Végre elköltöztünk, de éppen ezért nem tudtam közzé tenni ezt a receptet. Több, mint egy hete csak telefonról neteztem. A tolófánk recept megjelent a Reformátusok Lapjában, ahol Konyha rovat indult. Most éppen nincs aktualitása, de azért, gondolom, senki nem bánja, ha megnézi. Fánkot egyébként is lehet év közben is sütni.
Tolófánk
Egy régi erdélyi receptet hoztam Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvéből (1892). Lapozgatása közben ámulva látjuk a receptek gazdagságát, és csodálkozva ismerünk fel külföldinek hitt ételeket is, mint például ezt a tolófánkot. Itt a farsang, ideje fánkot sütni. Sokan idegenkednek az ilyen népszokásoktól, keresztyén örökségünket féltik a néphagyományokban valóban gyakran jelen lévő babonaságoktól. Iránymutatás lehet számunkra az ismert igevers: „...mindent vizsgáljatok meg, a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok.” (I. Thessz. 5.21-22)
A farsang eredetileg télűző mulatozás volt, de mára gyermekek álarcos felvonulásává szelídült. Bárcsak annyi képmutatás lenne az életünkben, mint amit a jelmezekkel kicsinyeink képviselnek!
Hozzávalók:
250 g finomliszt, 200-250 ml forró tejszín vagy zsíros tej, 2 tojás egy evőkanál vaj, 30-50 g cukor, néhány csepp vanília eszencia, csipet só
Örülök, túl vagytok a költözésen, remélem minden rendben zajlott. Gratulálok a lapban magjelent receptedhez, finomat sütöttél. Nálunk otthon a faluban is szokás volt ezt a fánkot sütni, viszont a családunkban nem készült, legalábbis akkor már nem, amire már én is emlékszem 😊.
VálaszTörlésJó lenne többet tudni arról a fánkról. Milyen receptet használtak, milyen eszközzel készült stb.
TörlésSzia Ani! Amikor szülőfalumban Mözsön járt az "Ízőrzők", akkor itt a műsorban is sütöttek kitoló fánkot. Itt megnézheted, a vége felé van ez a sütés:
Törléshttps://www.youtube.com/watch?v=QuSZb-7CLRo
A receptje is fent van az interneten:
https://www.izorzok.hu/kitolofank/
És a blogomon a műsor felvételéről egy sorozat, de lehet hogy ezt akkor láttad is. Ebben is, és a videón is látszik az az eszköz, amivel készítették:
https://katalin-konyha.blogspot.com/2018/04/mozson-szulofalumban-jart-az-izorzok.html
Kedves Katalin! Nagyon köszönöm ezt a hasznos információt.Elkerülte a figyelmemet, vagy elfelejtettem ezt a részt.
TörlésGratulálok és kívánom hogy érezzétek magatokat jól az új helyen! Fánkod nagyon guszta, sok helyen találkoztam már ezzel a fajtával. Nekem ehhez való formám nincs egyszer megpróbálkoztam nyomózsákkal készíteni de eléggé katasztrofálisra sikeredett! ( Az előbb írtam megjegyzést ide de olyan furcsa volt a megjelenítése ezért próbálkoztam ismét talán most:)
VálaszTörlésKöszönjük szépen, jól érezzük magunkat. Sajnos az én fánkom se lett valami szép, de nagyon finom volt.
Törlés