2025. április 23., szerda

Lábatlan tyúk levesbe

 

Inkább "tyúkatlan láb" lenne a helyes elnevezése, nem? Bár lábra sem hasonlít, mint ahogy a lúdláb sem, de a falusiaknak mindig volt érzékük a humorhoz. Az Ízőrzők című műsorban mutatták be a szomolyaiak. Valójában egy zöldségleves tojáslepénnyel, és ez a lábatlan. Mivel nem a receptjük szerint főztem a levest, az elnevezés is más, mint az övék, ami: Szomolyai lábatlan tyúk leves. 
Már van hasonló zöldséges leves a blogban kettő is. Itt és itt. Azért ez mégis kicsit más. Mindig más, igaz?
Hozzávalók:
-leves:
1 csirkemellcsont
2 sárgarépa
1 petrezselyem
1 karika zellergumó
1 karika karalábé
1 evőkanál vöröshagymakrém (vagy egy hagyma)
2 karfiolrózsa
1 krumpli
1 zellerlevél
1 teáskanál darált paprika
 4-5 szemes bors
-
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld

-lábatlan: 

2 tojás
2 evőkanál liszt (itt egyik evőkanál tk)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
1-2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A karfiol és a krumpli kivételével minden levesbe valót beleteszünk egy fazékba, és felöntjük kb 1,5 liter vízzel. Amikor puhulni kezdenek, akkor jön a többi, és készre főzzük. Végül adjuk hozzá a zöldet. A húst lefejtjük a csontról, és visszatesszük a levesbe. Közben elkészítjük a lábatlant. A hozzávalókat összekeverjük, egy olajozott serpenyőbe öntjük, és mindkét felüket megsütjük. Háromszögekre vágjuk, és mindenki magának teszi a levesbe. Igazán nagyon finom és különleges is. 



2025. április 20., vasárnap

Áldott ünnepeket!

 

Szép énekkel köszöntöm kedves olvasóimat húsvét/feltámadás ünnepén. Tímár Sára és zenekara előadásában hallhatják a Krisztus feltámadott kezdetű szép éneket (katt a képre). A vele készült riport olvasható a  nevére kattintva.

Szövege:
Krisztus feltámadott,
Kit halál elragadott,
Örvendezzünk, vígadjunk,
Krisztus lett a vígaszunk,
Alleluja! :/:
Ha ő fel nem támad,
Nincs többé bűnbocsánat,
De él, ezért szent nevét,
Zengjük ő dícséretét,
Alleluja!
Alleluja! Alleluja! Alleluja!
Örvendezzünk, vígadjunk,
Krisztus lett a vígaszunk,
Alleluja!

2025. április 14., hétfő

Szilvaízes "borjúk" nagypéntekre

 

A protestánsok hagyományosan csak nagypénteken nem esznek húst.* Tájegységenként eltérőek az ilyenkor kínált ételek. Nekem most nagyon megtetszett itt ez a furcsa nevű tésztaféle. Edith anyukája mindig ezt főzte, és azért borjú, mert akkorák, hogy kettővel jól lehet lakni. 

Én most próbafőzést tartottam, de tényleg laktató. Gulyásleves után ettük ma, hétfőn. Több húsmentes étel itt.

Hozzávalók:
1,2 l víz
20 dkg búzadara és kukoricaliszt vegyesen
vaníliaaroma (vagy cukor)
1 evőkanál 1:4 édesítő (vagy cukor)
csipet só
4-5 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
szilvalekvár

Elkészítés: A vizet felforraljuk,ízesítjük a sóval és atomával, majd állandó keverés mellett beleöntjük a dara és a liszt keverékét. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy én kukoricadarát őröltem meg, nem lisztet használtam, de így is nagyon finom volt. Addig főzzük, amíg puliszkasűrűségű lesz. Én nagyon szeretem az erdélyi sós puliszkát, amit juhtúróval és füstölt szalonnával tálalnak, és az édes változat eddig nem nyerte meg a tetszésemet. Most viszont megváltozott a véleményem, mert nagyon finom lett ez a gombóc. Hagyjuk hűlni, majd vizes evőkanállal gombócokat szaggatunk belőle, kicsit belapítjuk a közepét, egy teáskanál lekvárral töltjük meg, és egy másik adag tésztával befedjük, és kézzel megformázzuk. Az olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk, és fahéjas édesítővel (porcukorral) szórjuk meg fogyasztás előtt.

