2025. november 8., szombat

Bagóca leves füstölt hússal

 


Ez a leves is az Ízőrzők sorozatban volt látható. Még sosem főztem csicseriborsót, így ideje volt kipróbálni. Majdnem hűen követtem a receptet azzal a különbséggel, hogy a húst külön főztem meg, mert családunk egyik tagja egy ideje nem eszik húst. Szerintem finom lett. A csicseriborsó tele van hasznos anyagokkal, fehérje, vas, folsav, antioxidánsok, és jól illik a vegán, a vegetáriánus és a gluténmentes diétába is. 
A Földközi-tenger mellett őshonos, Magyarországon nem termelik, bár szól róla egy népi ének: 
Csicseri borsó, bab, lencse, 
fekete szemű menyecske, 
ne menj haza este, 
mert megbök a kecske,
 pattantyúk. 
Kicsit értelmetlen, mint sok mondóka is, de a kicsik szeretik az ilyet. Vajon régebben gyakrabban került az asztalra? Hogyan szerezték be? A wikipédia szerint  már megtalálható a szó chicher borsó alakban egy 1400-1410-ben kiadott latin-magyar szótárban. Népies neve bagolyborsó, de Erdőtarcsán, ahonnan a recept származik, bagóca.
Sajnos nem figyeltem, és a megadott mennyiséggel dolgoztam, ami 6 főre elegendő. Jutott a barátnőmnek is. 
Hozzávalók:

-leves:
30 dkg bagóca (csicseriborsó)
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyem
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 cikk zeller
0,5 kg krumpli
1 mokkáskanál őrölt kömény
fél mokkáskanál őrölt bors
2 babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
-rántás:
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1-2 teáskanál őrölt piros paprika
-csipetke:
1 tojás, pici só, liszt
Elkészítés: 
A bagócát és a füstölt húst előző este külön-külön vízbe áztatjuk. Másnap a húst megfőzzük. A gyökérzöldségeket karikára, a krumplit kockára vágjuk. A bagócáról leöntjük a levet, és a hagymákkal, a fűszerekkel feltesszük főni annyi vízben, hogy bőven ellepje.  Amikor kezd puhulni, hozzáadjuk a zöldségeket, majd végül a krumplit, és a rántással főzzük még egy kicsit. Közben a tojással, sóval, és annyi liszttel, hogy jó ruganyos legyen, tésztát gyúrunk. A hüvelyk--és mutatóujjunkkal letépünk belőle egy kicsi darabot, és meggömbölygetjük. Már olyan régen készítettem, hogy az ujjaim nem álltak rá, ezért  jobb kézzel letéptem, de a bal tenyeremben formáztam meg. Noémi is segített. Neki könnyebben ment. A csipetkét külön főztem enyhén sós vízben. A füstölt húst külön tálaltam a levessel úgy, hogy a leves sűrűjét kiszedtem, és felöntöttem a füstölt lével. Ízlett a férjemnek. 


Csak úgy: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése