2015. január 19., hétfő

Áfonyás göngyölt csirkemell



Nagy a család, szenteste már nem tudunk mindannyian összejönni, de szeretnénk találkozni, ezért év végén vagy elején gyűlünk össze. Most mi láttuk vendégül a rokonokat, illetve inkább csak a helyet adtuk, mert valójában mindenki hoz valamit az ebédhez. 20-an voltunk.
Én pulykanyaklevest készítettem a húsleves receptje alapján, töltött káposztátgluténmentes diótortát, és gombás-tejszínes csirkemellet. Sógornőm sülteket hozott, sós és édes süteményeket. Egyik lányom tésztasalátát, egyik unokahúgom hortobágyi húsos palacsintát,  a másik túrótortát  hozott. Remélem, nem felejtettem el semmit.
A képen Áfonyás göngyölt csirkemell látható, sógornőm remeke.

Hozzávalók: 
3 fél csirkemell
3 szelet gépsonka
1 csomag bacon
3 marék aszalt áfonya
1 marék mazsola
1 evőkanál kandírozott citromhéj
2 dl fehérbor, ha száraz, akkor egy kis cukor vagy méz is
fél narancs leve
olaj
2 szelet füstölt sonka
1 dl tejszín
1 teáskanál liszt

Elkészítés:
A csirkemelleket belülről bevágta, és egy nagy lappá kifordította. Ráhelyezett egy-egy szelet gépsonkát, és egy csík aszalt áfonyát, majd visszahajtotta, és betekerte baconnel és alufóliával. Egy fedett serpenyőben, némi víz hozzáadásával puhára párolta. Kivette a fóliából, és a benne lévő levet felfogta egy lábosban. Hozzáadott 2 dl fehérbort, két marék aszalt áfonyát, egy marék mazsolát, egy evőkanál kandírozott citromhéjat, fél narancs levét. Két szelet füstölt sonkát egészen apróra vágott, egy kis olajban megpárolta, és hozzáadta a boros gyümölcsökhöz. Addig főzte, amíg a sonka megpuhult, de nem főtt szét. Az elfőtt levet egy kis vízzel pótolta. A végén 1 dl tejszínbe elkevert 1 teáskanál lisztet, és ezzel behabarta a mártást.

Bibliás elmélkedés:
"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, egyik fölemeli társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki." (Prédikátor könyve 4.9)

2 megjegyzés:

  1. Szép lehet ilyen nagy család! Jó így összegyűlni ilyen sokan, fűként ilyen finomságok mellett :-)

    VálaszTörlés
  2. Mi is szoktunk ilyet,hogy januárban jövünk össze,ha nem sikerül decemberben.....Olyan jó ez!!!!

    VálaszTörlés