2014. február 23., vasárnap

Parasztkenyér



Eszti időnként meglep bennünket egy ilyen szép és finom kenyérrel. 



Illik hozzá mindenféle sajt, felvágott, sonka és zöldség.



Hozzávalók:
            1 csomag száraz élesztő
            2 csésze langyos víz
            1 evőkanál cukor
            3 csésze finomliszt
            1 csésze rozsliszt
            2 teáskanál só
            3 evőkanál olvasztott vaj
            1 evőkanál morzsolt rozmaring

Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a vízzel. Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztet és a sót, és kidagasztjuk. Egy órán át kelesztjük.
A tésztát kettéosztjuk, és egy kivajazott tepsin cipókat formázunk belőle. Még egy órát kelesztjük.
200 fokra előmelegítjük a sütőt. A cipókat megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a rozmaringgal. 25-30 percig sütjük.
Recept innen:
http://thegourmandmom.com/2010/07/18/peasant-bread-and-ale/

Bibliás elmélkedés: 
A Miatyánk-ot majdnem mindenki ismeri. Szüleim nem voltak templomba járók, mégis megtanultam valahol. 
"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!" - mondogatjuk. Ha valóban Istentől kérjük a mindennapit, akkor nem kell félnünk, mert meg fogja adni annak, aki vallja, hogy Atyja az Isten, és ő a megváltott gyermeke.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Néha én is szoktam cipót, kiflit, kisebb kenyeret sütni, kisebb-nagyobb sikerrel :-) A tiéd nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Eszter lányomat illeti a dicséret és köszönjük.

    VálaszTörlés