2014. december 8., hétfő

Narancshéjdíszek. Hogyan?





Minden évben készítek egy tálra való szárított narancshéjat dísznek. Jól mutat adventi koszorún, a fenyőn is, de egyszerűen csak egy tálkában odatehetjük az asztalra.
Nagy, vastag héjú narancsot válasszunk. Mézeskalács kiszúrókkal dolgozzunk. A nagyobb formákkal csak bejelöljük  a narancsot, de késsel vágjuk be. A kisebbeket le lehet nyomni a fehér részig, és lefejteni a héjat a narancs húsáról. A narancsot nem szabad meghámozni, mert akkor csak nagyon kicsi díszeket tudunk készíteni. Így viszont szinte a teljes felületet ki tudjuk használni. Két nagy narancsból kitelt most 44 darab dísz. A nagy betlehemi csillag 13 cm hosszú volt a kivágáskor, a legkisebb szív 2,5 cm. A száradáskor azonban sokat mennek össze. 
Ha azt akarjuk, hogy sima maradjon a díszek felülete, akkor préselve kell szárítani őket például két vágódeszka és papírtörlők között. Én egy éjszakát hagytam őket a radiátoron, majd szobahőmérsékleten tartottam utána. Préselés nélkül könnyen felpöndörödnek. A vékony héjú naranccsal is így járhatunk.




A karácsonyi láz

   Az ördög igen mérgelődött a karácsony miatt. Karácsonykor a legistentelenebb és legkeményebb szívben is felébred a vágy az igazi szeretet, öröm és békesség után. Addig törte a fejét az ördög, amíg kitalálta a karácsonyi lázat. Azóta karácsony előtt mindig be szoktak lázasodni az emberek. A legsúlyosabban a karácsonyi holmikat készítő üzemek alkalmazottait és a boltok elárusítóit rontja meg ez a láz. Sokan már hónapokkal előbb gyötrik az agyukat, milyen újdonságokat találjanak ki a karácsonyi piacra. Díszítik a kirakatokat, halmozzák az árut és mindent elkövetnek, hogy felülmúlják egymást. Kint az utcán a bámészkodó tömeg egyik kirakattól a másikhoz megy, egyik bolt után a másikban válogat. Tolonganak, és nincs megállás se hétköznap, se "aranyvasárnapon" a szent estéig. Addigra aztán összecsuklanak...
   A karácsonyi láz azonban az otthonokban is dühöng. A családban nincsenek barátságtalanabb napok, mint karácsony előtt. Édesapa szófukar, édesanya ideges. A gyerekek izgatottak. Nagyok és kicsinyek egyaránt azon gyötrődnek, mivel szerezzenek örömöt, mit ajándékozzanak egymásnak szeretetük bizonyítására, egymás jóindulatának megszerzésére vagy megtartására. Lehetőleg valami szebbet, ötletesebbet adhassanak, mint tavaly. Ha sikerült kiagyalni, akkor következik a pénz megszerzése,  - karácsony tiszteletére esetleg görbe úton is...Közben nagytakarítás, rendezés, sütés-főzés
A szeretetüket akarják igazolni, közben kibírhatatlanná válnak egymás számára ebben a lázas hajszában. 
Mennyi gyötrelem! Nem futja a pénz...valamit el kell adni...kölcsönt kell kérni....készen leszek-e mindennel...odaér-e ünnepig a posta?...Vajon örül-e a néni és sikerül-e eltalálni a bácsi ízlését? És nem utoljára: én kapok-e hasznosat, kedvem szerint valót, vagy csak bosszankodom majd. Az egész karácsonyestét pedig elrontja majd a sógor vagy az anyós....A gyötrő lázban a gyerekek is alig ismernek meg valamit karácsony igazi szeretetéből és békességéből. Nincs tele a szívük az angyalok evangéliumával. Az emberi "szeretet" felburjánzik ugyan, de az isteninek semmi helyet nem hagy. Elfojtja, mint a tövis, és a piros virágzásból fehér pihézésbe forduló acat a búzát. Az elszíntelenedett, sőt ördögi színekkel ékesített karácsonyt aztán egyaránt "ünnepelhetik" már zsidók, mohamedánok, istentagadók és karácsonyi lázba fulladt névleg-keresztyének.
Ó, ördög, mit tettél!
Vajon téged is sikerült belázasítania? Vannak betegségek, amelyeket egyenesen lázzal gyógyítanak. Előidézik hozzá. Az emberi "szeretetnek" ezt a lázas felburjánzását is láz gyógyítja. "Isten szerelme", Krisztus szerelme! Előidézője: az evangélium. *




Menj oda, ahol "fertőző" ereje van! Karácsonyon kívüli karácsonya lesz a szívednek, és bemehetsz Krisztus nyugodalmába a karácsonyi láz idején is. És az ördög nem fogja tönkretenni a naptár szerint való karácsonyodat, sőt Isten Fia most fogja igazivá, egészen újjá formálni!
*(Részlet A pásztorokkal vagyok útban című könyvből. Ismeretlen szerzőtől, fordította Sréter Ferenc)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes díszeket készítettél, szépek lettek!
    Elolvastam az írást is, sok igazság van benn .....

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett. Az írás nem az enyém, de nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó,hogy elolvashattam,mégha kicsit később is,de idén is lesz Karácsony és más ünnep.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés