2016. március 1., kedd

ÜNNEPEK, JELES NAPOK. Mit főzzünk nagypénteken? Küldjön egy receptet!

Hajdinakrém leves*


Ez egy játék lenne, de nagypéntek miatt inkább nem használom ezt a kifejezést. Ezen a napon még azok sem szoktak húst enni, akik egyébként nem nagyon figyelnek a böjt étkezési előírásaira. A legtöbb református ilyen. Húsmentes, hagyományos recepteket várok tehát a szokott módon.


1. Egy húsmentes receptet kérnék, mely régi is lehet, csak újra kell megosztani. Ha tájjellegű, akkor feltétlen említsék ezt meg.
2. Fel kell tüntetni, hogy ebben a játékban vesz részt a kedves bloggertárs.
3. Ha nincs blogja, a facebook oldalán is megoszthatja, csak jelezze nekem.
4. Március17-ig kellene elküldeni a linket és a képet az agostonneani@gmail.com címre.
És a jutalom: egy Erdélyi Konyha húsvéti szám, vagy ha már megvan, (és kinek nincs meg?) a következő példány. Vagy ha előfizetője, akkor más gasztromagazin.

Bibliás elmélkedés:
Csak röviden: Nagypénteken arra emlékeznek a keresztények/keresztyének, hogy Krisztus meghalt a bűneinkért, ezzel megváltotta az Övéit az örök kárhozattól. Húsvét vasárnap pedig feltámadását ünnepeljük. Halott volt, de újra él. A keresztyénség az egyetlen vallás, melynek alapítója ma is él, kapcsolatba lehet vele kerülni. Ezzel igazolja, hogy Isten mindenható, és úr a világmindenségen. 
"Én élek, és ti is élni fogtok." - mondta és mondja ma is a követőinek."(János 14.19)
http://joosandor.hu/predikacio/1963-04/en-elek-es-ti-elni-fogtok
*Recept a következő bejegyzésben

15 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban anyukán "sóba-lébe" fehérbablevest főzött nagypénteken, utána pedig szilvalekvárral töltött diós és mákos derelye vot, aminek a tésztája tojás nékül sós vízzel készült. Őszintén beismerem, én ezek egyikét se főztem még soha...Lehet, hogy most kedvet kapok hozzá! :)
    A linket viszem, köszönöm (gyüjtöm a Joó Sándor prédikációkat)!

    VálaszTörlés
  2. Nagymamám "sóba-vízbe" krumplilevest szokott főzni, hogy mellé mi szokott még lenni, már nem tudom. Rég volt :-) Majd próbálok valamit készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Örülök, ha jöttök valami ideillő recepttel. Az ötletek, amikről írtok nagyon jók.

    VálaszTörlés
  4. Ani köszi a meghívást! Tésztás ételt majd hozok épp ma főztem!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó!!! :) Az én nagypénteki ételeim, mármint amiket hagyományosan enni szoktunk régebb vagy mostanában, már fenn vannak a blogon, majd egybeszedem őket, és újra posztolom. Köszi, hogy szóltál. :) Akár a paradicsomlevesem is jöhetne. :)

    VálaszTörlés
  6. Látom, mások megírták, akkor én is ideírom: Aszaltszilvaleves volt régebb, édesanyám pedig szilvaízes gombócot csinált, jó nagyokat, szinte tenyérnyi nagyságúakat. És gyerekkoromban elmaradhatatlan volt a "kakas", vagyis a házilag elkészített pattogatott kukorica. Anyósomék ezzel szemben általában krumplisalátát esznek nagypénteken, amibe a krumpli mellett hagyma, tojás és olaj jár. De újabban más húsmentes étel is szokott készülni: pl. tört paszuly pirított hagymával, káposztás vagy diós laska (tészta).

    VálaszTörlés
  7. Kedves Marisz, Katalin, Éva, Sedith! A legjobban annak örülnék, ha a régi hagyománynak megfelelő ételeket küldenétek. Én is közzéteszek még egyet határidő előtt, csak megint későn kapcsoltam. Szeretettel várlak benneteket!

    VálaszTörlés
  8. Természetesen jöhet bármi, én sem hagyományos nagypénteki ételt készítettem. Csak érdekes lenne megismerni az ősök szokásait.

    VálaszTörlés
  9. Ani, én sem tudok hagyományos ételt küldeni. Olyan tekintetben nem teremtődött hagyomány, hogy az étel nagypénteken mindig visszatért volna. Az volt a lényeg, hogy hús ne szerepeljen azon a napon az ételek között.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Róza! Köszönöm, megkaptam nagyszerű receptjeidet.

    VálaszTörlés
  11. Majd jövök, de csak pár nap múlva főzőm meg, amit elterveztem. Remélem még nem csúszok ki a határidőből....

    VálaszTörlés
  12. Nagyanyám (1905–1987) minden nagypénteken aszalt szilva levest főzött, második fogásnak öntött perecet. Akkor nem szerettem az aszalt szilva levest, de idén talán megfőzöm, a Nagyanyám emlékére is. Öntött perecet már próbáltam készíteni, mert azt nagyon szerettem, de nem sikerült. Nem figyeltem meg, hogyan készíti, és a mai perecek se olyanok már, mint a régiek voltak. Az öntött perecre tehéntúró került. (A nagyanyám katolikus volt, és Nagyváradon született, de a váradiaktól hiába érdeklődtem, nem ismerik ezt az ételt.) Csak nagypénteken főzte ezt a menüt, pedig az öntött perecet gyakrabban megettem volna.
    Kedves Ani, nekem nincs blogom, de gyakran bekukkantok a gasztroblogokba, és ez a felhívás nem hagyott nyugodni. Ugye, nem baj, hogy írtam?
    Szeretettel
    Váradi Toncsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Toncsi! Köszönöm a hozzászólást, nagyon örültem. A Nosalty-n néztem az öntött perecet, Ön is hozzászólt az egyikhez. Megtalálta az igazit?

      Törlés
    2. Kedves Ani! Nem sütöttem meg a Nosaltyról a perecet, mert még dolgozom, és inkább gyorsan elkészíthető ételeket sütök-főzök. De idén talán megpróbálom valamilyen jobb minőségű bolti perecből elkészíteni. Az íze biztosan nem lesz olyan, mint gyerekkoromban volt.
      Köszönöm a kedvességét.

      Törlés
  13. Elkészültem a nagypénteki ebéddel, a képet majd küldöm nemsokára:
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2016/03/mit-fozzunk-nagypenteken-soba-vizbe.html

    VálaszTörlés