2017. június 29., csütörtök

Dióbor indul!

 Kedvet kaptam a különböző alkoholos italokhoz. Eddig savanyúságokat, lekvárokat, befőtteket, chutney-kat, szörpöket ajándékoztam. Most bővül a kínálat. A recept innen van.
Hozzávalók:
20 db zölddió. Legjobb június végén szedni. 
2.5 l bor, vörös kellett volna, de én fehéret használtam
0.5 l pálinka 40 fokos
0.5 kg cukor
1 rúd vanília
6 diólevél
Elkészítés:
A diókat kesztyűben felszeleteljük. üvegbe tesszük, felöntjük a borral, pálinkával, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarudat és a faleveleket. Összerázzuk, és a kamrába tesszük. Legalább 3 hónapig érleljük időnként megmozgatva, hogy "érezze, a gazdája törődik vele, mert meg fogja hálálni":) Egy évig is maradhat így. Utána szűrjük le sűrű szövésű anyagon, pl. kávéfőző papírján. A dióbornak tonizáló hatása van, vértisztító, gyomorerősítő. Gondolom, hogy csak nagyon kicsi mennyiséget szabad belőle inni egyszerre. Majd beszámolok róla a télen, hogy sikerült.
Két hónap múlva

2 megjegyzés:

  1. Egyik koktél jobb mint a másik! Nagyon fincsi itókák készülnek mostanában nálatok :-)

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi vagyok, hogy ez milyen lesz. Még nem ittam ilyet.

    VálaszTörlés