2019. február 12., kedd

Madártej Valentin napra a Házasság hete alkalmából

Hozzávalók: 
Egy férfi és egy nő. 
Egy férj és egy feleség.
"Szeretet,
öröm,
békesség,
türelem,
szívesség, 
jóság, 
hűség, 
szelídség,
önmegtartóztatás,
Ezek ellen nincs törvény."
 A házasságot ünnepeljük Valentin nap hetében. Neve is van: A Házasság Hete. 12 éve ebben az időszakban programok szerveződnek az elköteleződés, a hűség, a házastársi boldogság mellett "kampányolva". Mert ez már nem természetes. Már beszélni kell róla, hogy ez jó is lehet, hogy meg lehet találni az életre szóló párunkat, hogy a problémákat meg lehet oldani, hogy meg lehet öregedni együtt, gyermekeink gyűrűjében. Ezért a hozzávalókat a Bibliából, a Galatákhoz írt levélből vettem. 5. rész 22-23.versek. Pál apostol ezekben jelöli meg keresztény/keresztyén életünk legfontosabb ismertetőjeleit. Ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok. - mondja máshol:
A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
A szeretet nem féltékeny,
Nem kérkedik, nem gőgösködik,
Nem tapintatlan, nem keresi a magáét,
Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,
Nem örül a gonoszságnak,
De együtt örül az igazsággal.
Mindent eltűr, mindent elhisz,
Mindent remél, mindent elvisel. (Korinthusiakhoz írt 1.levél 13.rész)

Itt olvashatnak egy szép történetet arról, hogy Isten hogyan szabadította meg az alkoholbeteg házastársat a szenvedélyétől, és hogyan élnek ma boldogan.
.............
És végül a madártej receptje, ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
1.5 liter tej
5 tojás
citromlé
1 mokkáskanál vanília aroma
cukor és édesítőszer
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk néhány csepp citromlével. A tejbe öntjük az aromát. Jobb lenne vaníliarúddal, de olyan drága, és többnyire nem is lehet kapni, hogy inkább ezt használom. Evőkanállal galuskákat szaggatunk a habból, és 2 percig az egyik felén, másik 1-2 percig a másik felén főzzük. Kiszedjük egy tálba. A sárgájában elkeverjük a cukrot és/vagy édesítőszert, kis hideg tejjel lazítjuk, és állandó keverés mellett a tejbe öntjük. A lábast előbb lehúzzuk a tűzről. Visszatesszük a láng fölé, és az első rottyanásig tartjuk fölötte állandóan kevergetve. Kihűtve fogyasztjuk.

3 megjegyzés: