló húsokhoz, de vajas kenyérrel is. 




3 megjegyzés:

  1. Én is készítettem már sokféle csatnit, de ez nálad most nagyon megtetszett! Lehet hogy kipróbálom :-)

    VálaszTörlés
  2. Hasonló véleményen vagyok mint Katalin. Talán én csípős paprikát is teszek majd bele mert szeretik a felnőtt családtagok.Édesanyám mindig azt mondta hogy a lecsó és paradicsom eltevésének ideje augusztus vége akkor a legjobb a paradicsom, nem sokat késtél:-))

    VálaszTörlés
  3. Én is tennék bele csípős paprikát, ha ehetném, de nagyon rosszul szoktam lenni tőle újabban.

    VálaszTörlés