Férjem édesanyja minden tavasszal készített, amikor még zsenge volt a szőlőlevél. Most viszont olvastam hogy később is készíthető, amikor már letelt a permetezés utáni várakozási idő. Hiszen a gyümölcsöket is, a szőlőt is megesszük.
Töltelék:
30 dkg darált sertéshús, de birkából is készítik.
7 dkg rizs
1 tojás
só, bors
köménymag
Sóskamártás:
30 dkg sóska,
fél dl olaj
1 csapott evőkanál liszt
1 dl tej
cukor
Elkészítés:
A tölteléknek valót összegyúrjuk, majd a leforrázott szőlőlevelekbe töltjük pici gombóconként, mint a káposztát szokás. A végén a szárat beleszúrjuk a levélbe, hogy ne essen szét.
Gyengén sós vízbe tesszük a töltikéket, hogy majdnem ellepje, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben 30 dkg sóskából mártást készítünk. Én úgy szoktam, hogy pici olajon megpárolom a leszárazott sóskaleveleket, szórok rá egy kevés lisztet, 1 dl tejjel felöntöm, és cukrot adok hozzá ízlés szerint. Ezzel főzöm egy kicsit, majd botmixerrel pépesítem. Amikor kész a töltike, hozzáöntöm a sóskát, és még 10-15 percig együtt főzöm őket. Tejföllel tálalom.
Bibliás elmélkedés:
A termés zsengéjét Istennek kellett adni az Ószövetségben. A zsenge az első termés. Abból indultak ki, hogy Istennek mindenből rész jár, mégpedig a legjobb rész, hiszen Neki köszönhetik a jó termést. Pedig alig várták, mégis oda kellett adni?
Szép elmélkedést találtam erről, megosztom Önökkel:
Én még nem készítettem szőlőlevélbe göngyölt húst, viszont egyszer Boszniában kaptunk hasonlót. Az finom volt, úgyhogy a tiéd is biztos nagyon finom, ahogy a képeket nézem!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves sorokat. A bosnyák töltike biztos nem sertésből készült, ők ezt nem eszik. Érdekelne a recept.
VálaszTörlésMindig mondogatom, hogy kipróbálom ezt a szölőleveles töltikét, de még nem vettem rá magam. Idén azt hiszem ideje lesz :)
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni.
VálaszTörlésHasonlót készítünk karalábélevélbe töltve és annak a főzelékével, vagy anélkül. :)) Zsuzsa
VálaszTörlésÉppen most készítettem én is karalábéval. A napokban közzé teszem. Örülök, hogy benéztél.
VálaszTörlés