2013. november 22., péntek

A birsalma átlényegülése. Birsalmasajt

A cím annyira drámai, hogy színdarabként írtam meg ezt a bejegyzést.
Tehát:
Szereplők:
1 kilogramm birsalma
ízlés szerint cukor
néhány darab fahéj
víz
Kellékek:
éles kés, vágódeszka, fakanál, merőkanál, kiskanalak,


Helyszín:
Egy közepes méretű lábas, kompótos tál és tálkák


A kellékes hanyagságából a fakanál lemaradt a képről.
A kiskanál is.
Cselekmény:
1. A birsalmát NEM HÁMOZZUK, hanem héjastul nyolc felé vágjuk, kivesszük a magházát, és a cukros vízben a fahéjjal puhára főzzük.  Hidegen tálaljuk. A fanyar, kemény, élvezhetetlen gyümölcs a beavatkozás hatására fenséges csemegévé válik.

2. Ha birsalma sajtot akarunk készíteni, akkor 1,20 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot kell számítani. Nem érdemes takarékoskodni vele, mert akkor könnyen megpenészedhet a sajt, mint nekem idén, úgyhogy kénytelen vagyok egy régebbi képpel illusztrálni ezt a receptet. A puhára főtt birsalmáról leöntjük a levet, szitán áttörjük, főzzük még negyed  óráig. Tálkákba töltjük, ha megszilárdult, kiborítjuk. Süteményekbe, de magában is kiváló. Ha nehezen szilárdul meg, akkor tegyük meleg helyre.


Az alsó rúdban diódarabok vannak.
Karácsonyi ajándék is lehet. 2015-ös képek. Azért világosak, mert citromlé is van bennük. Recept itt:


Mazsolával: 

Bibliás elmélkedés most már komolyabban:
Ahogy kevergettem a kompótot, az a változás jutott eszembe, amit Isten végez az emberben. Adott egy fanyar természetű, keserű, kemény ember, akinek mindenről valami negatív jut az eszébe. Aztán egyszer csak találkozik Jézus Krisztussal. Igéje megszólítja, a Szent Lélek elkezdi benne az újjáteremtő munkáját, és megtér. Nem lehet tudni mikor, talán ő sem emlékszik arra a pillanatra, amikor megfordult az élete, de más ember lett. Kellemes, akivel jó együtt lenni, akinek a jelenléte hiányzik.
"Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme újjá lett minden." (2. Korinthus  5.16-17)  Vajon a kedves olvasó átment-e már ezen a változáson?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése