Tehát:
Szereplők:
1 kilogramm birsalma
ízlés szerint cukor
néhány darab fahéj
víz
Kellékek:
éles kés, vágódeszka, fakanál, merőkanál, kiskanalak,
Helyszín:
Egy közepes méretű lábas, kompótos tál és tálkák
A kellékes hanyagságából a fakanál lemaradt a képről. |
A kiskanál is. |
1. A birsalmát NEM HÁMOZZUK, hanem héjastul nyolc felé vágjuk, kivesszük a magházát, és a cukros vízben a fahéjjal puhára főzzük. Hidegen tálaljuk. A fanyar, kemény, élvezhetetlen gyümölcs a beavatkozás hatására fenséges csemegévé válik.
2. Ha birsalma sajtot akarunk készíteni, akkor 1,20 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot kell számítani. Nem érdemes takarékoskodni vele, mert akkor könnyen megpenészedhet a sajt, mint nekem idén, úgyhogy kénytelen vagyok egy régebbi képpel illusztrálni ezt a receptet. A puhára főtt birsalmáról leöntjük a levet, szitán áttörjük, főzzük még negyed óráig. Tálkákba töltjük, ha megszilárdult, kiborítjuk. Süteményekbe, de magában is kiváló. Ha nehezen szilárdul meg, akkor tegyük meleg helyre.
Az alsó rúdban diódarabok vannak. |
Karácsonyi ajándék is lehet. 2015-ös képek. Azért világosak, mert citromlé is van bennük. Recept itt:
Mazsolával:
Bibliás elmélkedés most már komolyabban:
Ahogy kevergettem a kompótot, az a változás jutott eszembe, amit Isten végez az emberben. Adott egy fanyar természetű, keserű, kemény ember, akinek mindenről valami negatív jut az eszébe. Aztán egyszer csak találkozik Jézus Krisztussal. Igéje megszólítja, a Szent Lélek elkezdi benne az újjáteremtő munkáját, és megtér. Nem lehet tudni mikor, talán ő sem emlékszik arra a pillanatra, amikor megfordult az élete, de más ember lett. Kellemes, akivel jó együtt lenni, akinek a jelenléte hiányzik.
"Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme újjá lett minden." (2. Korinthus 5.16-17) Vajon a kedves olvasó átment-e már ezen a változáson?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése