2025. november 20., csütörtök

Túrós labdabukta. Kicsit diétás

 


Hozzávalók:
-tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
15 dkg finomliszt
1,6-2 dl tej
2/3 tojás
1 csipet só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál 1:4 édesítő
4 dkg puha vaj
2,5 dkg szárított élesztő
1/3 tojás a kenéshez
-töltelék:
25 dkg túró
2 teáskanál édesítő
1 mokkáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál mazsola
1 evőkanál búzadara
Elkészítés: 
A liszteket, a sót, édesítőt, cukrot, élesztőt habverővel összekeverjük, kis mélyedést készítünk benne, és beleöntjük a tejet és a kissé felvert tojást. A tejet úgy adagoljuk, hogy jó, ruganyos tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk, és lefedve meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Ez kb 1 óra. Utána lisztezett gyúrótáblán fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pohárral köröket szaggatunk belőle. A leesett darabokat összegyúrjuk, és újra szaggatjuk. 14 darab lett. A töltelékhez a túrót villával széttörjük, és elkeverjük a többi anyaggal. Kiskanállal felosztjuk annyi részre, ahány kör lett, és megtöltjük őket a képen látható módon. A körök széleit összecsippentjük, majd megfordítjuk, és tenyerünkön forgatjuk egy kicsit, hogy szép gömb alakú legyen. Egy 28 cm átmérőjű, kivajazott piteformába sorakoztatjuk, megkenjük tojással, hideg sütőbe tesszük, és 180 fokon kisütjük.






9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! 🌸

    VálaszTörlés
  2. Ismét finomat és szépet sütöttél! Nagyon guszták a mosolygós a labdabuktáid, szinte nevetnek 😋.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy. Arra még nem is gondoltam, hogy mosolygósak. :)

      Törlés
    2. Nekem is van egy szilvalekváros labdabuktám, de ott közelebb voltak a darabok, és nem tartották meg a formájukat.

      Törlés
    3. Köszönöm szépen.

      Törlés
  3. Gyönyörű és szép bukták! Elmentem a receptet, és én is megsütöm. Búza finomlisztel már sütöttem, és az lekvárral volt megtöltve.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű, fényes gombócok! <3

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, én egyszer lekvárral készítettem az is nagyon finom volt!

    VálaszTörlés