2015. június 27., szombat

Kőleves. A menekültekről


Egy napon csavargó érkezett egy idős asszony házához, és enni kért, de a fukar öregasszony el akarta zavarni. Akkor a vándor vizet kért. Elmagyarázta, hogy van egy varázslatos köve, amellyel levest tud készíteni vízből. Az idős hölgy kíváncsi lett, hozott egy fazék vizet, és feltette a tűzre. A férfi beletette a követ, és egy kis idő után kóstolgatni kezdte. Bár ízlett neki, egy kis sót és borsot kért, hogy finomabb legyen. Az asszony csodálkozva nézte, majd a kéréseknek megfelelően elkezdte hordani bele a többi hozzávalót: szaladt a kertbe, babot, hagymát, gyökeret, répát, krumplit szedett. A zöldségek mind a fazékba kerültek. 
- Kész van már? - kérdezte az asszony.
- Majdnem  Kár, hogy nincs itthon semmi húsféléje.- válaszolta a csavargó
- Hozom máris!  - szaladt az asszony a kamrába, és levágott egy darab kolbászt, és kerített egy darab sonkát is.
A vándor ezeket is beletette a levesbe és megállapította, hogy már jó, mert nem látja a követ. 
- Kár, hogy nincs itthon kenyere - sopánkodott, de az öreg hölgy már rohant is a kenyértartóhoz, és egy üveg bort is hozott. Majd evőeszközöket tett az asztalra, és megkóstolta a levest. nagyon ízlett neki, és csodálkozott, hogy mindezt egy varázslatos kővel készítette. 
Miután elfogyasztották az ételt, a vándor megtörölgette a követ, és beletette a tarisznyájába. 
- Ezt magammal viszem, hátha megint olyan helyre kerülök, ahol semmivel sem kínálják meg a fáradt utazót.



Bibliás elmélkedés:
Ezt a népmesét sok országban ismerik. Én az angol változatot írtam át kicsit. A mese arról szól, hogy hogyan járt túl a furfangos vándor a kapzsi öregasszonyon. Igazat is adunk a csavargónak egészen addig, amíg élesben nem kell megtapasztalnunk hasonló helyzeteket. A keresztyének a menekültkérdésről Jézus szavait szokták idézni, aki az alábbi szempontok szerint osztotta ketté az embereket: 
"Éhes voltam, és ennem adtatok, szomjas voltam és inni adtatok, jövevény voltam és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám." (Máté evangéliuma 25.35) A hallgatóság nem érti, hogy mikor tették ezt. Jézus világossá teszi, hogy a mások felé való szolgálatban tették ezt vele. 
Dr. Bogárdi Szabó István református püspök így magyarázza ezt  az igeszakaszt:
"Aki a bevándorlás politika kapcsán úgy nyilatkozik, hogy fogadjátok be a jövevényt, mert ez az Úr akarata és törvénye, hiszen benne van az Ószövetségben és az evangéliumokban... vegyék komolyan, hogy az ...igék nem a fennálló államnak szólnak, hanem kinek-kinek saját magának. A mi családunk két év hét hónapra befogadott egy menekültet, aki az ágyamban aludt, a hűtőnkből evett, a gyerekeim uzsonnáját vitte magával. Ezért kérem, hogy értsék jól: az ige mindenkinek magának szól, vagyis nyissa meg mindenki saját házát, saját otthonát, tömje meg a hűtőszekrényt és fogadja be a menekültet. Ez az egyenes bibliai parancs, ami nem valami elvonatkoztatott államképnek szól."
Azt gondolom, hogy kinek-kinek magának kell eldönteni, hogy hogyan segítsen. Vannak civil és egyházi szervezetek, amelyek támogatásokat gyűjtenek, lehet adakozni. Pénzt, ruhát, tartós élelmiszert küldhetünk, így segítve a rászorultakat. Én eddig a kárpát-aljai családoknak adakoztam a Református Szeretetszolgálaton keresztül, hiszen közülük is sokan olyan szegényen élnek, mintha menekültek lennének. Fontos, hogy legyünk tudatában annak, hogy mindent Istentől kaptunk, és vissza is kell adnunk belőle valamennyit.
Más címek: 
Evangélikus Szeretetszolgálat: http://www.evangelikus.hu/taxonomy/term/4714
Ökumenikus Segélyszervezet: http://www.segelyszervezet.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése