2014. március 11., kedd

Nemzeti színű ételek. Vasi pecsenye


Valahol olvastam, hogy a franciák, akik nagy hazafiak, a nemzeti ünnepükön kék-fehér-piros ételeket főznek. Nyakamba vettem az internetet, de nem találtam erre nézve semmit. Vagy ügyetlen vagyok, vagy a hír nem igaz. Viszont az ötlet megihletett. 

Vasi pecsenye
Sertéscombból, karajból, vagy szép lapockából készítsük. Szeletenként körülbelül 1 gerezd fokhagymát számítsunk. A hússzeleteket sózzuk be, rakjuk egymásra egy dobozban, és közéjük apróra vágott fokhagymát tegyünk. Öntsünk rá annyi enyhén sós tejet, hogy ellepje. Másnap a húsokat töröljük szárazra, mártsuk paprikás lisztbe, és forró olajban süssük ki őket. Most még egy kis őrölt paprikát is szórtam a húsra, hogy pirosabb legyen, de eredetileg nem kell. 
Savanyú uborka helyett adhatunk salátát:
Kell hozzá 20 dkg fehér káposzta szálasra vágva, 1 kis paradicsom, néhány szelet uborka kockára vágva. Enyhén sózzuk meg, keverjük össze, és egy fél óra múlva már jó is. 


Ünnep lévén húslevest is főzünk. A zöldséget tálalhatjuk így is:



Bibliás elmélkedés:
Isten, haza, család. Ez a három érték határozza meg az életemet. Hogy milyen sorrendben? Inkább egy kör mentén elhelyezkedve  képzelem el a szavakat, mert mindegyik fontos. Azért Isten felé billen el a mérleg, de ha lázas a gyerek, természetesen otthon maradok vele vasárnap délelőtt is, nem megyek templomba. Viszont Isten az, aki a család felé fordított, amikor nagyon jól éreztem magam karrierépítő, dolgozó nőként. 
És Isten az, aki népeket teremtett. A Jelenések könyvében szó van az üdvözültek nagy sokaságáról "minden nemzetből és ágazatból, és népből, és nyelvből." (Jelenések 7.9) Tehát a Biblia nem internacionalista, nem támogatja a világpolgár eszméjét. Minden jó keresztyén jó hazafi is egyben. Én legalább is így látom. 
Egy írás erről a honlapomról: 
Népi hagyományaink (katt a kék szövegre)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes, és szépek is lettek a nemzeti színű ételeid!
    Én süti félét szoktam csinálni március 15-re, piros-fehér-zöld színben. Tavaly kalácsot, tavalyelőtt pedig egy gyümölcstortát :-)
    Ha van időd, megnézheted:

    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2012/03/ananaszos-joghurttorta-avagy-marcius-15.html

    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2013/03/kokarda-kalacs.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek, és biztosan finomak is.

    VálaszTörlés