2025. március 31., hétfő

Kucsmagombás rizses tál

 

Itt a tavasz, és itt az első gomba a piacon, a kucsmagomba. Már tavaly is kísérleteztem vele, de nem tudtam, hogy meg kell főzni előtte, mert nyersen allergiás reakciót okozhat. Az árustól kaptam a recept javaslatot a pulykaragura, de egy szóval se említette ezt.
Kucsmagombás pulykaragu

Most, az Erdőkóstoló blogon olvastam. Tavaly nem okozott problémát, lehet, hogy idén is belefőzhettem volna nyersen is a rizsbe, de most már nem mertem. Így is, úgy is finom lett. A tavasz kínálta zöldekkel dúsítottam, és egy-két virágszirom is színesebbé tette. Jól esett egy raguleves után, bár pulykamedálból főztem, nem sertéshúsból. Ez valójában egy rizottó.

Hozzávalók:


20 dkg kucsmagomba
1 bögre rizs
1 kis fej vöröshagyma
1-1 evőkanál vágott karalábé-petrezselyem-gyermekláncfű-csalánlevél
4-5 szem bors
reszelt sárgarépa ízlés szerint
só, olaj
díszítésnek ibolya és árvácska

Elkészítés: 1 evőkanál olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, és egyszer-kétszer megforgatjuk benne a megmosott rizst. Kétszeres mennyiségű víz hozzáadásával majdnem készre főzzük. Közben 1 evőkanál olajon a zöldeket és a répát is megpároljuk, a gombát egy kevés sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd belekeverjük őket a rizsbe, és együtt főzzük néhány percig, majd megszórjuk a szirmokkal. Elzárjuk a gázt, és lefedve hagyjuk még 5 percig.






2025. március 28., péntek

Túrós zabpehelylisztes tekercs cukorbetegeknek (is)

 




Már van egy zabpehelylisztes túrós, de az más formában. Most tekercset készítettem, és ezt is nagyon szerettük. Lekvárral is készült már. 

Hozzávalók:
-piskóta:
6 tojás
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 evőkanál zabpehelyliszt (7 dkg)
1 teáskanál sütőpor
-túrókrém:
35 dkg túró
1 dl zsíros tej
2 teáskanál 1:4 édesítő
1 evőkanál vaníliaaroma
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből és az édesítőből kemény habot verünk. A végén belecsorgatjuk a vizet, és egyenként a sárgáját, de nem hagyjuk abba a habverést. Alacsony fokozaton szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy nagy tepsit (28x37 cm) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és elegyengetjük. 160 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt kész. Tűpróba! Kiemeltem, és mindjárt elkezdtem feltekergetni oda-vissza. Sajnos ismét elfelejtettem valamit, mégpedig azt, hogy a másik, nem papíros fele legyen kívül, mert nem sikerül jól lehúzni a papírt, ha zabpehelyliszttel sütök. Nem szép. Ezért aztán így fotóztam szeletben. Noémi meg is jegyezte, hogy ez nem helyes. Azzal védekeztem, hogy meg szoktam mondani, ha elrontok valamit, de azért mutatom a teljes tekercset is. Ha a tetejére is kentem volna túrókrémet, akkor nem is látszik, de ez már csak későn jutott eszembe. A túrókrémhez áttörtem a túrót szitán, és botmixerrel összedolgoztam a hozzávalókat.


