2016. január 3., vasárnap

ÜNNEPEK, JELES NAPOK. Főzzön egy levest Vízkeresztre! Játék!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brokkoli krémleves

Tudom, hogy sok játék volt mostanában, az ünnepek is kiszívták az erőnket, de mégis. Emlékezzünk meg Vízkeresztről! Ez egyrészt a háromkirályok (valójában bölcsek) látogatásának napja a Kisjézusnál, másrészt Jézus megkeresztelésének napja. Sőt! Még Jézusnak a kánai menyegzőn tett első csodáját is erre a napra teszik.

A "feladat" egyszerű, és a vízzel való keresztelést hangsúlyozza:
1. Egy húsmentes leves receptet kérnék, mely régi is lehet, csak újra kell megosztani.
2. Fel kell tüntetni, hogy ebben a játékban vesz részt a kedves bloggertárs.
3. Ha nincs blogja, a facebook oldalán is megoszthatja, csak jelezze nekem.
4. A Vízkereszt napja ugyan január 6, de január 8-ig kellene elküldeni a linket és a képet az agostonneani@gmail.com címre.
És a jutalom: egy 2016-os heti étrendes naptár.
Azért kértem egy egyszerű levest, mert Keresztelő János aszkéta életet élt. Teveszőr ruhát viselt, sáskát és erdei mézet evett. Ebből kiindulva egy tevehúsból készült étellel is lehetne indulni, vagy kérhettem volna sáskaszószt, de attól tartok, hogy az alapanyagok beszerzése gondot okozott volna. Így maradt az egyszerű, húsmentes leves.
Én brokkoli krémlevest főztem néhány hónapja, most teszem közzé, mindig elmaradt. 40 dkg brokkolit megfőztem 2 gerezd fokhagymával, sóval, borssal. Kevertem bele egy kanál tejfölt, lisztet, hagytam hűlni egy kicsit, és szétturmixoltam. Újra felforraltam, és kész. Pirított zsemlekockával, vagy apró tésztával pl kagyló találom. 

Bibliás elmélkedés: 
A keresztelési szokások tekintetében van némi nézeteltérés egyes felekezetek között. Bemerítés vagy vízzel való leöntés, esetleg meghintés történt. Mivel Keresztelő János a Jordán folyóban végezte ezt a szertartást, sokan arra gondolnak, hogy bemerítette Jézust a folyóba, ezért ma is így kellene tennünk. Akár így történt, akár nem (szerintem nem), nincs jelentősége. Amikor ugyanis Pál apostol Efezusban hívőkre talált, és azok csak János keresztségét ismerték, hirdette nekik az evangéliumot, és újra keresztelte őket most már az Úr Jézusnak nevére. (Apostolok cselekedetei 19.1-5) A keresztény/keresztyén keresztség ugyanis nem azonos a jános-i kereszteléssel, hanem az Istennel kötött szövetség külső jele. Olyan, mintha a kisgyermek kapna egy útlevelet a mennybe, de csak akkor lesz érvényes, ha aláírja, vagyis megtér, és vallást tesz a hitéről a gyülekezet előtt.
"Ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába." -mondta Jézus a tanítványoknak a Máté 18.3-ban.

8 megjegyzés:

  1. Ha lesz mit hoznom, jövök.... :-)

    VálaszTörlés
  2. Remélem időben tudok majd küldeni ! Köszi a meghívást!

    VálaszTörlés
  3. Ani elküldtem jelentkezésemet a játékra!

    VálaszTörlés
  4. Elkészültem a levesemmel, és már el is küldtem a címedre.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a meghívást, ha lesz időm, jövök! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a recepteket. Hamarosan sorsolás!Verus, várlak.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a meghívást, elküldtem a levest! :)

    VálaszTörlés
  8. Elküldtem a linket a címedre. :)

    VálaszTörlés