Hozzávalók:
1/2 kg darált sertéshús
1 marék rizs
só, őrölt köménymag
1/2 kg csiperke gomba
2 ek.tejföl
1 ek.liszt
babérlevél
szemes bors
citromlé
Elkészítés:
A húst összekeverjük a sóval, köménymaggal, rizzsel. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük. A vízbe tesszük a babérlevelet és a szemes borsot is. Amikor kész, kivesszük a vízből a gombócokat, a babérlevelet és a borsot, és hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, és azt is puhára főzzük. Behabarjuk a lisztes tejföllel. Kihűtjük annyira, hogy turmixolni tudjuk, majd a gombapépet visszatesszük a lábasba, és a húsgombóccal összefőzzük egy kicsit. Citromlével ízesítjük. Kifőtt tésztával tálaljuk.
Bibliás elmélkedés:

Ide illik Bálint Józsefné Ajándék-kísérő című könyvéből ez a részlet.
"Minden gomba ehető, de van, amelyik csak egyszer." - idézi Bálint Józsefné a régi bölcsességet .
Mesekönyvek kötelező szereplője a piros alapon fehér pettyes gomba....
Aztán később, felnőttként az ember tapasztalja, hogy tele van a világ "bolondgombával": olyan irányzatokkal, jelenségekkel, amelyek nagyon szimpatikusak. Gombamód szaporodnak az "ilyenmégnemvolt", és az "ittanagylehetőség" címkét viselő újdonságok, az azonnal és könnyen elsajátítható módszerek, amelyek minden problémára megoldást kínálnak - ám hiányzik a hírverésből: "de csak egyszer"

Utólag pedig az ember csodálkozik (ha még van rá ideje): "Pedig annyira hasonlított az igazihoz, az ehetőhöz! Szó volt a Bibliáról, még Jézusról is. Fizikai jobbulást, sikerélményt, önbizalmat adott. Mégis beleroppantam idegileg, lelkileg."
Az ehető gomba sokszor szerény külsejű - ha nem is ez a legfőbb ismertetőjele. Nem kínál esztétikai élményt, nem kápráztatja el a szemet, és nem érezteti a sétálóval, hogy e nélkül egy lépést sem érdemes továbbmenni. de egészséges, javunkra válik, "vérré válik bennünk".
"Különféle idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezetni. Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik a szív." - intenek a Zsidókhoz írt levél szavai.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése