Noémi főzött.
Sertés Ramen (öt főre)
- 1 kg sertéslapocka/comb
- 3 répa
- 5 újhagyma
- 5 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- hüvelykujjnyi gyömbér
- szójaszósz
Hozzávalók a tésztához:
- 450 dkg liszt (akár kenyérliszt is lehet)
- két teáskanál szódabikarbóna
- víz
- tésztagép
A szódabikarbónát
sütőpapírral bélelt tepsiben 150-180°C-on süssünk egy órán
át. Ez azért kell, hogy a szódabikarbónából elpárologjon a
víz, a megmaradt lúgos por pedig ragacsossá teszi a tésztát. Az
eredeti recept Kínából ered, ahol a víz enyhén lúgos kémhatású
volt, ázsiai boltokban lehet is ilyen vizet kapni, de ez a megoldás
egyszerűbb és olcsóbb. Míg a szódabikarbóna sül, addig az
alaplét készítsük el. A húst rakjuk egy fazékba, és annyi
vizet öntsünk hozzá, hogy bőven ellepje, ezt valószínűleg majd
még meg kell toldani a főzés során. Rakjuk mellé a késsel
szétnyomott gyömbért (héjastul) és fokhagymát (héj nélkül,
természetesen) valamint legalább két hagymát és akár
zöldhagymát is, jól sózzuk meg és rakjuk fel főni, amíg a hús
megpuhul. Ez alatt az idő alatt a tojást készítsük el. Főzzünk
keménytojást, majd pucoljuk meg, és rakjuk őket egy tálba.
Öntsünk rá szójaszószt, és ha esetleg szaké és mirin is van a
háznál, az is mehet a páchoz. A tojás mindkét oldalát fél-fél
óráig hagyjuk a szószban, hogy átjárják az ízek.
Miután a szódabikarbóna
megsült adjuk hozzá a liszthez, keverjük el benne, majd adjunk
annyi vizet hozzá, hogy levestésztának megfelelő, semmiképp sem
foszlós tésztát kapjunk. Ezután tésztagéppel nyújtsuk
vékonyra, én 3-4-es fokozatot ajánlok, és ha esetleg van a gépen
spagetti funkció, akkor azzal könnyen megoldható. Öt adagra
osszuk a tésztát, és adagonként rögtön főzzük is meg.
Vegyünk
elő tálkákat, amelyek elég mélyek és nagyok. 2-3 dl szójaszószt
melegítsünk meg tepsiben, és osszuk öt felé. Lehet, hogy többre
lesz szükség, én 3-4 evőkanállal raktam minden tálba. Ebbe
rakjunk a kész tésztaadagokat, forgassuk meg benne, majd szedjük
rá a leves alaplét. A húst akár szeletekben, akár kis
falatokban, csíkokban rakjuk a tetejére, valamint a félbevágott
tojást és csíkokra/kockára vágott nyers répát és
felkarikázott újhagymát is. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb
feltéteket is, én ramen étteremben fafülgombával és babcsírával
kóstoltam. (Többféle receptet használtam fel.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése