2018. február 26., hétfő

Reform zserbó 2 cukorbetegeknek (is) zabkorpával

Január közepén a férjem kórházba került. Az alapprobléma szívritmuszavar volt, de a magas vérnyomását is kezelték, ráadásul kiderült, hogy 2-es típusú cukorbeteg. Egy hét múlva kiengedték szigorú utasításokkal, és új gyógyszerekkel. Az első ijedség elmúltával át kellett szerveznie az életét. 180 gramm szénhidrátos diétára állították, amit szigorúan betart. Hogy ne kelljen teljesen aszkétaként élnie, cukorbetegeknek való sütiket is fogok sütni. Már van egy zserbó a blogon teljes kiőrlésű liszttel, most zabkorpával készítettem.
A zabkorpa nagyon hasznos a diétázóknak:
csökkenti a vérnyomást, a 2-es típusú cukorbetegséget, az inzulinrezisztenciát, a koleszterint, jó az emésztésre is. Keverhetjük müzlibe, húsos, zöldséges ételekhez, ragukhoz. Mivel a férjem kedvenc süteménye a zserbó, ezt sütöttem először. Az alaprecept az Édes Élet magazinból való, de változtattam rajta egy keveset.

Hozzávalók:
A hozzávalók egy része
-tészta
14 dkg zabkorpa
10 dkg finomliszt
2 evőkanál xilit
1 teáskanál sütőpor
10 dkg margarin
40 ml víz
-töltelék
3 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár
2 evőkanál xilit
15 dkg darált dió
-máz
5 dkg margarin
2 evőkanál Eritritol
30 g keserű kakaópor
Elkészítés:
A zabkorpát finomra daráljuk, és összekeverjük a liszttel, sütőporral,  xilittel. Összemorzsoljuk a margarinnal. 40 ml vízzel alaposan összegyúrjuk. Ha kevésnek találjuk a vizet, picit még tehetünk bele. Három cipót formázunk belőle, és kerekre kinyújtjuk.  Az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a lekvár felével, rászórjuk a dió felét, melyben elkevertük a (jelen esetben fahéjas) xilitet, majd ráemeljük a másik lapot, és ugyanígy elkészítjük. Az utolsó lappal befedjük, villával megszurkáljuk, és 200 fokon kb 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, rásimítjuk a mázat. Ehhez kikeverjük az olvasztott margarint az édesítőszerrel  és a kakaóporral. Felszeletelve tálaljuk. Diétás.
Ha valaki nem cukorbeteg, készítheti rendes cukorral is.





7 megjegyzés:

  1. MINAP ILYET SÜTÖTT NEKEM A MENNYEM.NAGYON FINOM.CSAK AJÁNLANI TUDOM.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sajnálom, ami a férjeddel történt! Akkor ezentúl jól oda kell figyelni, hogy mit sütsz és főzöl... Csak vigyázz rá!
    Biztos finom lett a zserbó amit sütöttél neki, gondolom tudsz majd recepteket találni, amik beválnak majd. A neten sok mindenhez hozzá lehet jutni....

    VálaszTörlés
  3. Észrevettem a bejegyzéseidben hogy valami változás van nálatok! Kívánok erős kitartást férjednek, ilyen finomságot biztos szívesen fogad mint ez a zserbó! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Figyelemreméltó diéts recept! :)

    VálaszTörlés