2024. szeptember 29., vasárnap

Karfiol tábornok módra

 

Hallott már erről az ételről valaki? Mert én eddig még sosem. A pinteresten találtam, és hamarosan el is készítettem. Kicsit változtattam rajta, mert nem használok csilit az erőssége miatt. Karfiolt már főztem levesnek, rakott ételként tálaltam, sütöttem serpenyőben, és alkotórésze lett a sült vegyes zöldségnek. Tettem a csicsókás lepénykébe, és magában is készült belőle lepény. Már idén is raktam el télire. Azt hiszem, hamarosan összegyűjtöm a karfiolos receptjeimet. Most döbbenek rá, hogy mennyi van, de a "tábornok módra" még hiányzott.

Hozzávalók:

1 karfiol
2 evőkanál olaj
2 teáskanál keményítő
1-2 evőkanál szójaszósz
(4-6, magot tartalmazó csilipaprika)
1 szál apróra vágott újhagyma
1 pritamin paprika apróra vágva
5 dkg pirított szezámmag
1 evőkanál őrölt piros paprika
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, és szárral lefelé fordítva elhelyezzük egy akkora lábosban, amelyben éppen belefér. Sós, forró vízben gőzöljük 5 percig, hogy ne főjön meg, csak ropogós maradjon.

Kiszedjük, és hűlni hagyjuk. Egy kis tálban összekeverjük az olajat, a keményítőt, a paprika kockákat és a szójaszószt.


Megkenegetjük vele a karfiolrózsákat, és rászórjuk a kevés olajon megpirított szezámmagot. Végül a hagymadarabokat is.

180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük, majd összeforgatjuk az őrölt paprikával.

 Kis változtatásokat hajtottam végre csak az eredeti recepthez képest, ami itt található.
Bibliás elmélkedés:
Biztos vagyok benne, hogy a mai világban már nagyon kevesen akarnak háborút. Tanultunk történelmet, és látjuk, hogy a kisember csak áldozat lehet, akár a támadó, akár a védekező oldalon áll. Meghalni, megnyomorodni ő fog, mert a hadseregek vezetői, az ezredesek, tábornokok már nem mennek ki a harctérre, mint évszázadokkal ezelőtt, amikor egy csata szinte meg volt koreografálva. A király ment elől, és mindenki őt védte. A lőfegyverek megjelenésével párhuzamosan azonban eltűntek, és ma már kényelmes, jól hűtött-fűtött irodáikból adják ki a parancsokat. Az anyák és feleségek pedig sírhatnak a fiaik, férjeik után. 
Sok mindent másként gondolok én is, mint lobbanékony ifjú koromban. Akkor mélyen megvetettük Görgey Artúrt, amiért letette a fegyvert az oroszok előtt. Áruló! Ma már árnyaltabban fogalmaznék, mert sok százezer magyar honvéd megmenekült. Aztán a magyar furfang, a jó szerencse, de inkább Isten segítsége miatt 1867-ben a kiegyezés is megindulhatott az osztrákokkal, és hamarosan majdnem lehagytuk őket. 
1956-ot is másként látom már. Akkor nagyon haragudtak a szüleink a nyugati országokra, amiért nem segítettek nekünk leverni az szovjeteket. Ma már nem bánom, Megmenekült több (száz)ezer magyar fiatal, aztán a magyar furfang, a jó szerencse, de inkább Isten segítsége miatt fokozatosan lazult a béklyó, és végül jobban éltünk, mint az elnyomóink. Majd a világtörténelem fordult egyet, és hirtelen szabadok lettünk. Habár Antal József miniszterelnöknek az volt a véleménye, hogy "Kimentek a tankok, bejöttek a bankok."Egy ismerősöm 2 millió forint kölcsönt vett fel, és most már 11 millióval tartozik, mert nem mindig tud időben fizetni. 
Ez az ének legyen egy imádság a békéért! Minden tekintetben.
  1. Szentlélek égi lángja, békesség Lelke vagy,
    Ki nem örül, ha látja, hogy forr viszály, harag.
    Ó, add, szent Szeretet, Bárhol háború dúlna,
    Békéljenek meg újra a harcoló felek!
  2. Ébressz józan belátást, hol indulat vakít,
    Pusztítás helyett áldást, hadd áradjon a hit!
    Add hát kegyelmedet, Világszerte a békét,
    S a jóság kötelékét a széthúzás helyett!
  3. A sok keserűségnek földünkön szabj határt,
    Örömnek és jólétnek napját derítsd reánk!
    Gyötrött országokon Ragyogtass égi áldást,
    És újra adj virágzást az üszkös romokon!
  4. Irányíts, míg itt élünk, szent szándékod szerint,
    Mígnem eljő a végünk, s halál órája int!
    Segíts kegyelmesen Békével halni tudni,
    S hozzád a mennybe jutni a hitben győztesen!

827. ének az új református énekeskönyvből. 

szöveg: P. Gerhardt, 1653 | fordítás: Szénási S. | dallam: Lyon, 1557 (Várj, ember szíve)


2024. szeptember 27., péntek

IX: Ennivaló úti beszámoló 2. Bátaszék

 

Banánkenyér, kekszes krémes
Szekszárdról Bátaszékre utaztunk, ahol már várt a kedves lelkészcsalád. A nappalijukban jót beszélgettünk, majd nyugovóra tértünk a közösségi ház egyik szobájában. Nagyon jót aludtam a sok séta után. Másnap 10 órakor kezdődött az istentisztelet, ahol a férjem prédikált, majd én tettem bizonyságot arról, hogy hogyan lettem hitetlenből hívő. Hasonlóakat mondtam, mint itt:
Bátaszéken többségben vannak a katolikusok, a reformátusok egy kis imaházban gyűlnek össze, de mozgalmas élet van, mert a lelkészék sok programot szerveznek. Nyáron négy tábort tartanak, óriási munka. Több település is tartozik hozzájuk. Sokat foglalkoznak a gyerekekkel, fiatalokkal.  A youtube-on látható egy velük készült beszélgetés. 1 perc 33 másodperctől jönnek ők. Fekete Zoltán és Andrea:
A teljes film a facebookon itt. 
Nagyon tetszett a díszítés a teremben, meg is mutatom:

a szószék

képek bibliai történetekhez
Érdekes, hogy a Mézeskalács Múzeumban Szekszárdon is a Lélek gyümölcsét láthattuk a lépcsőn, mint ezen a táblán: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás:

Így aztán megosztom az igehirdetés linkjét még egyszer: A lélek gyümölcse

Könyvek, keresztyén újságok az asztalon.

A lelkész felesége  már jókor reggel elkészült az ebéd jelentős részével, csak némi utómunkálatra volt szükség. Heten ültük körbe a nagy asztalt a nappaliban, mert két gyerek hiányzott. Egyetemre járnak. Kérdés: Hány gyermekük van összesen? (Persze aki már megnézte a filmet róluk, az tudja.)
Nagyon finom tárkonyos ragulevest ettünk,
majd csirkepörköltet tésztával. Szóval a férjem mégse úszta meg a teljes kiőrlésű tésztát, 😊mint Szekszárdon. 

Kétféle süti is volt, egy finom banánkenyér, és egy fenséges kekszes krémes. 
A banánkenyér receptje: 3 tojás, 18 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 3 banán, 20 dkg cukor, csokidarabok. A  tojást, banán darabokat, cukrot, fahéjat, olvasztott vajat( ami nem meleg, éppen folyós legyen) össze kell turmixolni. Ezután ebbe mehet bele a liszt, sütőpor, csokidarabok. Kalácsformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb 1 óra alatt lesz kész. Ez a termék került a sütibe:



A krémes receptje: 56 db PETIT keksz az alap a CBA-ból, és Oetker Házi krémes por 8 dl tej helyett 1 literrel az utasításnak megfelelően elkészítve. Az összeállítás értelemszerűen úgy történik, hogy a forma aljára rakosgatjuk a keksz egyik felét, ráöntjük a krémet, majd befedjük a többi keksszel. 
..............................................
Jó volt együtt lenni velük, újra jókat beszélgetni mindenféléről.
"Mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek...Csak oda küld az Úr áldást, és életet mindenkor!" 133. zsoltár 1-3. 

2024. szeptember 23., hétfő

Paprikás sertésnyelv

 

Régebben gyakrabban készítettem. Mostanában elmaradt, de múlt héten kaptam nyelvet a hentesnél, és a férjem heves tiltakozása ellenére vettem is két darabot. Legfeljebb nem eszik belőle, bár nem értem ezt a nagy tiltakozást, ha a pacalt meg szereti. 
Kuktában főztem, hogy hamar kész legyen. Nagyon finom, puha lett.


Hozzávalók:


2 sertésnyelv
(2-3 babérlevél)
8-10 szem egész bors
(reszelt zöldség)


..................
őrölt piros paprika
fokhagyma

Elkészítés: A nyelvet lábosba tesszük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A fűszerekkel együtt megfőzzük, majd megszórjuk piros paprikával, és reszelt fokhagymát teszünk rá.


Bibliás elmélkedés:
Nagyon eldurvult a közbeszéd. Szinte önsanyargatás egy-egy facebook bejegyzésben elolvasni a hozzászólásokat. Politikai témában meg egyenesen felháborító, ahogy egymásnak esik a két-három tábor. Nem is feltételezik egymásról, hogy azért állnak a másik oldalon, mert nekik az a párt szimpatikusabb, a kormányzásuk idején jobban éltek, élnek. Nem a józan eszük ment el. Szinte nem is lehet értelmesen vitatkozni, mert csak sértegetés lesz a vége. Pedig ha meg akarom győzni a másikat a magam igazáról akkor elsősorban tisztelnem kell őt. El kell hinnem, hogy megvan a magához való esze, csak esetleg nem jó helyen tájékozódik, fontos szempontokat nem vesz figyelembe, más az értékrendje. 
A Zsoltárok könyve figyelmeztet: 
"Vigyázz, a nyelved ne szóljon rosszat, és ajkad ne beszéljen csalárdságot!"(34.14.)
"Bölcsen beszél az igaz ember szája, és nyelve igazat mond." (37.30.)
A Példabeszédek könyvében is sok szó esik a nyelvről, ami valójában a beszédet jelenti.
"Van, akinek a fecsegése olyan, mint a tőrdöfés, a bölcsek nyelve pedig gyógyít."(12.18.) 
A szelíd nyelv olyan, mint az élet fája, a romlott pedig összetöri a lelket.(15.4.)
"Aki vigyáz a szájára és a nyelvére, életét őrzi meg a nyomorúságtól."(21.23.)
Mennyivel jobb lenne, ha a sok hiábavaló szócsata helyett Istenhez fordulnánk, és tőle kérnénk azt, amit ma hiányolunk, mert a zsoltáríró tapasztalta meg, hogy:
"Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. (139.4.)
Ha többször gondolnánk Isten dicséretére, akkor talán jobban megbecsülnénk egymást, és boldogabbak is lennénk: 
"Szám hozzá kiáltott, nyelvem őt (Istent) magasztalta." (Zsoltárok 66.17.)
"És igazságodat ujjongva hirdeti nyelvem." (Zsolt.51.16.)

2024. szeptember 17., kedd

Karalábés tök köret

 

Már van egy zelleres-tejfölös tök, és egy krémsajtos tök is hasonló elkészítési móddal. Ezúttal karalábéval próbáltam, és nagyon finomnak találtuk.

Hozzávalók: 

1 zsenge spárgatök
1 karalábé
néhány karalábélevél
1 vöröshagyma
só, bors
olaj

...............

tejföl vagy krémsajt

Elkészítés: A tököt héjastul, belestül kockára vágjuk. A karalábé héját levágjuk, és felkockázzuk. A hagymát kockára vágjuk, és megdinszteljük az olajon. Folytatjuk a sütést a karalábéval, majd a tököt is hozzáadjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. A leveleket apróra vágjuk, és belekeverjük. Ha minden roppanós, már kész is. Tejfölt vagy krémsajtot adunk hozzá.


2024. szeptember 16., hétfő

IX. Ennivaló úti beszámoló. 1.Szekszárd

 

Az utolsó 5-6 évben egy hetet nyár elején Tahiban töltöttünk lelkésztársakkal együtt. Ez olyan továbbképzés-féle, de baráti együttlét is, ahol kicserélhették a tapasztalataikat, és ápolhatták a kapcsolataikat. Nagyon szerettem ezeket az alkalmakat, de idén már nem mentünk el, mert Géza végleg nyugdíjba vonult. Viszont hiányoztak az ismerősök, és mint kiderült, egyeseknek mi is. Így aztán hét végén meglátogattuk az egyik házaspárt, akikkel nagyon "egy nyelvet beszéltünk". 

Tolna megyében, Bátaszéken laknak. Még soha sem jártunk azokon a tájakon, ezért egy kis városnézést is beiktattunk Szekszárdon, a megyeszékhelyen. 

A Mézeskalács Múzeumban kezdtünk. Nem is múzeum volt ez, hanem egy kicsi kalandpark. Több nemzedékre tekint vissza a mézeskalács és a gyertyaöntés készítése. Először csodálkoztam, hogy hogyan illik össze a kettő, pedig nagyon egyszerű a dolog. A méhek adják a mézeskalácsot, a gyertyát pedig eredetileg a méhviaszból öntötték. Filmen mutatták be több termékük gyártási folyamatát. Sajnos a képeim nem lettek túl jók, de a honlapon lehet nézelődni. 

Mézeskalács díszítése.

Sodort gyertya valódi méhviaszból:

Nagyon tetszett, hogy berendeztek egy kis házikót Jancsinak és Juliskának, ahol szoptatós sarok is helyet kapott. 



Így készült régen a gyertya:


A boltban gyermekkoromból ismerős édességeket is árultak. Málnacukrot, színes drazsét. Az eladó márcot is mutatott. Ez egy szörp-féle, amit régen vásárokban árultak úgy, hogy limonádét készítettek belőle. A márc szóról beugrott egy versidézet: 

Jó márc a cseberben
csuprom telemertem

A verset nem találtam meg a neten, hiába írtam be az első két sort. Végül is Márti barátnőm segített ki, és a Weöres Sándor kötetből kikereste a Vásár című verset. Itt a folytatás is: 

tele van a csuprom
idd már, ki ne fusson.
Ilyen edényben készítették a márcot. 


A cukorkákat ilyen nyomdával készítették:

Viasznyomdák: 

Formák a mézeskalácshoz:
Tölcsértartó, fagylalt adagoló kanál, kávé pörkölő:
Nagyon kedves, szívélyes fogadtatás volt. Látszott, hogy a család tagjai szeretik egymást és a vendégeket. Ez nemcsak egy üzlet. 
A lépcső felirata a lélek gyümölcse a Bibliából:: 

Egy igehirdetés a témában.

Megnéztük még a Babits emlékházat is. 

Sok verse közül talán a Jónás a legismertebb. Ez egy próféta története az Ószövetségből, akit Isten elküldött Ninivébe, hogy jövendölje meg a város végét annak bűnei miatt, de először Jónás más irányba futott, nem akart engedelmeskedni. Egy hal gyomrába került, ahonnan bűnbánata után kimenekült, és eljutott Ninivébe elmondani Isten ítéletét. Az emberek között azonban kezdtek bánbánatra jutni, és Isten mégsem pusztította el a várost, amiért Jónás kesergett, mert a prófétai becsületét gondolta elveszteni. Isten azonban kegyelmes, ad lehetőséget az újra kezdéshez. A versből ismerős lehet egy sor: "Vétkesek közt cinkos aki néma."Isten igéjét hirdetni kell, engedelmeskedni kell, ha küldenek, de nem írhatjuk felül azt, amit Ő eldöntött. És jót készít. Ez a reménységünk. 

Mielőtt elutaztunk, kérdezősködtem egy cukorbeteg facebook csoportban, hogy milyen éttermeket ajánlanak, ahol nekünk való a kínálat. Egyik kedves hozzászóló a következő szavakkal ajánlott egy helyet: "Ha a biztonsági tartalék sült krumpli köret helyett másra vágynál, akkor a Trattoria da Matteo-ban nagyon finom tésztákat főznek és kérhetsz teljes kiőrlésű tésztával mindent." Nagy örömmel újságoltam a hírt a férjemnek, de ő azt mondta, hogy eszik itthon éppen elég zöldséget és tk tésztát, neki nagyon meg fog felelni a sült krumpli is. Így is lett. Az Aranykulacsban ebédeltünk. Fokhagymás sült tarját kért sült krumplival, én pedig fogast spárgás kuszkusszal és mangó csatnival.(fenti kép) Nagyon finom volt a  zöldborsó levesük, amibe csipetkét adtak. Nagyon csodálkoztam, mert felénk a csipetke gömb alakú, ez inkább tépett volt. 

Ebéd után a Múzeumba mentünk, ahol legnagyobb meglepetésünkre ismerős csoporttal találkoztunk. A városunk nyugdíjas klubja látogatott el ide. Csak fotójeggyel lehetett volna fényképezni, de nem vettünk, így csak ezt a képet tudom mutatni a Gemenci kerékpár versenyeket bemutató kiállításról. 

Ajánlották még a Prim cukrászdát a cukorbeteg csoportban, amit meg is találtunk, és jót uzsonnáztunk a cukormentes sütijeikből. Jól esett utána egy csésze meleg tea.


Mivel végig esett az eső, a városi séta elmaradt.

2024. szeptember 12., csütörtök

Kölesfelfújt. Gluténmentes



Írhattam volna azt is, hogy majdnem kölesfelfújt, mert azért a felfújtak kicsit különböznek, de ez leginkább arra hasonlít. Maradék kölest hasznosítottam, mert már senki sem akarta megenni. Így viszont nagy élvezettel falatoztuk. Kicsit maradékmentés is.

Hozzávalók:
 20 dkg főtt köles
10 dkg margarin
2 tojás
2 teáskanál 1:4 édesítő
1 teáskanál vaníliaeszencia
áfonya
Elkészítés:
Mártásos hús mellől maradt meg a főtt köles, és mivel alig volt sós, fel lehetett használni ehhez az édes desszerthez. A tojást ketté választjuk, a habot felverjük. A kölest összekeverjük a margarinnal, édesítővel, vaníliával, tojássárgájával, majd a habot is óvatosan hozzáadjuk. Egy kis tortaformát kikenünk, és belesimítjuk a tésztát,

majd kirakjuk áfonyaszemekkel.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc múlva mérsékeljük  a hőfokot 160-ra, és tűpróbáig sütjük.
Az étel akkor lesz gluténmentes, ha betartjuk az előírásokat, és bizonyosan nem érintkezik gluténnel. Külön edényt és külön eszközöket szoktak használni ennek érdekében. 


Bibliás elmélkedés:
Felfújt hólyag-szoktuk mondani az olyan emberre, aki beképzelt, és lenézi a másikat. Nem szeretünk az ilyenek társaságában lenni, mert saját kicsiségünkre emlékeztet. Arra, hogy nem vagyunk elég jók, ügyesek, képzettek stb. Bezzeg X! Milyen magabiztos, bárcsak én is olyan jól tudnám a dolgokat, mint ő. Én régebben gyakran talajt vesztettem erős emberek társaságában, bár rólam is sokan azt gondolják első találkozáskor, hogy erős egyéniség vagyok, pedig csak sokat beszélek. 16 évig voltam otthon a gyerekekkel, és mindig nagyon örültem, ha felnőtt társaságba kerültem. És mondtam, mondtam, mondtam....Egyik barátnőm panaszkodott egyszer, hogy egy volt évfolyamtársa mennyivel előrébb van már a ranglétrán, mint ő, pedig 3 gyereket is felnevelt. Ezzel szemben a barátnőm megmaradt "csak" anyuka és "egyszerű" gyógypedagógus. Aztán ez a "szupernő", a volt évfolyamtárs, egyszer csak meghalt néhány évvel nyugdíj előtt. Nagyon szomorú eset, de nem lehet két végén égetni a gyertyát.  Tapolyai Emőke jutott eszembe a Jézus és a kiégés című részből. Pszichiáter édesapját idézte: 
"Isten mindig megbocsát. Az emberek vagy megbocsátanak vagy nem. A tested nem bocsát meg. Követeli, hogy amit kivettél belőle, azt add is vissza. A kiégésből a kiút az, hogy mindig őszinte vagyok magammal, és visszaadom a testemnek azt, amit kivettem belőle."

Szóval nem érdemes másokra tekintgetni. Vizsgáljuk meg, hogy mi a mi utunk, mi az, amit tényleg meg tudunk valósítani anélkül, hogy beáldoznánk magunkat, a családunkat, az egészségünket. Ehhez kell egy jó adag önismeret, amire Isten tud elvezetni. És akkor teljes békességgel tudjuk hallgatni a sikerembereket, nem kell, hogy kizökkenjünk a lelki nyugalmunkból, mert másnak nagyobb, újabb, gyorsabb valamije van. A kiégés legjobb ellenszere, azt hiszem, hogy a hálaadás.
 Isten mondja: 
"Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem, és aki ilyen úton jár, annak mutatom meg Isten szabadítását." Zsoltárok 50.23.

2024. szeptember 11., szerda

Sült paprika és mások télire

Hétfőn egész nap a konyhában álltam. Először a sült paprikát tettem el télire. Erről már írtam régebben. Apósomtól tanultam ezt a lecsó változatot, és  sokáig csak így készítettem. Aztán újra előjött a sok paradicsomos változat. Így is, úgy is finom. A sült paprikához tojást szoktunk ütni, és vacsorára esszük, de reggelire is megfelel.
Hozzávalók:

4 szelet füstölt szalonna vagy zsír
1 kg paprika
1-2 vöröshagyma
1 nagy paradicsom
só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A szalonnát kockára vágjuk, és kiolvasztjuk. A paprikákat megmossuk, kivágjuk a csumáját, és kisebb darabokra vágjuk. A paradicsomot is felkockázzuk. A hagymát szeleteljük vagy kockázzuk, és a szalonnára dobjuk. Készülhet csak zsírral vagy keverve, de olajjal is elállt már. Amikor megpirult a hagyma, elkezdjük sütni a paradicsomot, majd a paprikát is. Fűszerezzük. Van, aki előbb teszi bele a paprikát, de én így szeretem, mert más a paradicsom íze így. nem kell lágyra sütni a paprikát, mert a száraz dunsztban is puhul. Mi roppanósan szeretjük. Amikor engedett egy kis levet, sterilizált üvegekbe szedjük, és takarókba bugyoláljuk másnapig. Hideg helyen tartva egész biztosan eláll télire. Csak leemeljük a polcról, és már ehetjük is. 

Darált paprikát is készítettem a szokott módon.  1 kg paprika 20 dkg sóval. Még lett egy 7 dl-s üveg is, de azt nem fényképeztem le külön, de látható a "csoportképen".Érdekes, hogy két éve is készült egy ilyen összeállítás, csak édes dolgokból. 
Aztán a karfiolt főztem be. Tavaly csak vártam-vártam, hogy lemenjen az ára, aztán elkezdett drasztikusan emelkedni, és lemondtam róla. Idén lehet, hogy túl korán vagyok, de két 7 dl-s és egy 2 l-es üveggel főztem be. A kép sajnos torzít, mert szép fehérek maradtak. Idén egy kis tartósítót tettem bele. 
Aztán megpirítottam fél kg káposztát, végül megsütöttem két kenyeret. 
Mire mindennel kész voltam, már én is kész voltam. Hiába, elmúlt felettem az idő, már nem bírok annyit, mint fiatal koromban.
Más is érzi az idő múlását?