Nagy a család, szenteste már nem tudunk mindannyian összejönni, de szeretnénk találkozni, ezért év végén vagy elején gyűlünk össze. Most mi láttuk vendégül a rokonokat, illetve inkább csak a helyet adtuk, mert valójában mindenki hoz valamit az ebédhez. 20-an voltunk.
Én pulykanyaklevest készítettem a húsleves receptje alapján, töltött káposztát, gluténmentes diótortát, és gombás-tejszínes csirkemellet. Sógornőm sülteket hozott, sós és édes süteményeket. Egyik lányom tésztasalátát, egyik unokahúgom hortobágyi húsos palacsintát, a másik túrótortát hozott. Remélem, nem felejtettem el semmit.
A képen Áfonyás göngyölt csirkemell látható, sógornőm remeke.
Hozzávalók:
3 fél csirkemell
3 szelet gépsonka
1 csomag bacon
3 marék aszalt áfonya
1 marék mazsola
1 evőkanál kandírozott citromhéj
2 dl fehérbor, ha száraz, akkor egy kis cukor vagy méz is
fél narancs leve
olaj
2 szelet füstölt sonka
1 dl tejszín
1 teáskanál liszt
Elkészítés:
A csirkemelleket belülről bevágta, és egy nagy lappá kifordította. Ráhelyezett egy-egy szelet gépsonkát, és egy csík aszalt áfonyát, majd visszahajtotta, és betekerte baconnel és alufóliával. Egy fedett serpenyőben, némi víz hozzáadásával puhára párolta. Kivette a fóliából, és a benne lévő levet felfogta egy lábosban. Hozzáadott 2 dl fehérbort, két marék aszalt áfonyát, egy marék mazsolát, egy evőkanál kandírozott citromhéjat, fél narancs levét. Két szelet füstölt sonkát egészen apróra vágott, egy kis olajban megpárolta, és hozzáadta a boros gyümölcsökhöz. Addig főzte, amíg a sonka megpuhult, de nem főtt szét. Az elfőtt levet egy kis vízzel pótolta. A végén 1 dl tejszínbe elkevert 1 teáskanál lisztet, és ezzel behabarta a mártást.
Bibliás elmélkedés:
"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, egyik fölemeli társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki." (Prédikátor könyve 4.9)
A képen Áfonyás göngyölt csirkemell látható, sógornőm remeke.
Hozzávalók:
3 fél csirkemell
3 szelet gépsonka
1 csomag bacon
3 marék aszalt áfonya
1 marék mazsola
1 evőkanál kandírozott citromhéj
2 dl fehérbor, ha száraz, akkor egy kis cukor vagy méz is
fél narancs leve
olaj
2 szelet füstölt sonka
1 dl tejszín
1 teáskanál liszt
Elkészítés:
A csirkemelleket belülről bevágta, és egy nagy lappá kifordította. Ráhelyezett egy-egy szelet gépsonkát, és egy csík aszalt áfonyát, majd visszahajtotta, és betekerte baconnel és alufóliával. Egy fedett serpenyőben, némi víz hozzáadásával puhára párolta. Kivette a fóliából, és a benne lévő levet felfogta egy lábosban. Hozzáadott 2 dl fehérbort, két marék aszalt áfonyát, egy marék mazsolát, egy evőkanál kandírozott citromhéjat, fél narancs levét. Két szelet füstölt sonkát egészen apróra vágott, egy kis olajban megpárolta, és hozzáadta a boros gyümölcsökhöz. Addig főzte, amíg a sonka megpuhult, de nem főtt szét. Az elfőtt levet egy kis vízzel pótolta. A végén 1 dl tejszínbe elkevert 1 teáskanál lisztet, és ezzel behabarta a mártást.
Bibliás elmélkedés:
"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, egyik fölemeli társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki." (Prédikátor könyve 4.9)
Szép lehet ilyen nagy család! Jó így összegyűlni ilyen sokan, fűként ilyen finomságok mellett :-)
VálaszTörlésMi is szoktunk ilyet,hogy januárban jövünk össze,ha nem sikerül decemberben.....Olyan jó ez!!!!
VálaszTörlés