2015. szeptember 17., csütörtök

Őszibarack befőtt


Lassan véget ér a befőző idény. Még elteszek néhány üveg paradicsomot, zakuszkát is tervezek padlizsánból meg paradicsompaprikából is. Lesz még birsalma befőtt, -krém és -sajt is remélhetőleg.
A kertben termett őszibarack, elég sok befőtt lett belőle, lekvár is. Elfelejtettem, hogy szegfűszeget szoktam szúrni a citromos változatba, az nem esik le. A mazsola viszont útra kelt az üvegben. A fahéj is. Emberarcot formázott volna.
Úgy teszem el a befőtteket, hogy cukros vizet főzök, beleborítom egy üvegnyi adagonként a gyümölcsöt, forralom egy kicsit, a birsalmát megfőzöm teljesen, üvegbe szedem, rámerem a lét, kis tartósítót teszek rá, fémtetőt, és mehet száraz dunsztba. Ha van időm, akkor a fél barackokat egyenként rakom az üvegbe, most csak elnagyoltam. Nem használok sok cukrot, épp, hogy édes legyen a lé. Egyszer 20 kg barackot eltettem 1 kg cukorral. Sokkal több befőtt lett volna idén, ha nem törik le egy ág.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése