2018. május 17., csütörtök

Aranygaluska diétásabban

Hamarosan itt van pünkösd. A blog oldalsávjában gyűjtöttem az ide illő ételeket, sütiket. Több éven keresztül játékokat hirdettem, hogy az ünnep eszmeiségének megfelelő ennivalókat készítsenek a bloggertársak. Mivel a Szent Lélek kitöltetését ünnepeljük, melynek a jele első alkalommal a tűz volt, flambírozott ételeket vártam. Aztán készítettünk aranygaluskát, mert ez a nap a keresztény egyház születésnapja is. Az egyháznak pedig úgy kell léteznie, mint amikor sok kis rész egységes egésszé áll össze, és Krisztus jó illata árad belőle. Az is feladat volt, hogy piros-sárga ételekkel nevezzenek a játékosok a tűz miatt. 
Már most elkészítettem az aranygaluskát, lefagyasztom, mert elég mozgalmas lesz a hét vége. 
Bizonyára nem meglepő, hogy a barna kenyerem tésztájával kezdtem. A második kelesztés után adtam hozzá egy tojássárgáját, 10 dkg olvasztott margarint, 2 evőkanál xilitet, és mivel nagyon lágynak találtam, még 10 dkg finomlisztet. Miután jól kidagasztottam, ujjnyi vastagra nyújtottam, kis pogácsaszaggatóval köröket formáltam belőle, és margarinozott tortakarikába raktam két sorban. Közben meglocsoltam Süssina édesítővel, megszórtam 5-5 dkg dióval, még 10 dkg olvasztott margarinnal, és 10 perc kelesztés után 200 fokra előmelegített sütőben kisütöttem. A reszelt citromhéjat kifelejtettem, de szórhatunk közé. Sodót szoktak készíteni az aranygaluskához, én gyümölcsjoghurtot kínálok majd hozzá.





2 megjegyzés: