Itt a tavasz, és itt az első gomba a piacon, a kucsmagomba. Már tavaly is kísérleteztem vele, de nem tudtam, hogy meg kell főzni előtte, mert nyersen allergiás reakciót okozhat. Az árustól kaptam a recept javaslatot a pulykaragura, de egy szóval se említette ezt.
Kucsmagombás pulykaragu |
Most, az Erdőkóstoló blogon olvastam. Tavaly nem okozott problémát, lehet, hogy idén is belefőzhettem volna nyersen is a rizsbe, de most már nem mertem. Így is, úgy is finom lett. A tavasz kínálta zöldekkel dúsítottam, és egy-két virágszirom is színesebbé tette. Jól esett egy raguleves után, bár pulykamedálból főztem, nem sertéshúsból. Ez valójában egy rizottó.
Hozzávalók:
20 dkg kucsmagomba
1 bögre rizs
1 kis fej vöröshagyma
1-1 evőkanál vágott karalábé-petrezselyem-gyermekláncfű-csalánlevél
4-5 szem bors
reszelt sárgarépa ízlés szerint
só, olaj
Elkészítés: 1 evőkanál olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, és egyszer-kétszer megforgatjuk benne a megmosott rizst. Kétszeres mennyiségű víz hozzáadásával majdnem készre főzzük. Közben 1 evőkanál olajon a zöldeket és a répát is megpároljuk, a gombát egy kevés sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd belekeverjük őket a rizsbe, és együtt főzzük néhány percig, majd megszórjuk a szirmokkal. Elzárjuk a gázt, és lefedve hagyjuk még 5 percig.