2025. április 28., hétfő

Sóskafelfújt mikróban

 



A telkünkön vadsóska terem. Már írtam arról, hogy eleinte nem mertem szedni belőle, mert szokatlan volt a szára vörös színe, és az is, hogy körkörösen nőttek a levelek. Aztán megnyugtattak, és azóta rendszeresen gyűjtögetek róla. A közismert sóskamártáson kívül készült már belőle leves, buggyantott tojással, de almával és barackkal is. A sóskamártás is gyakori tavaszi vendég nálunk. 2 éve készült először a sóskából krém és felfújt.


A krém egy hiba következtében jött létre, mert nem fordult ki szépen a formából, elkevertem, de aztán újra próbálkoztam, és sikerült. Most van némi változtatás a hozzávalókban, és mikróba tettem, hogy hamarabb elkészüljön. Az Erdőkóstoló blog receptje alapján készült.

Hozzávalók:
Sütés előtt

15 dkg sóska leszárazva
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 evőkanál tejföl
2 tojás
só, bors
2,5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A fokhagymát lereszeljük. A formákat olvasztott vajjal megkenjük. A sóskát apróra vágjuk, vagy késes aprítóban feldaraboljuk. A tojásokat felverjük, és az összes anyagot összekeverjük, és tálkákba töltjük. A tálkák 10x5 cm-ek. Kellett volna még hozzá 2 dl tej, ki is mértem, de aztán kifelejtettem. Eredetileg a felfújtakat sütőben, gőzfürdőben készítik, de 40 percet vett igénybe legutóbb ez a művelet, úgyhogy most a mikróba tettem a tálkákat, és melléjük egy vízzel félig telt bögrét. 10 perc alatt kész volt.


A kúp alakú tálka belülről rücskös mintás. Nagyon szép, de a vaj vastagon maradt rajta, ezért nem lett szép a felfújt kiborítva.

Heti útravaló:
Füle Lajos: FELTÁMADOTT
Tavasz van, íme,
Hatalmas Ige
Zuhog a szívre:
Feltámadott!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a sóskát amit általában mártásnak készítek. Tetszik ez a felfújt változata is.

    VálaszTörlés