2023. augusztus 31., csütörtök
Békebeli zöldségleves és csirkegulyás
2023. augusztus 27., vasárnap
A Reformátusok Lapjában
Tél vége óta én írom a recepteket a Reformátusok Lapjába. Az volt a kérés, hogy lehetőleg egy leves egy főétel, egy sütemény vagy desszert és még valami más szerepeljen benne hetente váltakozva. Amikor felkértek, először néhány nap gondolkozási, imádkozási időt kértem, mert ezt túl nagy feladatnak tartottam. Már írtam egyszer hetente egy internetes oldalra, de kevesen nézték, elment tőle a kedvem. Ha igent mondok is most, akkor havonta küldeném el a recepteket egyben.-gondoltam. Ekkor jött a telefon: Nem lenne gond, ha havonta küldenéd a recepteket?- Nem, nem lenne gond! Nagy örömmel láttam hozzá, és jók a visszajelzések. Egy hölgy a szerkesztőségben mindent elkészít. Ma a férjem egy tàvolabbi városnak helyettesítette a lelkészt. A nyugdíjas kolléganő megörült nekem. A vizes uborkája már üvegben várja a karácsonyt. Soli Deo Gloria! Egyedül Istené a Dicsőség!
2023. augusztus 23., szerda
Mascarpones, citromos kuglóf
Csak rakosgattam a mascarponet, amit jégkrémhez vettem, de mindig elmaradt a felhasználása. Végül a pinteresten megláttam egy süteményt, és kis változtatásokkal azonnal elkészítettem. Nagyon ízlett mindenkinek.
Sajnos a margarin lemaradt a képről. |
20 dkg rétesliszt + a szóráshoz
fél csomag sütőpor
mokkáskanál só
50 g 1:4 édesítő vagy 20 dkg cukor
1 csomag reszelt citromhéj
30 dkg mascarpone krémsajt
15 dkg margarin + a forma kenéséhez
1 mokkáskanál vaníliaaroma
1 citrom leve
Elkészítés: A margarint megpuhítjuk a mikróban. A száraz anyagokat habverővel összekeverjük. A sütőt 175 fokra kapcsoljuk. A tojást a habverővel jól felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a folyékony és puha anyagokat. Miután jól eldolgoztunk mindent, jönnek a száraz anyagok. Tovább keverjük, és egy margarinozott, lisztezett kuglófformába öntjük.
2023. augusztus 22., kedd
Fűszeres szilvalekvár sütve
Már tavaly is készült fűszeres szilvalekvár, de nem sütöttem. Most azért döntöttem így, mert nem találtam elég édesnek. Sütve a birsalma is édesedik, a szilvát meg egyébként is szokták. Már bánom, hogy nem nagyobb tepsibe tettem, mert így inkább főtt, mint sült. Kb egy órát volt a sütőben, addig jó sok levet engedett, és össze is esett. Aztán áttettem egy nagy lábosba, botmixerrel széttörtem egy kicsit, hozzáadtam a fűszereket és elkezdtem főzni. Hamar elfőtte a levét, így beleöntöttem végül a bort is, hogy jó ízt és szép színt kapjon. 1 kg 60 dkg szilvám volt, arányosan csökkentettem a hozzávalók mennyiségét, és pont három 3 dl-s üveg lekvár lett. A fügelekvár elfért 2 1 dl-s üvegekben és még egy kicsi.. Ez egy kicsit több, de mindkettőből lesz még főzés.
Hozzávalók:
2 kg szilva
1/4 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
1 teáskanál vaníliaaroma
2 teáskanál 1:4 édesítő
1 dl vörösbor
2023. augusztus 20., vasárnap
Augusztus 20-ra
AZ IGE MELLETT – LÁNYI GÁBOR IGEMAGYARÁZATA
(21) „Most pedig titeket is megment ennek képmása, a keresztség…” (1Pt 3,18–22). „Nincs más út, csak az Isten útja” – hangzik az István, a király című rockopera egyik dala. Bárka és keresztség, mondja a mai Ige. Nincs más út. Csak a bárka adhatott megmenekedést az Isten emberi bűn miatti jogos büntetésétől az özönvíz idején. Hasonlóképpen a keresztség a kifejezője annak, hogy Jézus áldozata végérvényesen eleget tett ennek a jogos büntetésnek. Nincs más út, mert nem lehetett más út: Isten szerető és igazságos Isten. A bűn megtörtént; Isten igazsága elégtételt kíván, büntetést von maga után. Az embert szerető Atya azonban Fia önkéntes áldozatában magára vállalja büntetésünket (18). A mai ünnep alkalmával hálát adhatunk azért, hogy – igaz, sok megnyilvánulásukban és szándékukban is emberi eszközei: Géza és István, valamint az evangéliumot csak töredékeiben felmutatni tudó korabeli egyház által, de – Isten gondviselése általuk elkezdte megismertetni magát, váltságát és kegyelmét népünkkel. Felismerték, hogy nincs más út. Nincs más út ma sem: nép, család, egyén számára ma is csak egy bárka adatott: a Krisztusba vetett hit. https://reformatus.hu/isten-szolt/
2023. augusztus 18., péntek
Félbarna cipó augusztus 20-ra
Szinte mindig házi kenyeret eszünk, de ritkán sütöm cipó formában. Általában a kalácssütőmet használom, de az ünnep tiszteletére most ezt hozom. Ráadásul, még nem mondtam, én írom a recepteket a Reformátusok lapjában is, és ennek a kenyérnek a receptjét küldtem el az augusztus 20-i számba. Már sütöttem félbarna kenyérlisztből, a recept itt olvasható, most nem írom le még egyszer. Kicsivel több vizet tettem most hozzá, és egy csipet cukrot is. Sütőlapra fektettem, jól megspricceltem vízzel, és a szokott módon sütöttem. A képen a bor arra utal, hogy a protestáns egyházak tagjai augusztus 20-án úrvacsorát vesznek.
Erről a
magvető példázata
jut eszembe, melyet Jézus mond el az embereknek. A szántóvető elszórja a magot, de némelyik az út szélére esik, felcsipkedik a madarak. Némelyik köves helyre esett, de mivel kevés volt a föld, azonnal kiszáradt, mihelyt kihajtott. Némelyik tövisek közé került, amelyek megfojtották. Amelyik jó földbe került, az kihajtott és sokszoros termést hozott. A hallgatóság először nem értette, de Jézus elmagyarázta. A vetőmag Isten Igéjét/Szavát jelenti. Az emberek hallják, de vannak, akik azonnal elfelejtik, mert jön a Sátán, és más gondolatokat ad eléjük, hogy azzal foglalkozzanak. A köves hely azt jelenti, hogy valaki örömmel fogadja a tanítást, de mihelyt valami kellemetlensége származik belőle, üldözés stb, elbukik, többé nem figyel Jézusra. A tövisek a világ gondját, csábítását jelentik, vagyonszerzés, karrier, ezek is megfojtják az igét. A jó földbe vetett mag azokat jelenti, akik hallják Isten Igéjét, befogadják, engedelmeskednek, és tovább is adják. https://abibliamindenkie.hu/uj/MRK/4
Melyik föld vagyok?
Fontos-e nekem Isten Igéje?
Olvastam-e már úgy, hogy mit üzen nekem a szövege?
Előfordult-e már, hogy meghallottam valamit, megértettem, hogy nekem szól, és igyekeztem aszerint dönteni, cselekedni? Ilyen jó földdé kell válnunk, hogy Isten használni tudjon bennünket országa építésében, a gyülekezet közösségében. Ami akadályoz, az a bűn. Néven kell nevezni, bocsánatot kérni, és követni Jézust. "Mi hűtlenkedünk, Ő hű marad, magát meg nem tagadhatja."2. Timóteus 2.13.
Végezetül azért néhány szó a közelgő ünnepről. Alkotmány, Szent István, új kenyér ünnepe? Az alkotmány helyett Alaptörvény van, és bevallom, hogy hosszú ideje nem olvastam. Jó volt újra találkozni a szép szöveggel. Ajánlom, olvassák végig.
Álljon itt néhány mondat az új Alaptörvényből:
MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat:
Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.
Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre. Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira.
Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit.
Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét.
Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait. Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.
Kinyilvánítjuk, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.
Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Folytatás a honlapon. (katt a kék szövegre)
Zabos-habos, fűszeres szilvalekvárral
Az olvasók már lehet, hogy unják a zabpelyhes habos süteményeimet, de mi nem. Olyan ez, mint másnál a piskóta. Töltik, tekerik, csavarják, tépik, leöntik stb. Én meg ezt a zabpelyhes alapot használom újabban, mert nagyon szeretjük. Ráadásul mindig egy kicsit más. Van már ugyan zabpelyhes, de tojással, búzaliszttel. A lekvár a tavalyi fűszeres szilva, még éppen találtam egy üveget eldugva. Nagyon finom volt a süteményben is.
Hozzávalók:
20 dkg zabpehelyliszt zabpehelyből darálva
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 mokkáskanál kardamom
fél csomag sütőpor
1 teáskanál útifűmaghéj
1 evőkanál 1:4 édesítő
10 dkg margarin
Elkészítés:
2023. augusztus 15., kedd
Káposztás fonott
Végre sikerült a káposzta pirítása! Bármilyen furcsa, de eddig sose lett igazán szép barna. A káposztás rétesnél például a rövid időre fogtam azt, hogy nem barnult meg, pedig csak ki kellett volna nyomkodni a levét. Most viszont besóztam, kb fél óra múlva kicsavartam a levét, és lássatok csodát! Olyan lett, mint amilyennek lennie kell. A tésztával nem vacakoltam sokat, bolti leveles. Nem is nyújtottam, csak egyszerűen kiterítve ráhalmoztam a tölteléket egy csíkban.
Hozzávalók:
fél kg reszelt káposzta
zsír
só, bors
Elkészítés: A leveles tésztát 10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk, majd kiterítjük. A káposztát, mint fent írtam is, besózzuk, majd kb fél óra múlva kicsavarjuk a levét, és a zsírra öntjük egy serpenyőben. Ha még kíván, akkor sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön elkezdjük pirítani. Közben kevergetjük. Van, aki egy kis cukrot karamellizál alá, én nem szoktam. Szép barna lett, és az ízére sem volt panasz. A tésztára halmozzuk, majd két oldalról bevagdossuk, mint a kapros fonott kenyérnél, és megfonjuk. Itt egy kicsit szélesebbre hagytam a csíkokat. Megkenjük tojással, és 200 fokon kisütjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
2023. augusztus 2., szerda
Fügelekvár hozzáadott cukor nélkül
A füge semmilyen módon se diétás, és így a belőle készült lekvár sem. Túl sok gyümölcscukrot tartalmaz, bár én ezt a néhány darabot nem tartottam túl édesnek. A telken is nő már, de ezeket most ajándékba kaptuk.
Hozzávalók:
6 füge1 mokkáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 teáskanál dzsemfix
1 kupak vaníliaaroma
2 kocka fagyasztott citromlé
Fügelekvár nádcukorral