Bibliás elmélkedés:
A Bibliát eredetileg tekercsekre írták, és korsókban őrizték. A teljes Biblia szövege több évezredes történelmet ír le. A zsidó Szentírás, a héber Biblia sok szempontból egyedülálló könyv a világon. Térben és időben egymástól távol keletkeztek, mégis egységesen maradtak fenn több ezer éven keresztül. Mózes, az első  és Malakiás, az utolsó író-próféta között körülbelül 1200 év telt el. A 20. század elejéig úgy tudtuk, hogy csak másolatok léteznek, az eredeti szövegek nem maradtak fenn. Például Krisztus után 9-10 századi másolatok voltak a legrégebbiek. 1947-ben azonban egy beduin pásztor különleges tekercseket talált viasszal lezárt korsókban a Judeai-hegység egyik barlangjában. Ezeket ma Holt-tengeri vagy Qumrani tekercseknek hívják, és Krisztus előtt 1-2. században másolták őket.  Bibliai könyveket, a másolatokat készítő esszénus vallási csoport írásait és néhány más szöveget tartalmaznak. A bibliai könyvek szövegei gyakorlatilag teljesen azonosak a ma ismert szövegekkel.  Ézsaiás könyvének 66 fejezetét is megtalálták 7 m hosszú papiruszra írva. Ebből is látszik,  hogy Isten milyen különös gonddal vigyázott arra, hogy leírt Szava fennmaradjon. Ma egy különös épületben őrzik a tekercseket, melyet a Könyv Szentélyének hívnak. A kupolát az Ézsaiás tekercset tartalmazó korsót lezáró tetőről mintázták.


"Ezért 
egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet
amelyre jól teszitek, ha mint sötét helyen világító lámpásra figyeltek, amíg felragyog a nap, és felkel a hajnalcsillag szívetekben. Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy az Írás egyetlen próféciája sem ered önkényes magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem 
a Szenlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek.
(Péter 2. levele 1. rész 19-21. vers)

2025. március 27., csütörtök

Finn rakott csalán

 




Kedves gyülekezeti tagunktól kaptam egy finn szakácskönyvet. 1987-ben adták ki, amikor még rokonoknak tartottak bennünket. Én is leveleztem egy finn fiatalemberrel, ő is így tudta. Írt is egy mondatot finnül, ami nagyon hasonlóan hangzik magyarul is, sőt észtül is. A wikipédiáról másoltam:

Eredeti változat:

ÉsztülElav kala ujub vee all.

FinnülElävä kala ui veden alla.

MagyarulEleven hal úszik a víz alatt.        

 A helyzet azonban az, hogy nem értenénk meg ezeket a mondatokat, ha nem tudnánk azt, hogy állítólag ugyanazt jelentik, de hát a németek és az angolok sem értenek minden nyelvjárásukat egyformán. Fogalmam sincs, hogy miben áll a rokonság a magas, szőke finnekkel, de mindegy is. Az étel finom volt. A csalánt idén is a szomszédban szedtem, mint tavaly a pogácsához. Érdekes, hogy most is éppen hazajöttek, amikor szedni akartam. Kicsit sötét volt némelyik levél, itt-ott barna is, de lehet, hogy a fagy miatt. Olyan jó csípős volt, hogy a nylonzacskón keresztül is érezni lehetett, de megérte. Azért változtattam a recepten, mert 40 dkg csalánt írt, és csak a felét használtam, 5 dkg sajtot, de 10-et reszeltem.

Hozzávalók:


20 dkg csalánlevél
1 kg krumpli hámozva
1 vöröshagyma
1,5 dl tej(szín)
só,
őrölt szerecsendió
10 dkg sajt
egy kevés vaj

Elkészítés: A csalánt nem szükséges leforrázni, de annyira csípett, hogy nem akartam kockáztatni, mint a csalános krumpligombócnál

A krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát finomra vágjuk. A leforrázott és kinyomkodott csalánt apróra vágjuk. Egy tepsit vagy kerámia tálat jól kivajazunk, és rászórjuk a hagyma felét, majd a krumplival és a csalánnal folytatjuk. Úgy rétegezzük, hogy a krumpli legyen a tetején. Közben fűszerezzük. A végén elterítjük rajta a sajtot, és 15-20 késhegynyi vajdarabkát. Ráöntjük a tejet, bár a recept tejszínt írt, de a házi tej elég zsíros szerintem. Befedjük alufóliával, és 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre, majd levesszük a fóliát,  220 fokra mérsékeljük a hőfokot, és kb 1 órát sütjük, amíg szép piros lesz.  

Hidegen már szépen lehet szeletelni, de a nagyérdemű megkívánta előbb, úgyhogy a látvány némi csorbát szenvedett. 


Ha jobban belegondolok, akkor ez inkább lett rakott krumpli csalánnal, mint rakott csalán, de hát ez egy magyar oldal. 

Nagyon finom csalánlevest találnak itt Tímár Sára Junior Príma díjas énekesnőtől, akivel 2022-ben beszélgettem. A vele készült riportot itt olvashatják. 

2025. március 26., szerda

Sajtos kifli

 

Ez egy elmaradt recept 2022-ből. Nem mintha most szebbeket készítenék, mert eléggé duci lett, de az íze annál jobb volt. Legalább a kezdők megörülnek neki, mert látják, hogy senki sem tökéletes. 
Hozzávalók:
-tészta:
30 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
70 ml tej
1 csipet cukor
2 mokkáskanál só
kb 1 dl langyos víz
0,5 dl olaj

-töltelék:
Ráma margarin
sajt
-díszítés:
szezámmag
sajt
tej


Elkészítés:

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe keverjük a kelt tészta hozzávalóival, és jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük. 4 cipóra osztjuk, és egyenként kerekre nyújtjuk. 4 felé osztjuk mindegyik cipót, és egy kis kocka margarint, és egy csipet sajtot teszünk rá. A szélesebb végétől indulva feltekerjük, és margarinozott tepsibe tesszük. Ott még fél órát pihentetjük. A tetejére tejet kenünk és szezámmagot vagy reszelt sajtot szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.




2025. március 25., kedd

Rosztyóka leves

 

Micsoda név! Még soha sem hallottam ezelőtt. Csak néztem, amikor szembejött velem a neten. Nincs is sok ilyen recept, de azok nagyjából megegyeznek. Jóformán csak annyi a különbség, hogy az egyik almaecetet ajánl,  a másik rendeset, de 10%-ost. Na, én meg nem is tettem bele.

Hozzávalók:


60 dkg tisztított, felkockázott krumpli
2-3 babérlevél  
1 teáskanál köménymag
1 fél mokkáskanál őrölt bors
1 teáskanál só
4 tojás
szárazkolbász (ízlés szerint)
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vágott petrezselyem levél
Elkészítés: 

A krumplit és a fűszereket feltesszük főni egy 2 literes lábasban. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, 1-2 perc múlva a felvert tojást is belecsurgatjuk. A tejfölt elkeverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest. A petrust a végén adjuk hozzá. 
Susmus vagy sipi-supi leves itt.

2025. március 21., péntek

Meggyes lepény gazdagon

 

Gyümölcskalács, bedobálós, kevert stb néven fut nálam is. Nemrég készült egy diós-meggyes. Ott volt némi félreértés a hozzávalók mennyiségét illetően, a megadott kétszereséből készült, de nem volt egyértelmű az én hibámból, úgyhogy most pontosítok, de csökkentettem a cukor mennyiségét. Így is finom volt.

Hozzávalók:



20 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
6 tojás
1 citrom reszelt héja
20 dkg finomliszt+a gyümölcsökhöz
1 evőkanál vodka

1 csomag sütőpor
egy tálka fagyasztott meggy
2-3 evőkanál kandírozott citrusféle

Elkészítés: Habosra keverjük a margarint a cukorral,   fokozatosan hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet és végül a vodkát. Elfogyott a sütőrum, ezzel helyettesítettem. Jól kikavarjuk. A tésztamasszát sütőpapíros tepsibe öntjük (20x30 cm). A gyümölcsöket lisztbe hempergetjük, és rászórjuk abban a reményben, hogy nem fognak elsüllyedni. Sajnos ez csak részben sikerült, mert a meggyet fagyasztott állapotban tettem bele, és hiába forgattam meg lisztben, a lé lehúzta.  Előmelegített, közepesnél melegebb, kb 200 fokos sütőben sütjük. Ha feljött, mérsékelhetjük a hőfokot 180 fokra. Kb fél óra. Tűpróba! Amikor kisült, lehúzzuk róla a papírt, és rácson hagyjuk kihűlni. 

Házaspároknak szerveztünk alkalmat a gyülekezetben, arra sütöttem, de sajnos az egészet itthon felejtettem, úgyhogy a lányaink kénytelenek voltak megenni. 😉Azért jutott a konfirmandusoknak is. 

Bibliás elmélkedés: 
Dr. Pálhegyi Ferenc Keresztyén házasság című könyvében írja, hogy:
"A szerelemben és házasságban Isten lényét kell tükröznünk. Hogy ezt tehessük, szakítanunk kell az önzéssel, mert 
Isten lényege a szeretet.
 (János első levele 4. rész 8. vers)
Az isteni szeretet (agapé) = 
 - feltétlen elfogadás (akkor is, ha beteg lesz),
 - feltétlen odaadás (életét adja...),
 - független a hangulattól és az érzelmektől - TETT,
 - független a másik viselkedésétől és viszont szeretetétől is,
 - nem "én"- , hanem "te" - központú, és ezért személyes. 
A Biblia a szerelmet a halálhoz és a sírhoz  (kemény, sziklába vájt sírhoz) hasonlítja (Énekek éneke 8.6). Isten irántunk való szeretete (szerelme) is a halálban és a sírban lett nyilvánvaló a számunkra: "Isten ...abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk."(Római levél 5.rész 8.vers)
A mi szerelmünk egymás iránt akkor tükrözi Isten képét, ha a testi vonzalmat és a baráti érzést az isteni szeretet védőburka veszi körül. Ettől lesz erős és tartós, mint a szikla."
(16. oldal)
.................
Akármilyen "szelek" támadják házasságunk épületét, tudnunk kell:
1. Isten adott minket egymásnak.
2. A párom a hibáival együtt is Isten tökéletes ajándéka.
3. A párom hibái - Isten eszközei az én javamra (Római levél 8.28). Kellemetlen smirgli, amivel Isten csiszol engem, hogy tökéletesebb legyek.
4. Ezért hálával tartozom Istennek a párom kellemes és kellemetlen tulajdonságaiért.

Isten nem tévedett

Isten tudta, mit csinál, amikor a feleségedet (férjedet) melléd adta. Nem tévedett, biztos lehetsz benne. ha pedig az Ő akaratát figyelmen kívül hagyva választottál társat, most talán szenveded a következményeit, de még így is tudhatod, Isten szeret téged annyira, hogy "nem hagy erődön felül kísérteni (1. Korinthus 10.13), ezért engedte meg, hogy házasságot köss azzal, aki most a házastársad. Ha a párodat csúf hernyónak látod, gondolj arra, hogy benne rejlik a lepkévé válás lehetősége. Mintha ezt mondaná: "Légy türelmes hozzám, Isten még nem fejezett be engem."(Kálvin Kiadó Budapest 63-64.oldal)

Photo by Anne Lambeck on Unsplash

2025. március 20., csütörtök

Réteges tarja

 

Ez is nagyon egyszerű, inkább csak egy kis ötlet. Fűszerezett tarjaszeleteket baconnel, sárgarépával, lila hagymával rétegezünk olajozott tepsiben. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Nyersen így néz ki:
Kisütve közelről: 
Bibliás elmélkedés: 

A facebook oldalamról másolom be ezt a szöveget. 

"De ha nem tenné is..."
Nagyon sokan imádkoztunk szerte az országban gyümölcsnevelő jó időért. Viszont napok óta minden hajnalban fagy, nem is akármennyire. Volt olyan hely az országban, ahol -10 fokot is mértek. Felénk -7 volt a leghidegebb. Éppen elég ahhoz, hogy idén se legyen barack, mint tavalyelőtt.
Nem jól imádkoztunk, nem hallgattatott meg?
Nem tudom, csak azt tudom, hogy a "nem" is válasz.
A Bibliában van egy történet, amelyben 3 ifjút fenyeget a kínos halál, mert nem imádják a bálványszobrot. De akkor se imádják. Ők mondják ezt a pogány királynak:
"Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud
minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből …!
De ha nem tenné is, tudd meg ó király, … nem
hódolunk az aranyszobor előtt, amelyet felállítottál!"
Elmondhatjuk mi is az apostoli hitvallást:
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
És Jézus Krisztusban, az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott
Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt;
megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon
feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten
jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek
közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

2025. március 18., kedd

Gombaleves csicsókával

 

Ez csak egy ötlet. Krumpli helyett csicsókát főztem a levesbe, egyébként nagyon egyszerűen készült. Majdnem a "gyorsan finomat" kategória. Kicsit időigényesebb gombalevesek itt. és itt.

Hozzávalók: 


egy marék tarhonya
olaj
1 teáskanál őrölt piros paprika
6 fej gomba
2 csicsóka
1-1,5 evőkanál reszelt zöldség
1 evőkanál vágott petrezselyem
 1-1,5 liter víz

Elkészítés: Egy kevés olajon megpirítjuk a tarhonyát, lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a paprikát, majd felöntjük vízzel. Belefőzzük a reszelt zöldséget, és hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott csicsókát is. Kicsit később a szeletekre vágott gombát. A végén a petrust.

A csicsóka nagyon egészséges zöldség. Hasonló a felhasználása a krumplihoz, bár nem is rokonok. Ráadásul a csicsókában vagy egy inulin nevű anyag, egy rost, amely lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal csökken az inzulin válasz, tehát cukorbetegeknek kiváló. A krumplit pedig inkább nem javasolják a cukrosoknak, mert gyors felszívódású. Órákig áztatják, hogy kioldódjon belőle a keményítő. 

A csicsókának a héja is fogyasztható, sok receptben eleve nem is kell meghámozni. Nem is egyszerű a hámozása, bár már kikísérleteztek formásabb gumójú fajtákat is. Ez is az volt. Kislány koromban egészen girbe-gurba volt az alakja, csak nyersen ettük, és csak mostanában hallottam arról, hogy főzni is lehet. Így aztán sütöttem már félbe vágva, de lepénynek is készült. Nemsokára főzök egy krémlevest is. 


2025. március 17., hétfő

Brokkolis csirkemell

 

A mint látható, a csőben sült csicsóka volt a köret, és nagyon jól illettek egymáshoz. Nagyon egyszerűen készült. Kis olajon megdinszteltem a csíkokra vágott csirkemellet, amelyet sóztam, borsoztam, megszórtam egy kis őrölt rozmaringgal. Amikor kezdett puhulni, akkor egy jó marék fagyasztott brokkolit adtam hozzá. Kiválasztottam a zacskóból a kisebbeket, így szépen összesültek, párolódtak a hússal. A végén egy evőkanál tejföllel öntöttem nyakon.

Csicsókás lepényke recept itt.


2025. március 16., vasárnap

Deák-kuglóf

 



Én nem akartam idén közzé tenni, de Márti barátnőm rábeszélt, így közszemlére bocsátom ezt a hihetetlenül finom süteményt, melyet a haza bölcséről, Deák Ferencről neveztek el, aki szerette a finom ételeket.  A márciusi forradalomhoz inkább Petőfit és körét szoktuk kötni, pedig Deák Ferenc mint liberális ellenzéki, és a forradalom-és szabadságharc idején a Batthyányi-kormány igazságügyi minisztere, elévülhetetlen érdemeket szerzett. Ő vezette 1866-ban a tárgyalásokat, amelyekkel kompromisszumokra jutottak Ausztriával. Ezt nevezzük kiegyezésnek. Végül is éppen ezért tényleg helye lehet egy március 15-e utáni bejegyzésben. Itt olvasható róla bővebben.

Nem sok receptet találtam a kuglófhoz, azok sem egyeztek meg mindenben. Ez tehát az én  Deák kuglófom. Kicsit diétásan, de nem nagyon. Természetesen készíthető 25 dkg finomliszttel és 10 dkg cukorral is.

Hozzávalók:
-tészta:
20 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 csipet só
10 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 mokkáskanál cukor
4 tojássárgája
5 dkg étcsokoládé
3 dkg mazsola

a forma kikenéséhez margarin és liszt
a szóráshoz liszt és 1:4 édesítő

Elkészítés: A mazsolát beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és adunk még hozzá 1 evőkanál lisztet és a cukrot. Hagyjuk felfutni. A többi lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a puha vajat, majd elkeverjük a sárgájával és az élesztős tejjel. Ha összeállt, jöhet a durvára reszelt csoki és a kinyomkodott mazsola. A kuglófsütőt kikenjük margarinnal (vagy vajjal), hogy mindenütt érje, megszórjuk liszttel, és beleöntjük a lágy tésztát. 30-40 percig hagyjuk kelni meleg helyen. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és 40-50 percig sütjük benne egyenletes hőfokon. 40 perc után tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenütt átsült-e. Ha kész, rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Én meg szoktam lazítani a kuglófsütő szélét, hogy könnyebben kijöjjön a sütemény. Porcukrot kellene szórni rá, de én egy kis liszttel kevert 1:4 édesítőt használtam. 


2025. március 13., csütörtök

Kossuth-kifli Váncza módra

 


A Kossuth kiflit másként ismerjük, itt egy kép arról, amit ilyen néven nevezünk:
Itt a receptje is, de a mostanit az Váncza-féle szakácskönyvben találtam, és tavaly már ez volt az ünnepi sütemény, csak elfelejtettem hozni a receptjét. Az egyik kifli elölről látszik, a másik hátulról. Ilyen volt az ünnepi asztal a Jókai bablevessel.

Hozzávalók a Váncza-féle Kossuth kiflihez:
-tészta: 
35 dkg liszt
20 dkg vaj
1 csomag (Váncza) sütőpor
1 citrom leve
3 tojás sárgája
3 evőkanál porcukor
-töltelék:
3 tojás fehérje
25 dkg porcukor
20 dkg őrölt dió
-tetejére:
tojás
tört dió
Elkészítés: A lisztben elkeverjük a sütőport és a porcukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a sárgáját és a citromlevet. Jól összegyúrjuk. Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszög alakú darabokra vágjuk, megkenjük a töltelékkel. A töltelékhez a fehérjéket a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az őrölt diót, és kiflikké sodorjuk. Sütés előtt felvert tojással megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig.
Frissítés: Elfeledkeztem a fázisfotóktól. Most pótlom.


Kicsit rusztikus, de szerintem a kornak jobban megfelel, mint a felesleget termelő félhold alakú, bármilyen finom is. 
..............
Isten, áldd meg a magyart..., mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség! Ámen

Bibliás elmélkedés helyett álljon itt ismét ez a szép vers az ünnepre:

Túrmezei Erzsébet: Két hazám van
Két hazám van,
első és második hazám.
Mindkettőt szeretem.
A másodikat akkor igazán,
ha az elsőből él az életem.
A második a föld
és az első az ég.
A második a közel,
az első: nem tudom,
közel vagy messze még.
A második hazám
virágot ad nekem,
kenyeret ad nekem,
kaszanyéllel s építőkövekkel
miatta kérgezem a tenyerem.
Belémélyesztem az ekém vasát,
s terem.
De ha az első nem ragyogna rám,
nem volna más a második hazám,
csak sírverem.
Mert azt mondanám, hogy nem érdemes.
Rigó fütyülne, a pacsirta szárnya
dalterhesen nagyon magasan szállna,
a szép tavasz-világ
zengne, fakadna, bomlana.
Lüktetne fában, kőben és szívekben
az élet dallama,
mégis azt mondanám: nem érdemes.
Ugyan miér’,
Ha minden véget ér?
A lomb lehull, tavaszra jő a tél,
még a bimbóból is halál beszél.
De én nem mondom, hogy nem érdemes,
és töröm az ugart,
és mindegy nekem, akármeddig tart.
A téli fák csontujjaira is
békésen rámosolygok: majd kihajt.
A sír az egyik part,
és túl a másik part.
Itt véget ér,
itt akármeddig tart,
ott végtelen.
 Ez a hit jár velem.
Az Isten jár velem.
Húsvéti Isten és húsvéti hit.
Ugart török, vetek és aratok,
s fejem télben, tavaszban csüggedetlen
felemelem.
......................
És még egy gondolat: 
Minél magasabb igényeket támaszt számunkra a jelen és a jövő, annál nagyobb szüksége van az embernek a maga múltjára. (Han Fousastié)