Nem tudom, hogy miért marad mindig szeptemberre a paradicsom befőzése. Akkor is így volt, amikor iskolába jártak a gyerekek, és jó lett volna még a nyáron elkészülni vele. Talán az ár befolyásolt. Amikor nagy kertünk volt a parókia mellett, akkor persze szakaszosan raktam el, ahogy érett. Most 20 kg-t vettem, ivólé és tésztaszósz készült belőle, és hogy újítsak, ez a chutney. Juci lányom említette, kerestem hozzá receptet. Nem teljesen úgy készült. Befolyásolt a szilva chutney-m, és megnéztem a zöldparadicsom chutney-t is a blogon. Fenséges lett, csak ajánlani tudom.
Hozzávalók:
60 dkg paradicsom
40 dkg alma
15 dkg nádcukor
15 dkg lila hagyma
10 dkg mazsola
fél zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál reszelt gyömbér
150 ml borecet
só
Elkészítés:
A paradicsomot megtisztítjuk, ketté vágjuk, és egy tepsiben 200 fokon megsütjük. Levesszük a héját. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A hagymákat is apróra metéljük, és a többi hozzávalóval egy nagy lábasba tesszük.
Később vettem észre, hogy nem húztam le a paradicsom héját. Pótoltam.
Kis lángon főzzük. Keverjük, keverjük, keverjük, amíg elfővi a levét. Ez 50-60 perc. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor üvegekbe öntjük, és lefelé fordítva száraz dunsztba tesszük. Kiváló húsokhoz, de vajas kenyérrel is.
Én is készítettem már sokféle csatnit, de ez nálad most nagyon megtetszett! Lehet hogy kipróbálom :-)
VálaszTörlésHasonló véleményen vagyok mint Katalin. Talán én csípős paprikát is teszek majd bele mert szeretik a felnőtt családtagok.Édesanyám mindig azt mondta hogy a lecsó és paradicsom eltevésének ideje augusztus vége akkor a legjobb a paradicsom, nem sokat késtél:-))
VálaszTörlésÉn is tennék bele csípős paprikát, ha ehetném, de nagyon rosszul szoktam lenni tőle újabban.
VálaszTörlés