2017. január 11., szerda

Stollen pohárkrém


Mindig elhatározom, hogy a Wikipédiát csak feltételesen használom. Mégis gyakran megesik, hogy odatévedek, ha keresek valamit. Aztán olvasom, hogy frissítette Hübele Balázs két hete, és ebből már tudom, hogy nem vehető komolyan az információ. Jobban szeretnék lexikont használni, de az enyém már elavult, és nem is tudom, hogy árulnak-e még. Szóval marad a net. 
Pedig sokfelé nézelődtem stollen recept után, mégis a végén a wikin található hozzávalókat vettem alapul, melyben nem volt tojás és aránytalanul sok vajat tartalmazott. Autentikus akartam lenni. Az elkészítéshez viszont innen lestem el, az összetevőkkel is így kellett volna. 
A stollen, más néven Christstollen (Krisztuskalács) egy hagyományosan német karácsonyi édesség. Alakja a bepólyált Kisjézusra emlékeztet, nyilván ezért választottam. Történetét érdemes elolvasni a wikin, jó nagyot fejlődött a víz, zabliszt, repceolaj összetevők óta. Sajátos alakja jól látható a kalácsomon, sajnos a sütés után az egyik fele darabokra tört, amikor ki akartam emelni a tepsiből.  Nyilván a tojás hiánya miatt. Éppen csak az elejét tudtam megmenteni. Először így akartam bemutatni, de meggondoltam magam.



Két rúd lett. Ez a másik nem esett szét, de lapos lett. Ezt a néhány szeletet tudtam csak úgy vágni, hogy a stollen formát mutassa. Viszont itt jobban látszik.


Ezek az összetevők nálam: 



Nem írok arányokat, használják az apróséf receptjét. Kandírozott narancs-és citromhéjat, mazsolát, reszelt citrom-és narancshéjat, mandulát használtam. Ízre különben jó lett néhány hét múlva, de a vaj sok. 
Mit kezdjek vele?- tettem fel a kérdést, és a válasz kárpótolt a sok bosszúságért. Így lett belőle pohárkrém. Elképesztően finom. 1 zacskó tejszínízű pudingport főztem meg 6 dl tejjel, kis cukorral, ezzel rétegeztem a stollent a poharakban. A tetejére pedig Illéskrisz receptje alapján  gyümölcskocsonya került.
6 evőkanál baracklekvár, 1 narancs leve. Kis cukor és 1 tortazselé (ő zselatint használt). A zselét összekevertem a cukorral és 1 dl vízzel. Felforraltam, majd belekevertem a lekvárt és a narancslét. Nem lett teljesen szilárd, így legalább átjárta a süteményt.
A pohár aljára darabokra tört stollent, majd pudingot, stollent, pudingot és a tetejére zselét tettem. Bármilyen maradék édes kekszből, mézeskalácsból is jó.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon kreatív vagy Ani! Ügyesem megoldottad! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Kénytelen voltam. Így jobban is fogy.

    VálaszTörlés
  3. Iszonyat jól néz ki, maga a csábítás. :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyszerű lehet a stollen, de jóból is megárt a sok.:) Ezért hasznosak ezek a maradékmentő receptek!

    VálaszTörlés