Én nem voltam olyan ügyes, hogy ennél nagyobb gombócokat készítsek, és csak ennyi lekvár fért bele. Nagyon kihűlt, sokkal előbb el kellett volna kezdeni a formázást.                                                        *Kiegészítés: Valójában a régi falusi emberek egyébként sem ettek minden nap húst, de a 40 napos húsmentes böjtöt a protestánsok nem tartották,  de nagypénteken húsmentes nap volt. Bableves, kifőtt tészta, savanyú tojás stb.



"Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint, eltemették, és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint." 1. Korinthus 15.3-4. Röviden ez az evangélium, a Biblia "szíve". Ma már kevesen gondolnak erre, inkább a néphagyomány részt ápolják. A tojásfestés, a nyuszi, a csibe került a középpontba, pedig Jézus halála és feltámadása a világtörténelem legfontosabb eseménye. Isten az embert jónak teremtette, teljes boldogságban élhetett az Édenkertben Isten társaságában. Mindent megtehetett, csak egy fáról nem ehetett, a jó és gonosz tudásának a fájáról, mert Isten nem akarta, hogy megismerje a gonoszt, de meghagyta a szabad akaratát arra, hogy ne engedelmeskedjen neki. A Sátán, Isten ellensége hazugsággal rávette Évát arra, hogy egyen abból a gyümölcsből, amit Isten megtiltott nekik. Ádám is megkóstolta, így el kellett jönniük onnan, és azóta van boldogtalanság, magány, betegség és halál, de Isten készített egy visszafelé vezető utat. Az Ószövetségben állatokat kellett áldozni, hogy a bűneik meg legyenek bocsátva, majd Krisztus vállalta magára a bűneink büntetését a kereszten. Bűnné lett értünk, hogy mi élhessünk boldogan az Istennel közösségben. Erre emlékezünk nagypénteken. Majd húsvét vasárnap arra, hogy nem maradt a sírban, hanem feltámadt, és vele kapcsolatba lehet kerülni Igéje és Szentlelke által. A Zákeus Média Centrum rövid videója mutatja, hogy hogyan lehetséges természetben szemléltetni ezt a csodát.

Áldott ünnepeket kívánok!




2025. április 10., csütörtök

Fahéjas kalács. Kicsit diétás

 



A húsvét elmaradhatatlan süteménye a kelt kalács. Az előző bejegyzésben mutattam a Majdnem Szeretet kalácsot. Ekkor készült ez a fahéjas is. Eredetileg fátyolkalácsot akartam sütni, de ezt hozta ki elsőre a net, így ennél is maradtam. Nagyon finom lett, én nagyon szeretem a fahéjat. A tésztában fele-fele arányban használtam fehér-és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, ezért lett csak kicsit diétás. Nem ettük meg most az egészet, a keltek jól bírják a fagyasztást, ott várja ki az ünnepet. 

A két kalácsot együtt sütöttem, ahogy a kenyereket is szoktam egymás mellett. Nagyon jó megoldás, ha elférnek.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál só
1 csomag szárított élesztő
1 mokkáskanál cukor
3 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg margarin
........
1 evőkanál fahéj
1:4 édesítő ízlés szerint
10 dkg margarin
felvert tojás
Elkészítés: A dagasztóüstbe öntjük a száraz anyagokat, majd a kicsit felvert tojást, a sárgáját, a tejet, és jól kidagasztjuk. A vége felé adjuk hozzá a puha margarint. Kétszeresére kelesztjük, egy gyúrótáblára helyezzük. Jelen esetben kivettem belőle 25 dkg-ot a Szeretet kalácshoz. 
Átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük 10 dkg margarinnal, megszórjuk az édes fahéjjal, és három felé osztjuk. Hengert sodrunk belőlük, és megfonjuk. Kalácsformába tesszük, és megkenjük a tojással. Fél óra pihenés után 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb fél óra alatt kisütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Általában sütőpapírral szoktam kibélelni a tepsiket, de most valaki a családban alufóliával bélelte ki, aztán mégsem használta fel. 



Bibliás elmélkedés: 
Virágvasárnap közeledik, a húsvéti ünnepkör fontos mozzanata. Jézus bevonul Jeruzsálembe, ahol majd meghal a bűneinkért, de királyként várják. Addigra igazi sztár lett, a szó jó értelmében. Nagyon sokan ismerik és szeretik, de vannak, akik elutasítják, és istenkáromlónak tartják. Akik ismerik és szeretik, azok között is sokan csak a gyógyításai vagy a kenyérszaporítás miatt keresik. Jó példa erre a tíz leprás, akik mind meggyógyultak, amikor Jézus elküldte őket a papokhoz, akik megállapíthatták a gyógyulást, de csak egy ment vissza megköszönni. Ma is vannak ilyen "vajaskenyér" keresztények. Azért keresik a templom közelségét, mert ott számíthatnak segítségre, de az ige, a keresztény életvitel, a megtérés már nem érdekli őket. 
A virágvasárnapi bevonuláskor is sokan így gondolkodtak a tömegben. Pálmaágakat és a saját felsőruháikat terítették elé az útra. Hozsánnát kiáltottak a "Dávid Fiának", ami jó meglátás, mert arra utal, hogy a Messiást várták. Sajnos sokuknak azonban csak a názáreti próféta volt. Akik Dávid Fiát látták benne, azok is inkább földi királyt vártak, aki majd megszabadítja őket a római uralom alól, pedig Jézus sokszor világossá tette, hogy az ő országa "nem e világból való". Ő a szívünkben akar uralkodni. Azt szeretné, ha rá figyelnénk a döntéseink előtt, tőle kérdeznénk, hogyan tovább. Akkor tud jó úton vezetni, ahol bár lesznek nehézségek, de átvezet rajtuk, és megsegít. Nagyon szépen kifejezi ezt ez a Túrmezei Erzsébet vers. A Mester, az Úr Jézus Krisztust jelenti.

 Lábnyomok
Álmomban Mesteremmel tengerparton jártam,

s az életem nyomai rajzolódtak ki mögöttünk:

két pár lábnyom, a parti homokon,
ahogy Ő mindig ott járt énvelem.

De ahogy az út végén visszanéztem,
itt-amott csak egy pár láb nyoma látszott,
éppen ahol az életem próbás, nehéz volt, sorsom mostoha.


Riadt kérdéssel fordultam az Úrhoz:
"Amikor életem kezedbe tettem,
s követődnek szegődtem Mesterem,
azt ígérted, soha nem hagysz el engem,
minden nap ott leszel velem.
S most visszanézve, a legnehezebb úton, legkínosabb napokon át,
mégsem látom szent lábad nyomát!
Csak egy pár láb nyoma látszik ott az ösvényen.
Elhagytál a legnagyobb ínségben?"

Az Úr kézen fogott, s szemembe nézett:
"Gyermekem, sose hagytalak el téged!
Azokon a nehéz napokon át
azért látod csak egy pár láb nyomát,
mert a legsúlyosabb próbák alatt
téged vállamon hordoztalak!"


2025. április 8., kedd

Majdnem Szeretet kalács

 



Közeledik a húsvét, megint egy két napos ünnep, amikor jól teleehetjük magunkat. Istentisztelet után, persze. A hagyományos ételsor a sonkán, és a főtt tojáson kívül finom kalácsokat is tartalmaz. Készült már cserépben, forralt borral karácsonyra, sósan, ibolyacukorral, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, és spirálkalácsot is sütöttem már.
Sós kalács

Spirálkalács
Most a Lipóti pékségben láttam meg egy Szeretet kalács nevű péksüteményt, és hasonlót alkottam ma délelőtt. Főpróba az ünnepek előtt. A honlapjukon szerepelnek az alapanyagok, de mértékek nélkül, így csak találgattam a hozzávalókat illetően, ezért lett "majdnem". Finom volt, megesszük. Jó lesz húsvétra is. A tk tönkölylisztes kalács alapján dolgoztam, úgyhogy többszörösen "majdnem" szeretet kalács, hiszen édesítővel és tk liszttel készült. Azért jó sok szeretettel is😉Két kalácsot is sütöttem ebből a mennyiségből, a másikat hamarosan hozom.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál só
1 csomag szárított élesztő
1 mokkáskanál cukor
3 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg margarin
1 mokkáskanál rumaroma
1 mokkáskanál citromlé
Elkészítés:
Mivel nem volt itthon friss élesztő, szárítottal dolgoztam. Noémi ezt használ, én meg mostanában ritkán sütök kenyeret, mert nagyon meg vagyunk elégedve a Lipótival. 
A dagasztóüstbe öntjük a száraz anyagokat, majd a kicsit felvert tojást, a sárgáját, a tejet, és jól kidagasztjuk. A vége felé adjuk hozzá a puha margarint. Kétszeresére kelesztjük, egy gyúrótáblára helyezzük, és 25 dkg tésztát külön veszünk. Ezt cipóvá formázzuk, négyfelé vágjuk, azt is kigömbölyítjük. Ekkor adtam hozzá a rumaromát és a citromlevet is.  Nyugodtan lehet növelni a mennyiségét, hogy jobban kiérződjön. Egy kis négyzet alakú tepsibe vagy kerámia tálba helyezzük.  Elkészítjük a másik kalácsot is, és fél órát még letakarva mindkettőt pihenni hagyjuk. Felvert tojással megkenjük, kevés dekorgyöngyöt és mandulát szórunk rá, és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.



Bibliás elmélkedés: 
Az Isten szeretet-szoktuk mondogatni. 

"Úgy szerette Isten a világot, hogy az egyszülött fiát adta, hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök életet legyen." János evangéliuma 3.rész 16.vers.
Ha így van, akkor miért van ennyi szenvedés?-teszik fel a kérdést sokan. A kérdés egyébként jogos. Különösen a koronavírus járvány idején bizonytalanodtak el sokan a hitükben, pedig járványok mindig is voltak, háborúk is, aszály is, árvizek is. Mégis mi történt az emberiséggel, hogy ennyire megrendült a bizalma Istenben? A helyes választ nem tudom, talán az lehet, hogy nem volt helyes az istenképük. Ki tudunk mi találni magunknak egy olyan Istent, aki nekünk megfelelő. Aki mindig megteszi azt, amit kérünk tőle, aki sose kér számon semmit, aki mindig megbocsát, az a dolga. Pedig nem az a dolga. Emlékszem, amikor az egyik gyermekünknek hónapokig volt egy olyan emésztési problémája csecsemőként, amire az orvos csak széttárta a kezét. Nem is értem, hogy miért nem küldött tovább kórházba, de nem küldött. Egyszer ennek vége lesz.-mondta. És tényleg vége lett fél éves korára, de addigra nekem megváltozott az Istenről kialakított képem. Eddig tudtam, hogy szerető, mennyei Atya, akihez mindig bizalommal fordulhatok, aki meghallgat, de most árnyaltabb lett a kép. Sokszor voltam dühös rá, tehetetlenségemben majdnem elfordultam tőle. Meg kellett látnom, hogy nem tudom befolyásolni, mert "az Ő utai nem a mi utaink". Egy mandulagyulladásra adott gyógyszer végül is segített, és én nagyon szégyelltem magam, amiért nem tudtam türelmesen kivárni a gyógyulását. Viszont legalább meg tudom érteni azokat, akik hasonlóan türelmetlenek, lázadoznak. Nem mintha igazat adnék nekik, csak látom magamban is ugyanezt. 

Sokat fejlődtem azért. Amikor egy másik gyerekünknek lett súlyos lábtörése, és hónapokig volt kórházban, már nem lázadoztam. Már jobban ismertem Istent, és meghallottam a körülményekben is a biztatását, és az igében az ígéretét a gyógyulásra. "Megsebez, de be is kötöz."-vallom Jóbbal, mert 
AZ ISTEN SZERETET!

2025. április 4., péntek

Császármorzsa

 

Éva nemrég tett közzé egy császármorzsa receptet. Nehéz lesz elhinni, hogy nem az adta az ötletet, de nem. Még előtte elkészült, csak most mutatom. Nem is tőle, bár biztos az is finom, hanem innen okosodtam, mivel életemben csak egyszer készítettem, és akkor se sikerült, de nem tudom, hogy miért. Olyan egyszerű, de se anyukám, se anyósom nem ismerte, így soha nem láttam, hogyan készül. Valószínűleg a menzák valamelyikén ettem, és most eszembe jutott. 
A desszert osztrák eredetű. Másik neve smarni, osztrákéknál Kaiserschmarrn. Egyesek szerint Sissi udvari szakácsa készítette a császári pár részére, mások szerint Ferenc József találmánya. Ausztriában liszttel készítik, a darás változat neve inkább daramorzsa. Mi, magyarok azonban búzadarát használunk, és császármorzsának hívjuk. Szeged környékén cicvara vagy csicsvara néven ismerik. 
Hozzávalók: 

