2014. november 18., kedd

II. Ennivaló úti beszámoló 4.rész:Soproni sertésborda







Fertődön megtekintettük az Eszterházy kastélyt. Mivel engedélyezték a fotózást, mutatok néhány szép képet étkészletekről. A kályhák is gyönyörűek.











Ez a herendi készletek  Eszterházy motívuma. Bordó szín fura sás alakú díszekkel. Nekem nem tetszett, úgyhogy nem is veszünk ilyet.:)
.



Ez a kép nem saját, hanem innen való.

Miután jól kigyönyörködtük magunkat, egy kedves kisvendéglőben vacsoráztunk helyben. 



Soproni sertésbordát rendeltem, mert szeretek ismerkedni  a helyi ízekkel. Rendes receptem nincs, de a pincér felvilágosítása alapján a következőképpen készült.
A húst bevagdosták, és forró olajon átsütötték. Félretették, majd baconszalonnán póréhagymát dinszteltek, paprikát, paradicsomot pároltak rajta. Babkonzervvel dúsították, és ráöntötték a húsra. Krumplipürével tálalták. 
Nagyon finom volt. A babos ételek a környékbeli németség kedvelt fogásai.


A ragu közelről.


Jártunk Nagycenken, a Széchenyi kastélyban is. Kiáltó volt az ellentét a két kastély között. Az Eszterházy pompája teljesen öncélú ragyogás. Magamutogatás és önzés. Nagycenken viszont minden arról szólt, hogy a tulajdonos egy másokért élő, keresztény ember. Sokkal "szegényebb", ha lehet ezt a kifejezést használni egy dúsgazdag nemesemberre, mégis mennyi minden fűződik a nevéhez! A Tudományos Akadémia, Lánchíd, az egész ország megreformálása, felemelése. A legnagyobb magyar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése