Inkább "tyúkatlan láb" lenne a helyes elnevezése, nem? Bár lábra sem hasonlít, mint ahogy a lúdláb sem, de a falusiaknak mindig volt érzékük a humorhoz. Az Ízőrzők című műsorban mutatták be a szomolyaiak. Valójában egy zöldségleves tojáslepénnyel, és ez a lábatlan. Mivel nem a receptjük szerint főztem a levest, az elnevezés is más, mint az övék, ami: Szomolyai lábatlan tyúk leves.
2025. április 23., szerda
Lábatlan tyúk levesbe
2025. április 20., vasárnap
Áldott ünnepeket!
Szép énekkel köszöntöm kedves olvasóimat húsvét/feltámadás ünnepén. Tímár Sára és zenekara előadásában hallhatják a Krisztus feltámadott kezdetű szép éneket (katt a képre). A vele készült riport olvasható a nevére kattintva.
Örvendezzünk, vígadjunk,
Krisztus lett a vígaszunk,
Alleluja! :/:
Ha ő fel nem támad,
Nincs többé bűnbocsánat,
De él, ezért szent nevét,
Zengjük ő dícséretét,
Alleluja!
Alleluja! Alleluja! Alleluja!
Örvendezzünk, vígadjunk,
Krisztus lett a vígaszunk,
Alleluja!
2025. április 14., hétfő
Szilvaízes "borjúk" nagypéntekre
A protestánsok hagyományosan csak nagypénteken nem esznek húst.* Tájegységenként eltérőek az ilyenkor kínált ételek. Nekem most nagyon megtetszett itt ez a furcsa nevű tésztaféle. Edith anyukája mindig ezt főzte, és azért borjú, mert akkorák, hogy kettővel jól lehet lakni.
Én most próbafőzést tartottam, de tényleg laktató. Gulyásleves után ettük ma, hétfőn. Több húsmentes étel itt.
Hozzávalók:1,2 l víz
20 dkg búzadara és kukoricaliszt vegyesen
vaníliaaroma (vagy cukor)
1 evőkanál 1:4 édesítő (vagy cukor)
csipet só
4-5 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
szilvalekvár
Elkészítés: A vizet felforraljuk,ízesítjük a sóval és atomával, majd állandó keverés mellett beleöntjük a dara és a liszt keverékét. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy én kukoricadarát őröltem meg, nem lisztet használtam, de így is nagyon finom volt. Addig főzzük, amíg puliszkasűrűségű lesz. Én nagyon szeretem az erdélyi sós puliszkát, amit juhtúróval és füstölt szalonnával tálalnak, és az édes változat eddig nem nyerte meg a tetszésemet. Most viszont megváltozott a véleményem, mert nagyon finom lett ez a gombóc. Hagyjuk hűlni, majd vizes evőkanállal gombócokat szaggatunk belőle, kicsit belapítjuk a közepét, egy teáskanál lekvárral töltjük meg, és egy másik adag tésztával befedjük, és kézzel megformázzuk. Az olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk, és fahéjas édesítővel (porcukorral) szórjuk meg fogyasztás előtt.
Én nem voltam olyan ügyes, hogy ennél nagyobb gombócokat készítsek, és csak ennyi lekvár fért bele. Nagyon kihűlt, sokkal előbb el kellett volna kezdeni a formázást. *Kiegészítés: Valójában a régi falusi emberek egyébként sem ettek minden nap húst, de a 40 napos húsmentes böjtöt a protestánsok nem tartották, de nagypénteken húsmentes nap volt. Bableves, kifőtt tészta, savanyú tojás stb.
"Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint, eltemették, és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint." 1. Korinthus 15.3-4. Röviden ez az evangélium, a Biblia "szíve". Ma már kevesen gondolnak erre, inkább a néphagyomány részt ápolják. A tojásfestés, a nyuszi, a csibe került a középpontba, pedig Jézus halála és feltámadása a világtörténelem legfontosabb eseménye. Isten az embert jónak teremtette, teljes boldogságban élhetett az Édenkertben Isten társaságában. Mindent megtehetett, csak egy fáról nem ehetett, a jó és gonosz tudásának a fájáról, mert Isten nem akarta, hogy megismerje a gonoszt, de meghagyta a szabad akaratát arra, hogy ne engedelmeskedjen neki. A Sátán, Isten ellensége hazugsággal rávette Évát arra, hogy egyen abból a gyümölcsből, amit Isten megtiltott nekik. Ádám is megkóstolta, így el kellett jönniük onnan, és azóta van boldogtalanság, magány, betegség és halál, de Isten készített egy visszafelé vezető utat. Az Ószövetségben állatokat kellett áldozni, hogy a bűneik meg legyenek bocsátva, majd Krisztus vállalta magára a bűneink büntetését a kereszten. Bűnné lett értünk, hogy mi élhessünk boldogan az Istennel közösségben. Erre emlékezünk nagypénteken. Majd húsvét vasárnap arra, hogy nem maradt a sírban, hanem feltámadt, és vele kapcsolatba lehet kerülni Igéje és Szentlelke által. A Zákeus Média Centrum rövid videója mutatja, hogy hogyan lehetséges természetben szemléltetni ezt a csodát.
Áldott ünnepeket kívánok!
2025. április 10., csütörtök
Fahéjas kalács. Kicsit diétás
A két kalácsot együtt sütöttem, ahogy a kenyereket is szoktam egymás mellett. Nagyon jó megoldás, ha elférnek.
Hozzávalók:25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál só
1 csomag szárított élesztő
1 mokkáskanál cukor
3 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg margarin
s az életem nyomai rajzolódtak ki mögöttünk:
két pár lábnyom, a parti homokon,
ahogy Ő mindig ott járt énvelem.
De ahogy az út végén visszanéztem,
itt-amott csak egy pár láb nyoma látszott,
éppen ahol az életem próbás, nehéz volt, sorsom mostoha.
Riadt kérdéssel fordultam az Úrhoz:
"Amikor életem kezedbe tettem,
s követődnek szegődtem Mesterem,
azt ígérted, soha nem hagysz el engem,
minden nap ott leszel velem.
S most visszanézve, a legnehezebb úton, legkínosabb napokon át,
mégsem látom szent lábad nyomát!
Csak egy pár láb nyoma látszik ott az ösvényen.
Elhagytál a legnagyobb ínségben?"
Az Úr kézen fogott, s szemembe nézett:
"Gyermekem, sose hagytalak el téged!
Azokon a nehéz napokon át
azért látod csak egy pár láb nyomát,
mert a legsúlyosabb próbák alatt
téged vállamon hordoztalak!"
2025. április 8., kedd
Majdnem Szeretet kalács
Sós kalács |
![]() |
Spirálkalács |
25 dkg finomliszt
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál cukor
1 tojás
1 tojássárgája
2025. április 4., péntek
Császármorzsa
Éva nemrég tett közzé egy császármorzsa receptet. Nehéz lesz elhinni, hogy nem az adta az ötletet, de nem. Még előtte elkészült, csak most mutatom. Nem is tőle, bár biztos az is finom, hanem innen okosodtam, mivel életemben csak egyszer készítettem, és akkor se sikerült, de nem tudom, hogy miért. Olyan egyszerű, de se anyukám, se anyósom nem ismerte, így soha nem láttam, hogyan készül. Valószínűleg a menzák valamelyikén ettem, és most eszembe jutott.
A lisztet és a búzadarát összekeverjük a tejjel, és fél órára a hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját kikeverjük az édesítővel, és a búzadarás keverékhez adjuk. A tojásfehérjét felverjük habnak, és beleforgatjuk.
2025. április 1., kedd
Medvehagymás nokedli