2,5 dl teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
2,5 dl búzadara
5 dl tej
4 tojás
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál vaníliaaroma
5 dkg vaj
1-2 evőkanál 1:4 édesítő
Elkészítés:


A lisztet és a búzadarát összekeverjük a tejjel, és fél órára a hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját kikeverjük az édesítővel, és a búzadarás keverékhez adjuk. A tojásfehérjét felverjük habnak, és beleforgatjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd a masszát beleöntjük. Amikor az alja már megpirult, akkor egy lapáttal elkezdjük forgatni, darabolni. Addig sütjük, daraboljuk, amíg morzsás nem lesz, és teljesen átsül. Porított édesítővel vagy lekvárral tálaljuk. Legjobban a sárgabaracklekvár illik hozzá. Szerintem legalábbis.


Bibliás elmélkedés:
Szóval a desszert valahogy kötődik a császárhoz, bár ha a mai rafinált süteménykölteményeket ismerték volna, akkor biztosan nem ragaszkodnak ehhez, mert, valljuk meg, eléggé egyszerűen elkészíthető. De nagyon finom. 
Szabad-e adót fizetni?
Ferenc József sokáig nem tartozott a kedvenc uralkodóink közé. A kiegyezés után mérséklődött az iránta érzett utálat, de nekem most nem ő, hanem egy Bibliában szereplő történet jutott az eszembe. "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené."-mondta Jézus, amikor megkísértették a farizeusok. Már régóta el akarták tenni láb alól, mert szerintük megszegte a törvényt, és különben is rámutatott a bűneikre, hogy mennyire pénzsóvárok, és hatalom mániások. Mutattak egy akkor használatos pénzérmét, amelyen a császár képe volt, és megkérdezték tőle, hogy szabad-e adót fizetni. Ugyanis a császár elismerését jelentette, ha valaki adót fizetett. A római császárok viszont isteni elismerés igényével jelentkeztek. 
"Na, Jézus, most mit mondasz?"
-gondolhatták.  Biztosak voltak abban, hogy nem tud jól válaszolni, de Őt nem lehetett zavarba hozni. Olyan választ adott, amelyre nem számítottak, és el kellett hallgatniuk. 
"Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené."Máté 22,15-22.
Ez most is így van. Az adót az államnak be kell fizetnünk, és a hívőktől Isten elvárja a pénzügyi támogatást. A bérmáltak, konfirmáltak erre fogadalmat is tesznek, csak aztán valahogy elfelejtik. pedig isten a jókedvű adakozót szereti és gazdagon megáldja. 
Ezt sokszor mi is megtapasztaltuk . Voltak nagyon nehéz éveink, amikor a gyerekek kicsik voltak, és nem dolgoztam. A férjem vállalkozóként dolgozott, de mindig bevallott minden jövedelmet, nem minimálbért, mint sokan, aztán bajban vannak nyugdíj után, mert nagyon keveset kapnak. Adjátok meg a császárnak...
Ez az igerész is illik ide: 
„Van olyan, aki bőven adakozik, és annál inkább gazdagodik; és aki megtartóztatja a járandóságot, mégis szűkölködik. A mással jóltevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is üdül.” Példabeszédek 11:24-25



2025. április 1., kedd

Medvehagymás nokedli

 




Köret is lehet, de magában is megáll egy kis sajttal. Jól lepirítva. 
A recept is egyszerű. Nokedlit szaggatunk, jelen esetben fele teljes kiőrlésű búzaliszttel. Egy csokor medvehagymát felaprítunk, egy evőkanál olajon megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a nokedlivel. Itt olaszos pulykaragu mellé tálaltam, de bármilyen szaftos húshoz jó. 
Hozzávalók: 


15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finomliszt
1 tojás
1 teáskanál só
víz
Elkészítés: 
A nokedlihez a liszteket, sót összekeverjük, beleütjük a tojást, és annyi vizet adunk hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Sós, forró vízbe szaggatjuk, leöblítjük.